Mehmet KAYA
Endeavor Türkiye ile girişimci şirketler için stratejik insan kaynakları ve kültür konularında danışmanlık hizmetleri veren Melon’ın ortaklığında yapılan “Girişimci Şirketlere Özel Ücret ve Yan Haklar Raporu” yayımlandı. Endeavor Türkiye ve Melon’un 54 teknoloji şirketinde çalışanlara ücret ve ücret dışı verilen yan haklara ilişkin yaptığı çalışma sonuçlarını açıkladı. Çalışmada, Mayıs 2022-Mayıs 2023 arasındaki dönemde çalışanlara yapılan zamların yüzde 120 ile 135 arasında olduğu, ara zamda ise yüzde 25 artış yapılması eğiliminin belirlendiği kaydedildi. Ücret dışı yan haklara bakıldığında ise vergiden muaf tutarın da üzerinde yemek ödemesi araştırmaya katılan firmaların tamamında gözlendi. Firmaların yarısı uzaktan çalışma, hibrit çalışma gibi çalışma modelinden bağımsız olarak yemek ücretini yan hak olarak verdi. Ek zamlardan, yazılım geliştirmeye yönelik pozisyonlar daha az faydalandı. Diğer yandan şirketlerin yarıya yakını çalışanlarına pay hissesi sunarken, yüzde 22’si kâr paylaşımı nda bulundu.
Araştırmayı değerlendiren Endeavor Türkiye Genel Sekreteri Aslı Kurul Türkmen, “Beyin göçü ve enfl asyon ortamı, girişimcilerin yetenek politikalarını defalarca gözden geçirmelerini gerektiriyor. Çalışanlarını farklı İK politikaları ile destekleyen, çalışma düzeninde köklü değişiklikler yapan, uzaktan çalışan ya da hibrit çalışmaya geçen çok sayıda girişim var” dedi. Melon Kurucusu Sure Köse Ulutaş ise “Ölçeklenmekte olan şirketlerin başarısı ve büyümesi için en kritik konunun yeteneği çekmek ve elde tutmak olduğunu görüyoruz” görüşünü vurguladı.
Çalışma modellerinde hibrit çalışma arttı
Araştırma kapsamındaki her 6 şirketten birinin 2023 itibariyle tamamen uzaktan çalışma yerine hibrit çalışmaya geçtiği belirlendi. Araştırmada, “Geçtiğimiz dönemlerde yaptığımız araştırmalarla kıyasladığımızda, işverenlerin, çalışanlarını ofise çağırmaya başladıklarını görüyoruz. Ofise çağırmanın ana nedeni olarak çalışanlar arasındaki etkileşimi artırmak da ilk sırada yer alıyor” denildi.
54 şirket katıldı
Endeavor Türkiye ile girişimci şirketler için stratejik insan ve kültür konularında danışmanlık hizmetleri veren Melon’ın ortaklığında yapılan “Girişimci Şirketlere Özel Ücret ve Yan Haklar Raporu” dördüncü defa yayımlandı. Toplam 54 şirketle yapılan araştırmada ara zam dönemi de soruldu.
Araştırmada ara zamların seçim sonrasına ertelendiği gözlenen araştırmada, bu erteleme nedeniyle araştırmaya katılan şirketlerin hemen hepsinin Temmuz için bir zam öngördüğü kaydedildi. Araştırmaya göre, son 1 yıl içinde yaptıkları ücret artışı yüzde 120 ile yüzde 135 aralığına ulaştı. Temmuz ayı için ise şirketler uzman ve yazılımcı rollerinde medyanda (orta nokta) ortalama yüzde 25 , yönetici rollerinde medyanda yüzde 20, ve tüm rollerde üst çeyrekte ortalama yüzde 30 olarak planlanıyor.