Eray ŞEN
Uluslararası danışmanlık, denetim ve vergi şirketi Ernst&Young (EY) Türkiye Ülke Başkanı Metin Canoğulları, Türkiye’de son iki yılın ekonomik koşulları dikkate alınırsa enflasyon muhasebesinin geç başladığını belirterek, “Bunun sonuçları ise sektörler ve şirketlere göre değişir. Reel sektördeki bir şirket sermaye- borç oranında dengeyi kurgulamışsa, enflasyonist ortamda para kazanabilir” dedi.
EY’nin yeni ofis açılışı için geldiği Adana’da EKONOMİ gazetesine açıklamalarda bulunan Canoğulları, en son 2003 yılında yapılan enflasyon muhasebesinin, günümüz koşullarında tekrar gündeme geldiğini hatırlatarak, “Türkiye’de enflasyon muhasebesi zaten standart olarak uygulanmak zorunda, çünkü kriterler oraya geldi, hatta geçen sene gelmişti de bile ancak kamu, bu seneden itibaren başlamayı uygun gördü” dedi. Şirketlerin ‘yavaş yavaş’ bu duruma hazırlandığını ifade eden Canoğulları, “Çoğu şirketin bu süreci bitirmiş, enflasyon muhasebesi yapıp, test aşamasına geçiyor olması lazımdı. Şirketler daha yeni yeni gelmeye başladı” dedi.
“Ortadoğu ve Afrika’ya iş yapmak isteyen Adana’ya gelecek”
Enflasyon muhasebesinin şirketler açısından doğuracağı sonuçlara değinen Metin Canoğulları, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu uygulamada hem şirketler, hem sektörler açısından farklı sonuçlar ortaya çıkar. Mesela bankacılık sektörü sermaye yoğundur. Bu sektörde açıklanan karlar, enflasyon muhasebesi uygulandığında düşecek. Reel sektörde ise şirketin aktif yapısı ve borç yapısı çok önemli. Eğer şirket sermaye-borç oranında dengeyi kurgulamışsa, enflasyonist ortamda para kazanabilir.”
Günümüzde şirketler açısından her işin dijital olarak yapıldığını belirten Canoğulları, şu uyarılarda bulundu: “Bilgi işlem güvenliği önemli. Bilgi işleme giren datalar, doğru süzgeçlerden geçiyor mu? Bilgi işlem doğru rapor üretiyor mu, maliyet hesabını doğru yapıyor mu? Bilgi işlem sisteminiz güvenli değilse, her gelen ulaşabiliyorsa ya da isteyen istediği değişikliği yapabiliyorsa, bu ortamda denetim yaparken, dataları daha çok incelemek zorunda kalıyoruz. Mali tabloları hazırlamak için ilgili standartlara sahip olmak lazım. Maalesef denetçiler bir taraftan denetim yapıyor, bir taraftan da şirketin muhasebesi, uluslararası finansal raporlama standartlarına hazırlık yanına destek oluyor.” Canoğulları, EY’nin Türkiye’deki 6’ncı ofisini Adana’ya açma nedenlerini anlatırken, şunları söyledi: “Adana coğrafi konum itibariyle Akdeniz ile Güneydoğu arasında ve ayrıca Ortadoğu ile Afrika’ya yakın. Bu nedenle Adana’yı tercih ettik, buradan her yere ulaşabiliriz. Bundan sonra Ortadoğu’ya yönelim olacak. Bugün Ortadoğu’da bir takım krizler yaşanıyor ama bir gün sükûnete erecek. Suriye, Irak, Mısır gibi bölgeler buradan beslenecek. Türkiye’ye gelip yatırım yapmak isteyenler, Ortadoğu’ya, Afrika’ya ulaşmak istiyorsa Adana ve çevresine gelecek. Buradan Kayseri, Kahramanmaraş, Gaziantep’e de hizmet vereceğiz. Süreç içerisinde İlerleyen süreçte Ortadoğu ve Afrika’ya da hizmet vermeyi de planlıyoruz.”
Ernst & Young Adana, 30 kişilik bir ekiple başladı
EY, Türkiye’de 40 yıldır, 2 binin üzerinde personel ile iş dünyasına hizmet veriyor. İstanbul Maslak, İstanbul Maltepe, Ankara, Bursa ve İzmir ofislerinin ardından altıncı ofisi Adana’da 2023 yılının başında hizmete sundu. EY Türkiye Ülke Başkanı Metin Canoğulları ve EY Türkiye Adana Ofi s Lideri Bora Tanrısınatapan’ın ev sahipliği yaptığı açılış törenine; şirketin Türkiye yönetim kurulu, yerel yönetim ve iş dünyası temsilcileri katıldı. EY’nin Adana’da ilk etapta oluşturduğu 30 kişilik ekibin, bir yılda 100 kişiye ulaştırılması hedefleniyor.