Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanlığı Arifiye Yerleşkesi BMC İşletmesi’nde düzenlenen “Yeni Nesil Fırtına Obüsleri Teslimat Töreni”ndeki konuşmasında, teslimatı gerçekleşecek olan 6 adet yeni nesil Fırtına obüslerinin millette ve orduya hayırlı olmasını diledi.
Erdoğan, şunları kaydetti: “Yeni nesil Fırtına obüsleri, şu an envanterde olan modellere kıyasla pek çok avantaja sahip. Yürütülen çalışmalar neticesinde obüslerimizin hem beka kabiliyeti hem de ateş gücü arttırılmıştır. Kazandırılan ilave yetenekler arasında yeni nesil atış kontrol, otomatik mühimmat yükleme, sürücü görüş, otomatik yangın söndürme, iklimlendirme, uzaktan kumandalı silah, yenileştirilmiş palet askı donanımı, yeni nesil yardımcı güç grubu gibi pek çok kritik unsur bulunuyor. Fırtına obüslerimizin gücüne güç katan tüm bu sistemlerle aynı zamanda dışa bağımlılığımızı da azaltmış oluyoruz. Motor ve transmisyon konusunda bir süredir yürüttüğümüz yerlileştirme faaliyetlerini inşallah iki sene içerisinde tamamlayacağız.”
Yeni teslimatlarla sayı 140’a kadar çıkacak
Erdoğan, Fırtına obüslerinde 2025’ten itibaren BMC Power tarafından geliştirilen motor ve transmisyonun kullanılacağını ifade ederek, böylece savunma ürünleri ihracatında zaman zaman karşılarına çıkan lisans meselesini de kökten çözüme kavuşturacaklarını vurguladı.
Erdoğan’ın konuşmasından satır başları özetle şöyle:
(Fırtına obüsleri) Bu sayıyı önümüzdeki dönemde yeni teslimatlarla toplamda 140’a kadar çıkaracağız.
Yeni nesil Fırtına obüsleri, şu an envanterde olan modellere kıyasla pek çok avantaja sahip. Yürütülen çalışmalar neticesinde obüslerimizin hem beka kabiliyeti hem de ateş gücü arttırılmıştır. Mayıs ayında 2 adet yeni Altay tankımızı testlerini gerçekleştirmek üzere ordumuza ve güç grubunu yapacak firmaya teslim ediyoruz. Yeni Altayların testlerini tamamladıktan sonra inşallah 2025 yılından itibaren proje ortaklarımızla birlikte seri üretime başlıyoruz.
İhracat 4 milyar 400 milyon dolarla rekor kırdı
Bundan 20 yıl önce sadece 248 milyon dolar olan savunma ihracatımız, geçen sene ne oldu biliyor musunuz? 4 milyar 400 milyon dolarla rekor kırdık. Bugünkü teslimat sonrasında işin aslını bildikleri halde ısrarla yalan söyleyenlerin milletimize olan özür borçlarını ifa etmeleri gerektiğine inanıyorum.
Grup kürsülerini iftira ve çarpıtma kürsülerine çevirenleri buradan bir kez daha, özellikle doğrudan ülkemizin çıkarlarını ilgilendiren milli meselelerde yalan siyasetini terk etmeye davet ediyorum. 2002’de savunma sanayi sektöründe sadece 56 firma faaliyet gösterirken, bugün bu sayı 2 bini aştı.
Yeni nesil fırtına obüsü teslimat töreniyle başladığımız 2023 senesini, milletimize savunma alanında vereceğimiz yeni müjdelerle sürdüreceğiz.
Dünyanın ilk SİHA gemisi olacak ANADOLU’yu da bu yıl hizmete alıyoruz.
Milli muharip uçağımızı hangardan çıkartıp tüm dünyaya göstereceğiz.
BMC Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı: Yeni Nesil 6 Fırtına Obüsü TSK’ya teslim edildi
BMC Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Türk Silahlı Kuvvetlerine teslimatı yapılacak 6 adet Yeni Nesil Fırtına Obüsü, BMC Savunma olarak 6 yıl aradan sonra yeni yetenekler kazandırılmış halde üretimine yeniden başladığımız obüslerdir. İnşallah proje sonuna kadar 140 adet Yeni Nesil Fırtına Obüsü’nü ordumuzun hizmetine sunacağız” dedi.
Tosyalı grubu olarak BMC’nin çoğunluk hissesini alırken bunu ticari faaliyet değil, öncelikli olarak bir vatan ve millet meselesi olarak gördüklerini belirten Tosyalı, “70 yıllık sanayicilik kültürümüz ve tecrübemizle bu alana nasıl katkı sağlayabiliriz diye yola çıktık. BMC, bu fabrikadaki faaliyetlerini 21 Ağustos 2019’dan beri Milli Savunma Bakanlığımız kontrolünde ve denetiminde sürdürüyor. O tarihten bu yana burada bazı çalışmalar yapılmıştı ve biz bunu daha ileri taşımak için çalıştık ve çalışmaya da devam ediyoruz” diye konuştu.
