MÜSİAD Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu, 15. Gıda ve Tarım Sektör Raporu’nu yayınladı. Raporda, “sürdürülebilir gıda ve tarım yaklaşımları: yapısal sorunlar, çözümler ve önerilerine” yer verildi.
Raporu’nda yer alan detayları açıklayan MÜSİAD Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özen, “Tarım sektörü, yeni dönemde ülke için stratejik bir sektör olarak ilan edilmelidir. Savunma sanayisindeki iradenin tarım sektöründe de gösterilmesi gerekmektedir. Türkiye, 100. yılı mottosuna yakışır şekilde tarım sektöründe güçlü ve uluslararası düzeyde rekabet edebilen 100 firma oluşturmak için kararlı bir şekilde adımlar atmış olmalıdır” dedi.
Özen, farklı sektörlerde faaliyet gösteren iş adamlarının tarım sektörüne yeni yatırımlar yapma isteğiyle hareket ettiklerini vurgularken, “Ancak sektördeki geçmiş kötü örnekler ve yanlış yönlendirmeler, yatırımcıların umutsuzluğa ve yanlış yatırımlara yönelmesine neden olmaktadır. Bu durum, yeni yatırımcıların sağlıklı yatırımlar yapabilme konusunda endişe duymasına sebep olmaktadır. Bu sorunu aşmak ve yatırımcıları doğru yönlendirmek için Tarım Yatırım Ajansı gibi bir kurumun oluşturulması önemlidir” yorumunda bulundu. Cemal Özen, küçük ölçekli üreticilerin güçlendirilmesi ve kooperatif yapılarının geliştirilmesi konusunda yetersiz politikaların değer zincirinin optimizasyonunu engellediği ayrıntısını paylaştı.
■ Pestisitte yeterli denetim yapılmıyor
Raporda tarım, gıda ve sağlık sektörlerinde en büyük sorunlardan birinin pestisit kalıntıları ve yanlış kullanılan tarım ilaçları olduğu vurgulanarak “Ülkemizde bu konuda yeterli denetim yapılmadığı için ihracatta da ciddi engellerle karşılaşmaktadır. Bu sorunların çözümü için, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tüm üretimlerde İyi Tarım Uygulamalarını zorunlu kılması, üreticilerin düzenli olarak denetlenmesi ve cezai yaptırımların uygulanması gerekmektedir” görüşü dile getirildi.