Bestenigar KARA
İsveç merkezli bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) şirketi Ericsson ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜ- BİTAK), 2018 yılından bu yana devam eden işbirliğini 5 yıl daha uzatacak anlaşma imzaladı. 4 Ekim tarihinde İstanbul’da düzenlenen Ericsson Araştırma Günleri 2023 etkinliği esnasında imzalanan anlaşma, TÜBİTAK’ın sağladığı Ericsson Araştırma Türkiye Laboratuvar desteğini beş yıl uzatacak ve Ericsson’un Türkiye’deki yeni 6G ve güvenlik araştırmalarını destekleyecek.
Etkinlikte konuşan Ericsson Ortadoğu ve Afrika Başkanı Fadi Pharaon, Ericsson Araştırma Türkiye’nin, şirketin 14 ülkedeki 19 araştırma merkezinden biri olduğunu söyledi. Ericsson’un 130 yılı aşkın bir süredir teknoloji ortağı olarak faaliyet gösterdiğini belirten Pharaon, “Türkiye’deki AR-GE merkezimizi TÜBİTAK işbirliği ile beş yıl önce kurduk. Laboratuvarımızda bugüne kadar 175 AR-GE projesi tamamladık” dedi. Pharaon, Ericsson’un Türkiye’deki araştırma merkezinin, şirketin diğer ülkelerdeki 18 laboratuvar ile işbirliği içerisinde olduğunu söyledi.
Uluslararası projeler 2 milyon Euro destek aldı
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise Ericsson Araştırma Türkiye’nin, 2018’den bu yana TÜBİTAK’ın 1515 kodlu Öncül AR-GE Laboratuvarları Destekleme Programı kapsamında bulunduğunu ifade etti. Söz konusu programa dâhil olan araştırma laboratuvarı sayısının beş yılda üçten dokuza yükseldiğini belirten Mandal, “Bu rakam henüz yeterli seviyede değil. Ericsson Araştırma Türkiye’nin yerel yetenekler yetiştirme ve akademi dünyasıyla iş birliğini güçlendirme konusundaki kararlılığı, Türkiye’nin araştırma profilini yükseltmede önemli bir rol oynadı” dedi.
Ericsson Araştırma Türkiye’nin beş yıllık performansına da değinen Mandal, “Yüzde 70’i doktora derecesine sahip ve yaklaşık yüzde 50’si kadın araştırmacılardan oluşan 20 yerleşik araştırmacı ile kendi öz kaynaklarıyla uzaktan çalışan 35 yabancı araştırmacı, 16 uluslararası patent ve şu an değerlendirme sürecinde bulunan 52 patent geliştirdi. Ayrıca, 46 yayın hazırlayan bu araştırmacıların geliştirdiği uluslararası projeler yaklaşık 2 milyon Euro destek aldı” dedi. Mandal, Ericsson Araştırma Türkiye’yi, TÜBİTAK’ın diğer stratejik destek programlarında da görmekten memnuniyet duyacaklarını sözlerine ekledi.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Coştu, Ericsson Araştırma Başkan Yardımcısı Dr. Magnus Frodigh ve Ericsson Türkiye Genel Müdürü Işıl Yalçın’ın konuşma yaptığı etkinliğe, iş ve akademi dünyası temsilcileri katılım gösterdi. Ericsson Araştırma’nın Türkiye’ye yönelik gelecek hedeflerinin paylaşıldığı etkinlikte, BİT endüstrisindeki son gelişmeler de ele alındı.
Türk start-up ekosistemiyle etkileşimi artıracak
Ericsson Araştırma Türkiye, TÜBİTAK’ın, 1515 kodlu Öncül AR-GE Laboratuvarları Destekleme Programı kapsamına BİT sektöründen alınan ilk araştırma laboratuvarı olma özelliğini taşıyor. Laboratuvar, ileri teknoloji projeleriyle Avrupa Akıllı Ağlar ve Hizmetler Ortak Girişimi (SNS JU) çerçevesinde Avrupa Komisyonu’ndan finansman almaya hak kazandı. Ericsson Araştırma Türkiye, TÜBİTAK’ın 1601 kodlu Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılmasına Yönelik Destek Programı ile Türkiye’deki startup ekosistemiyle etkileşimini artırmayı da hedefliyor. Girişimcilere yönelik onaylı bir başvuru merkezi olarak faaliyet gösteren Ericsson Araştırma Türkiye, Türk Telekom Ventures ve ODTÜ TEKNOKENT ile birlikte oluşturduğu “BIGG6G” konsorsiyumu kapsamında ise genç girişimcilere BİT yetkinlikleri konusunda mentorluk, koçluk ve eğitim çalışmaları sağlıyor.