Tamamen yerli ve milli olacak
Tosyalı, Arifiye yerleşkesinde sağladıkları kazanımlara değinerek, şu ifadeleri kullandı:
“Öncelikle BMC bünyesinde ülkemizin bu alandaki en yetkin zırhlı araç tasarım ve üretim ekibi oluşturuldu. Bu fabrikada hem Fırtına Obüslerinin muharebe sahasındaki etkinliğinin artırılması hem ana muharebe tanklarımızın yeteneklerinin geliştirilmesi hem de sıfırdan zırhlı araç tasarımı gibi çok önemli çalışmalar yapıldı. Bu kapsamda Fırtına Obüsü’nün beka kabiliyeti ve ateş gücünün artırılmasının yanında yurt içinde tasarlayıp ürettiğimiz ürünler ile dışa bağımlılığı da önemli ölçüde azaltıldı. Burada özellikle bir noktanın altını çizmek istiyorum ki Fırtına Obüsü’nde en kritik konu olan ithal teknoloji motor ve transmisyonun yerine 2025 yılından itibaren BMC Power tarafından geliştirilen yerli motor ve transmisyonun kullanılmasıyla Fırtına Obüsü’müz tamamen yerli ve milli hale getirilmiş olacak. Bugün Türk Silahlı Kuvvetlerine teslimatı yapılacak 6 adet Yeni Nesil Fırtına Obüsü, BMC Savunma olarak 6 yıl aradan sonra yeni yetenekler kazandırılmış halde üretimine yeniden başladığımız obüslerdir. İnşallah proje sonuna kadar 140 adet Yeni Nesil Fırtına Obüsü’nü ordumuzun hizmetine sunacağız. Bu çalışmaları BMC ile birlikte ekip halinde yürüttüğümüz ASELSAN, Makine ve Kimya Endüstrisi ve ASFAT’a teşekkürlerimi sunarım.”
Fabrika temeli Ankara’da atılacak
Tosyalı, ASFAT ile birlikte yürüttükleri yerli ve milli imkanlarla geliştirdikleri Panter Obüsü’nün taktik tekerlekli askeri kamyon üzerine uygulama projesinde de son aşamaya geldiklerini ve bu araçların da ağustos ayından itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine teslimatının başlayacağını dile getirerek, “Lastik tekerlekli 155 milimetrelik Panter Obüsü’nün kabiliyetine sahip obüsleri, dünyada sadece birkaç ülke üretebiliyor ve bunlardan birisi de biziz. Yeni Fırtına Obüsü, Panter Obüsü ve tabii ki şimdi de Altay Tankı; hepsi tamamen inovasyon ve AR-GE çalışmalarımızdan güç alarak hayata geçirilen araçlar” şeklinde konuştu.
İçinde bulundukları tesislerde çalışan mühendislerinin ilk tasarımı yaklaşık 10 yıl önce yapılan Altay tanklarını, değişen muharebe sahası ihtiyaçlarına uygun şekilde teknolojisini geliştirerek çok daha ileriye taşıdığını aktaran Tosyalı, şöyle devam etti:
“Bu geliştirmeler devam ederken seri üretim tarafında da yeni Altay’ın üretileceği fabrikanın temelini de önümüzdeki günlerde inşallah Ankara’da atacağız. Mayıs ayı içerisinde ise 2 adet yeni Altay’ı da törenle üretim bandından indireceğiz ve inşallah bir sonraki töreni de bunun için yapacağız. O törende tanklarımıza yerli ve milli güç grubunu entegre edeceğimiz takvimi de açıklayacağız. Ayrıca dünya pazarında rekabet edebilecek çok güçlü bir zırhlı personel taşıyıcı olan Altuğ aracımız da bu tesiste geliştirildi ve yine bu tesislerde üretilerek inşallah yakın zamanda ilk ihracatını gerçekleştireceğiz.”
BMC Power’ın yürüyen projeleri kapsamında yaklaşık 30 milyon dolarlık yatırımı yaparak, Avrupa’nın sayılı motor ve transmisyon test merkezlerinden birinin bu tesise kurulmasını sağladıklarına dikkati çeken Tosyalı, Vuran aracına takılacak Türkiye’nin 400 beygir segmentindeki ilk yerli ve milli askeri motorların seri üretimini de burada kurdukları motor transmisyon üretim tesisinde gerçekleştirdiklerini aktardı.