DUYGU GÖKSU / İZMİR
Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) tarafından, iş dünyasının üretim-yatırım-finansman ekosistemini güçlendirmek amacıyla hayata geçirilen ESİAD Yatırım Zirvesi’nin üçüncüsü gerçekleştirildi. Zirve kapsamında moderatörlüğünü Karluna A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı’nın yaptığı “Otomotiv ve Elektrikli Araç Yatırımları” başlıklı panel gerçekleştirildi. Panelde, elektrikli araçlar için yapılması gereken yatırımlar, şarj istasyonları, bataryalar ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin verdiği destekler konuşuldu.
[caption id="attachment_40806" align="alignnone" width="640"] Soldan sağa: Karluna A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı’nın yaptığı “Otomotiv ve Elektrikli Araç Yatırımları” başlıklı panelde, Doğan Trend Otomotiv CEO’su Kağan Dağtekin, Stellantis Türkiye Ülke Başkanı İbrahim Anaç, Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Proje Müdürü Dr. Kaan Masatçı, konuşmacı oldu.[/caption]
Panelde konuşan Stellantis Türkiye Ülke Başkanı İbrahim Anaç, teşviklerle Türkiye’nin elektrikli araçta hızlı bir şekilde rekabetçi konumda olabileceğini vurguladı. 100 yıllık bir evrimden sonra oluşmuş termik motorlu araçların karşısına yeni bir teknoloji olarak çıktığı için elektrikli araç dönüşümünün. Şanssızlığı olduğunu dile getiren Anaç, “Emisyon konusunda otomotiv sektörü elektrikli araca dönüşmek zorunda kaldı. Önümüzde aşmamız gereken konular var. Eğitim meselesi çok önemli. Örneğin, bir elektrikli araç yandığında nasıl söndürülecek?” dedi.
Avrupa’da elektrikli araç kullanım oranının günümüzde yüzde 20-25 civarında, Kuzey Avrupa’da biraz daha yüksek olduğunu aktaran Anaç, “Amerika’da yüzde 10’larda. Türkiye’de de şu an yüzde 10 civarında ve giderek artacak, önümüzdeki dönemde yüzde 20’yi bulabilir. Amerika’da ise 2030’a kadar beklenen kullanım oranı yüzde 50. İleride araçların yarısı elektrikli üretilecek ve satılacak” dedi.
Albert Saydam: Araç üretmekle iş bitmiyor
Günümüzde otomobilin ciddi bir yatırım aracı olduğunu, Avrupa’da önümüzdeki dönemde mevcut araçların yasaklanacağını, araçların değerini kaybedeceğini söyleyen Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam ise, “Elektrikli araçlar 100 bin dolardan 40 bin dolara kadar düştü. Her sene teknoloji değişiyor, sürekli yeni teknoloji gelecek. Bir elektrikli aracın -15 derecede hareket etmeden tüm şarjı boşalır. Şarj istasyonunu geçelim, yolda kalan araçlar ne olacak? Araç üretmekle iş bitmiyor. Esas problem dünyanı her yerinde aynı hizmeti aynı anda verebilmek ve tabii ki pazarlama” diye konuştu.
Otomotiv ülkesi olan İtalya’da 2 bin 356, Fransa’da bin 920, Almanya’da 2 bin 949 tedarikçi varken Türkiye’de 5 bin 249 otomotiv tedarikçisi olduğuna dikkat çeken Saydam, “Örneğin radyatör üreten bir üretici ne yapacak? Dönüşümü yakalayabilecek miyiz?” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Proje Müdürü Dr. Kaan Masatçı ise, potansiyel yatırımları Türkiye’ye çekmeye çalıştıklarını belirterek, “Manisa’ya kamu ve özel sektör kuruluşları olarak hep birlikte BYD yatırımını getirdik. Birkaç firma daha yolda” ifadelerini kullandı.