Pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı, iklim değişikliği gibi faktörler nedeniyle gıda hammaddelerine ulaşmanın giderek zorlaştığına dikkat çeken Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği (OAUSD) Başkanı Hüseyin Emre Tekbaş, küresel risklerden korunmak için stratejik ürün olan buğday üretiminin artırılması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin kullanım ihtiyacı olduğu için değil, un ihracatında kullanılmak amaçlı buğday ithal ettiğini dile getiren Tekbaş, “7 milyon hektar düzeyine gerilemiş olan buğday ekim alanlarının tedrici artışla 8 milyon hektar düzeyine çıkarılması elzemdir” dedi.
Türkiye un üretiminin yüzde 17’sini Konya karşılıyor
Türkiye un sanayi kapasitesinin yaklaşık olarak yüzde 12’sini oluşturan Konya un imalat sanayinin istihdam açısından da önemli bir konuma sahip olduğunu belirten Tekbaş, Konya’daki un imalatçılarının Konya’daki gıda imalatı sanayisinin yüzde 12’sini oluştururken gıda imalat sanayisindeki istihdamın yüzde 15’ini oluşturduğunu belirtti. Un imalatçılarının Konya’nın toplam imalat sanayideki payının yüzde 2,4, istihdamdaki payınınsa yüzde 4 olduğunu kaydeden Tekbaş, “Ülkemizde yıllık 12 milyon ton civarında un tüketiliyor. 50’ye yakın un fabrikasıyla Konya’nın yıllık 3,5 milyon ton civarında bir üretim kapasitesi var. Fiili olarak Konya, ülkenin un üretiminin yaklaşık yüzde 17’sini karşılıyor” bilgisini verdi.
Konya’nın ürettiği tüm buğday ürünlerinde hep ortalamanın üzerinde üretim yaptığı için fiyat ve kalitede de belirleyici rol oynadığını söyleyen Tekbaş şunları kaydetti, “Baklavalık, pastalık, yufk alık, ekmeklik olmak üzere lüks pazara hitap edecek ürünlere sahip olan Konya un sanayi, tüm Türkiye pazarında kabul görmüş; marka olmuş firmalardan oluşmuştur. Bu durum, Konya unu olarak yeni pazarlara girilmesi açısından tüm firmalarımız için büyük avantaj sağlamaktadır.”
Tahıl koridoru nefes aldırdı
TMO’nun buğdaya verdiği fiyatın, güncellenerek ve prim uygulaması ile birlikte dünya fiyatları ile uyumlu, gerçekçi bir düzeye geldiğini belirten Tekbaş, “Bu durum çiftçimizi buğday ekimine teşvik edici oldu. Ayrıca TMO’nun stoklarını güçlendirmesi ve süreci iyi yönetmesi dalgalanmaların önünde geçti. İstanbul’da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleriyle imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması ise ihtiyaç sahibi ülkelerin hammaddeye ulaşmasının yanı sıra ülkemiz tarım sektörüne ve un sektörüne de uygun fiyatla hammadde temini açısından olumlu katkı sağladı” dedi.