Mehmet Hanifi GÜLEL
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kuru tarım yapılan alanların tamamında geçen yıl yüzde 80 kuraklık yaşandı. Kuraklıktan zarar gören çiftçilerin gözü verilecek destekte. Hububatta üst gübrenin atılmasına kısa bir süre kalmasından dolayı desteğin bir an önce yatırılması isteniyor. Çiftlerin talebi ise dönüm başına en az 200 lira.
Çiftçilerin genelde bu dönemde nakit sıkıntısı çektiğini kaydeden Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinasyonu ve Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, “2021 yılında olduğu gibi geçtiğimiz yıl kuraklıktan zarar gören çiftçilerimize kuraklık yardımı yapılması gerekiyordu. Söz konusu desteğin geciktirilmeden ödenmesinin tam zamanı” dedi. Türkiye’de 2021 yılında kuraklığın 40’tan fazla ilde yaşandığını ve kuraklık oranına göre destek verildiğini hatırlatan İpar, bölgelerde hasar oranının değişmekle beraber en fazla yüzde 70 destek verildiği aktardı. Geçen yıl yaşanan kuraklığın yüzde 80 olarak rapor edildiğini açıklayan İpar, ancak sağlanacak destekle ilgili herhangi bir gelişmenin olmadığını ifade etti. Genel anlamda ÇKS kayıtlı kuru tarım yapan bütün çiftçilerin bu kuraklıktan etkilendiğini bildiren İpar, “Geçen yıl doludan hasar gören alanlara bir miktar ödeme yapıldı ama çok cüzi miktardaydı. Ödenen miktar çiftçiyi memnun etmedi. Bizim çekindiğimiz nokta 2022 yılında yaşanan kuraklık desteğinin de o oranda verilmesi. Kuraklık desteğinin ne kadar verileceği daha belli değil, bizim talep ettiğimiz arpa ve buğdayda yüzde 80, mercimekte ise yüzde 50. 2021 yılında yüzde 70 hasara 70 lira dönüm başına destek verildi. Ama bu yıl enfl asyon farkı, gübre fiyatları da göz önünde bulundurarak dönüm başına en az 200 lira verilmesini talep ediyoruz. 15 güne kadar gübre serpmeye başlanacak. Böyle bir dönemde söz konusu desteğin verilmesi çiftçiye biraz nefes aldırır” diye konuştu.
Atatürk Barajı’nda su seviyesi geçen yılın altında
Son dönemde yaşanan kuraklığa değinen Hikmet İpar, yağışlarda şimdilik ciddi bir sıkıntının yaşanmadığını ama barajlardaki su seviyesinin oldukça düşmüş durumda olduğunu vurguladı. Bu yıl Atatürk Barajı’nda su seviyesinin geçen yılın aynı dönemine göre çok altında olduğunu belirten İpar, “İlerde yağışların olmaması riski ve barajın kapaklarının açılması ile sulama yapılan yerlerde belki buğdayı kurtarırız ama bu sefer pamuk için su yetmeyebilir. Sonuçta elektrik üretimi için de suyun belli bir seviyenin altına inmemesi gerekiyor. Diğer yandan su kaynakların ciddi şekilde iyi kullanılması ve sulama sistemlerine desteklerin verilmesi gerekiyor” dedi.