Seramik sektörünün yarattığı katma değerli üretime dikkat çeken Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (TİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yıldırım, üretilen her ürünle Türkiye’ye önemli miktarda döviz girdisi sağlandığını söyledi.
Türkiye’nin seramik sağlık gereçleri sektöründe Avrupa’nın 1’inci, dünyanın ise en büyük 4’üncü üreticisi olduğu bilgisini paylaşan Kemal Yıldırım, “Seramik kaplama malzemeleri sektöründe ise Avrupa’nın 2’nci, dünyanın 6’ncı büyük üreticisi konumundayız” dedi.
Türkiye’nin seramik kaplama malzemelerinde üretim kapasitesinin 690 milyon metrekareye ulaştığını dile getiren TİMDER Başkanı Kemal Yıldırım, “2021 yılında 438 milyon metrekare, 2022 yılında 385 milyon metrekare üretim gerçekleşti. Seramik sağlık gereçleri üretim kapasitemiz ise 2023 yılında 37.8 milyon adet, 2021 yılında 22.1 milyon adet ve 2022 yılında ise 25.4 milyon adet olarak kayıt altına alınmıştı” ifadesini kullandı.
Gelişmiş ülkelere yapılan ihracat sektörün gücünü gösteriyor
Sektörün ihracat rakamlarına değinen Başkan Yıldırım, “Toplam ihracat 2023’te 1.5 milyar dolar oldu. Alt kırılımlarda 650 milyon dolar karo, 350 milyon dolar vitrifiye, 200 milyon dolar porselen, 200 milyon dolar reflakter ve 100 milyon dolar da diğer ürünler olarak bölümlendi” dedi.
2024 yılının ilk yarısı hakkında da konuşan Yıldırım, inşaat seramikleri sektörünün ihracat katkı oranının 11.43 puan ile en yüksek seviyede gerçekleştiğini hatırlattı. Türk seramik ürünlerinin yaklaşık 170 ülkeye ihraç edildiğini söyleyen Başkan Yıldırım, şu bilgileri verdi: “İhracatta ilk sıralarda Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve ABD gibi ülkelerin olması, sektörümüzün fiyat ve kalite anlamında sahip olduğu rekabetçi gücü gösteriyor.”
Bin 200 firma ürünlerini sergileyecek
UNICERA’nın ihracat faaliyetlerini artırdığına dikkat çeken Yıldırım, “Yüzde 25’i yabancı olmak üzere, yaklaşık 100 bin kişinin ağırlandığı fuar, üreticilerimizin büyümesine büyük katkı sağlıyor. Büyüyen üreticilerimizin oluşturduğu güç ile fuarımız da büyüyor. Bugün alanında dünyanın en büyük 2 fuarından biri olan UNICERA İstanbul, 1.200’ün üzerinde markanın katılımıyla düzenleniyor ve sektörün ihracatına önemli bir katkı sağlıyor” dedi.
Başkan Yıldırım, 2025 yılı itibariyle UNICERA İstanbul Fuarı ile eş zamanlı olacak şekilde, 2 yılda bir Ceramtech Fuarı’nı da hayata geçirecekleri bilgisini paylaştı.
TİMDER, üretici ile satıcı arasında köprü görevi görüyor
Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (TİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yıldırım: “Derneğimizin Türkiye’nin dört bir yanından 3 bine yakın üyesi var. Üyelerimiz; hem üreticilerden hem de bu üreticilerin satış kanalı olan bayilerden oluşuyor. Bu sayede birbirine göbekten bağlı olan 2 oluşum arasındaki ilişkilerde köprü görevi görebiliyoruz. Derneğimizin en önemli etkinlik alanlarını fuar, eğitim, ekonomi konferansları ve sektörel buluşmalar oluşturuyor. Güncel gelişmelere paralel olarak ekonomi, ticaret ve hukuk gibi konularda, yaptığımız konferanslar ile üyelerimizi bilgilendiriyoruz.”