HİLAL SÖNMEZ / KAYSERİ
Kayseri Kocasinan Tarıma Dayalı İhtisas Jeotermal Kaynaklı Sera Organize Tarım Bölgesi, 1 milyon 237 bin metrekare alanda 5 milyar TL’lik yatırımla hayata geçiriliyor. Kayseri Valiliği’nin öncülüğünde, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kocasinan Belediyesi, Kayseri Ticaret Odası (KTO) ve Kayseri Ticaret Borsası’nın (KTB) ortaklığında başlatılan proje, özellikle tarım sektöründe büyük bir dönüşüm yaratmayı hedefliyor.
Bölgedeki jeotermal çalışmalarla ilgili KTB ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısına AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş ile birlikte şehir protokolü de katıldı. Toplantıda konuşan KTB Başkanı Recep Bağlamış, “Bölgeye yaklaşık 5 milyar lira yatırım yapılacak, yüzde 75’i kadınlardan oluşmak üzere bin 500 kişiye istihdam sağlayacak, yıllık 35 bin ton sebze meyve üretimi gerçekleştirilecek. Kayseri ekonomisine yıllık 3 milyar TL katkı sağlayacak” dedi.
Bölgenin acele kamulaştırma işlemlerinin tamamlandığını, üst ölçekli planları, genel yerleşim planı üst yapı modülleri ve nazım imar planının da tarım bakanlığınca onaylandığını söyleyen Recep Bağlamış, “Bölgede Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğünce yapılan jeotermal sondaj çalışmaları kapsamında ilk test sonuçlarına göre 55-60 derece arasında sıcaklıkta 70-80 litre/saniye arasında debiye sahip sıcak su, sondaj neticesinde çıkarıldı. Bölge, 1 milyon 237 bin metrekare alanda 34 adet 25 bin metrekare ile 56 bin metrekare arasında değişen sera parseli, 9 adet 5 bin metrekare ile 25 bin metrekare arasında değişen sanayi parselinden oluşuyor. Bölgede yeşil enerji sistemleri kullanılacak. Jeotermal enerji, GES ile Avrupa Yeşil Mutabakat sürecine uygun üretim yapacak” diye konuştu.
Birinci ön tahsis sürecinde 6 adet sera parseli ile 1 adet sanayi parselinin tahsisinin yapıldığını da aktaran Bağlamış, sıcak su sondaj çalışmalarının hemen akabinde de ikinci etap ön tahsis sürecinin başlayacağını ve alt yapı yatırımları için de ihaleye çıkılacağını belirtti.
“Daha az enerji gideri ile maliyet düşecek”
Üreticilerin modern teknolojik seralarda, yüksek verimlilikte tam otomasyon topraksız üretim yapıp aynı zamanda ürünlerine katma değer kazandırıp ülke tarımına da büyük katkı sağlayacaklarını kaydeden Recep Bağlamış, şunları söyledi: “Projemiz hayata geçtiğinde, daha iyi ve kaliteli ürün yetiştirilmesi sağlanacak ve jeotermal enerji kaynakları ile daha az enerji gideri kullanılarak birim maliyet düşürülmesi sağlanacak. Bu sayede birim maliyeti düşen ürünleri yurtdışında daha karlı bir şekilde pazarlayacağız. Ayrıca bu ürünlerin ülke ekonomimize sağlayacağı katma değer ile tarım ihracatı da artacak.”