İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) organizasyonunda ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinasyonunda gerçekleşen Futuretex İstanbul Yarışması’nda İpekyol Özel Ödülüne layık görülen Betül Tezcan’ın 12 parçadan oluşan ‘Echo Climate’ adlı koleksiyonu, Zorlu Center İpekyol mağazasında sergilenmeye başladı. İTHİB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sami Aydın’ın firması Aydın Tekstil sponsorluğunda üretilen kumaşlarla hazırlanan tasarımın satışından elde edilen tüm gelir tasarımcı Betül Tezcan’a aktarılacak.
Koleksiyonun Lansmanda konuşan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz; tekstilde katma değerli üretim için yarışmaların önemine işaret ederek, “Sektörümüz sadece üretim kapasitesiyle değil, yarattığı katma değerle de dünya ekonomisinde önemli bir yer tutuyor. Bunu sürdürülebilir kılmanın yolu da tasarımdan geçiyor” dedi. Öksüz, Futuretex İstanbul yarışmasını 17 yıldır düzenlediklerini ve en büyük amaçlarının genç yetenekleri destekleyip sektöre kazandırmak olduğunu belirtti.
Tekstil sektörünün sadece üretim kapasitesiyle değil, yarattığı katma değerle de dünya ekonomisinde önemli bir yer tuttuğunu kaydeden Öksüz, “Tasarım, tekstil sektörünün geleceğine ışık tutacak en önemli unsurlardan birisi. Aynı zamanda, sadece estetik bir algı yaratmanın ötesinde ürünlerimize kimlik kazandıran, onları dünya pazarında farklılaştıran ve rekabetçi hale getiren stratejik bir faktör olarak öne çıkıyor. Türk tekstil sektöründe yarattığımız ve daha da artırmayı istediğimiz katma değerli ihracatın temelinde bu yenilikçi tasarım anlayışı yatıyor. Tasarımı sadece bir süreç değil, bir kültür olarak ele alıyoruz. Bu kültür, tekstilin ham maddesinden son ürününe kadar değer zincirinin her aşamasında kendini gösteriyor” diye konuştu.
“Genç yeteneklerin sektöre kazandırılması önemli”
İTHİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Futuretex İstanbul Yarışma Komitesi Başkanı M. Fatih Bilici de “Yaratıcı düşünce ve yenilikçi bakış açısıyla hayata geçirilen her tasarım hem ulusal hem de uluslararası alanda Türk tekstilinin gücünü pekiştiriyor. Bu yarışma da genç tasarımcılarımızın yeteneklerini ortaya koyarak, sektöre dinamizm katmalarına olanak tanıyor” ifadelerini kullandı.
“Gençlerin sektöre kazandırılması önemli”
“Ülkemizi tekstilde global bir marka haline getirmek için tasarıma yatırım yapmaya devam edeceğiz” diyen Öksüz, gençlerin yenilikçi fikirleri ve bakış açıları ile sektöre kazandırılmasının önemine vurgu yaptı. Öksüz, “İTHİB olarak düzenlediğimiz kumaş tasarım yarışmaları ve diğer teşvik programlarımızla gençlerimize sektörde yer açıyoruz. Onların başarıları sadece bireysel olarak değil, Türkiye’nin tekstil ve moda alanındaki uluslararası gücünü de artıracak. Futuretex İstanbul’da ortaya çıkan tasarım fikirlerini ve ürünleri de çok önemsiyoruz. Türk tekstili, gençlerin inovatif ve yenilikçi bakış açısıyla dünyaya damga vurmaya devam edecek, bu vizyonla Türk tekstilinin gücünü ve potansiyelini daha ileriye taşıyacağız” diye konuştu.