Selenay YAĞCI
Türkiye’de kişi başına düşen bağışı miktarını artırmak için yayılan sosyal sorumluluk hareketi, Paylaşma Günü’nde sivil toplum kuruluşları (STK) çevrimiçi oluyor. Trendyol’un pandemi ile insanların başkalarına yardım etme isteklerini gören 3 yıl önce hayata geçirdiği Sepette İyilik Paylaşma Günü’nü sahipleniyor. Trendyol, Sepette İyilik Hareketi ile 28 Kasım’ı STK’lara ayırıyor. Sepette İyilik Hareketi’ni bu özel günle buluşturan şirket sivil toplumla birlikte bağışçılık ve gönüllülüğe bir kez daha çağrı yapıyor. 2012 yılında ABD’de başlayan bugün 80’den fazla ülkede bir sosyal sorumluluk hareketi olarak yayılan Giving Tuesday), Türkiye’de Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı’nın (TÜSEV) öncülüğünde 3 yıldır Paylaşma Günü olarak düzenleniyor.
Sağlanan ek kaynak 200 milyon TL’yi aştı
Sepette İyilik Hareketi ile 3 yılda STK’lara sağlanan ek kaynak 200 milyon TL’yi aştı. Başlangıçta 10 STK ile çıkan Sepette İyilik bugün 90 STK ile devam ediyor. Bu STK’lar arasında çocuktan eğitime, kadından girişimciliğe kadar çok farklı alanlarda sosyal fayda sunan STK’lar yer alıyor. Türk Eğitim Vakfı, Tohum Otizm, Yeşilay, TOÇEV, Sosyalben, AHBAP, AKUT, Mor Çatı gibi çok farklı STK’ların ürünleri Trendyol üzerinden satılıyor. STK’lar yaklaşık 500 bin ürün satışı gerçekleştirdi. Bugüne kadar 1.5 milyon adet dijital destek kartı satıldı. Trendyol Grubu Kurumsal İletişim Direktörü İrem Poyraz, en çok satış yapanların yereldeki STK’lar olduğunu belirterek, “Paylaşma Günü’nde ulusal STK’ların yanında yerel STK’lara da destek olma şansınız var. Hatta en çok satış yapan STK’lar Anadolu’daki kuruluşlar. Dolayısıyla yereldeki sosyal kalkınmaya da destek olduk. Ürün satışlarında ilk üç STK, Balıkesir’deki Otizimli Bireyleri Destekleme Vakfı (OBIDEV)’nın portföy çantası, Bursa’daki Pembe İzler Kadın Kanserleri Derneği’nin bilekliği, Ankara’daki Anadolu Tüm Engelliler Dayanışma Derneği’nin bez çantası. Paylaşma Günü’nde şimdiye kadar 115 milyon kullanıcı, 775 milyon kez Sepette İyilik mağazasını görüntüledi” diye konuştu.
“Ürünler, STK’lara kaynak için yardımseverlerle buluşuyor”
Poyraz, pandemi koşulları ve kapanmalar STK’ların sahaya çıkma olanaklarını daraltınca durumun daha da zorlaştığını gördüklerinde STK’lara yapılacak destekleri bireysel bağışçılar ve yardımseverler için kolaylaştırmayı hedeflediklerini ve STK’lara özel bir alan olan Sepette İyilik’i oluşturduklarını ifade etti. STK’lara kaynak yaratmak için yardımseverlerle buluşturdukları ürünleri, Sepette İyilik Hareketi kapsamında Trendyol’da satmaya başladıklarını söyleyen Poyraz, şunları anlattı: “Sepette İyilik ile STK’lar kendi ürünlerini Trendyol üzerinden komisyonsuz olarak tüm Türkiye’deki destekçilerine ulaştırma imkanı buldu. Bizimle bu yola çıkan STK’lara teknoloji, eğitim, pazarlama ve operasyon desteği sağladık. Süreç ilerledikçe yeni bir ihtiyaç da fark ettik. STK’ların hepsi için ürün satışı yaparak yardımsevergelir elde etmelerinin zor olduğunu gördük. Çünkü bu da onlar için bir ek yatırım ve insan kaynağı demek. O nedenle yeni bir yol daha açtık. STK’lar adına dijital destek kartları çıkarıyoruz. Türkiye’de bu bir ilk oldu. İlk uygulamasını Ahbap’la birlikte, pandemi döneminde zor günler geçiren müzisyen ve sahne emekçileri için gerçekleştirdik. Trendyol üzerinden “Ahbap Sahneye Ses Ver” dijital destek kartlarını satışa çıkardık. İlk katkıyı biz sağladıktan sonra, kullanıcılarımız çok büyük ilgi gösterdiler binlerce “Ahbap Sahneye Ses Ver” dijital destek kartı satarak sahne emekçilerine destek olduk. Nil Karaibrahimgil’in 17 yaşına dönseydim gençliğime bunları söylerdim mesajlarının yer aldığı ünlü çizerlerin eserlerinin olduğu ‘Gençliğime Sevgilerimle Kartları’ satışa sunulması ile birlikte saatler içinde tükendi. Elde edilen tüm gelir TEV’in Nil’in Kızları Fonu’na aktarıldı.”
Şu an satışta 3 bine yakın ürün olduğunu ifade eden Poyraz, “Ramazan Paylaştıkça Güzel kampanyası ile Temel İhtiyaç Derneği(Tİ- DER) aracılığıyla Türkiye’nin 7 bölgesinde 33 ilde kayıtlı on binlerce ihtiyaç sahibine destek olmak için dijital kart hayata geçirdik ve Trendyol olarak 3 bin dijital kart alarak katkı sağladık” dedi.
Sepette İyilik, yurtdışına açılacak
Yeni dönemdeki hedeflerinin yeni açıldıkları Azerbaycan ve Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Umman ve Bahreyn’den oluşan Körfez ülkeleri pazarlarında da ‘Sepette İyilik’i hayata geçirmek olduğunu söyleyen irem Poyraz, “Her ülkenin sosyal dinamikleri ve sosyal kalkınma ihtiyaçları farklı. Oradaki ihtiyaçlar doğrultusunda da ilgili sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapmak için çalışıyoruz. O ülkelerdeki ihtiyaçları belirleyip, o ihtiyaçlara yönelik STK’lar ile Sepette İyilik projesini kurgulamak istiyoruz” diye konuştu.