The Economist, “Dünyanın yeni silah satıcılarıyla tanışın” başlığıyla yayınladığı makalede, Türkiye’nin savunma sanayiinde ihracatını Güney Kore’nin ardından en çok artıran ikinci ülke olduğunu belirtti. 2018- 2022 yıllarında Türkiye’nin silah ihracatının bir önceki beş yıllık döneme kıyasla yüzde 69 arttığı ve küresel silah pazarındaki payının iki katına çıktığı vurgulanan makalede, artışa rağmen küresel silah pazarının ancak yüzde 1,1’inin Türkiye’ye ait olduğu ifade ediliyor.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI’nin raporuna dayandırılan analizde, Türkiye’nin 2023 yılındaki silah ihracatı hedefinin 6 milyar dolar olduğu da anımsatılıyor. Körfez ülkeleriyle yapılan silah anlaşmaları, yerli yapım SİHA’ların başarısı, Türkiye’nin modernize edilmiş denizaltılarının ayrıntılı biçimde anlatıldığı yazıda, yeni silah üreticisi olarak Türkiye’nin gelecek vaat ettiği vurgulanıyor. Modernize edilmiş denizaltılarını Türkiye’den alan Pakistan’ın ve Azerbaycan’ın ortak olduğu Türkiye’nin beşinci nesil savaş uçağı KAAN’ın yıl sonundan önce uçması beklendiği hatırlatılan makalede Türkiye’nin uçağı ABD’nin F-35 satmayacağı ülkelere pazarlayacağı söyleniyor.
Yazıda Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un Vladimir Putin’i ziyaretinin hem kendi açısından hem de silah satışı işiyle ilgili söyledikleri nedeniyle dikkat çekici olduğuna değinilerek, şu ifadelere yer veriliyor: “Dünyanın en büyük beş silah satıcısı (ABD, Rusya, Fransa, Çin ve Almanya) ihracatın dörtte üçünden fazlasını gerçekleştiriyor. Ancak gelecek vadeden silah üreticileri piyasanın eski muhafızlarıyla sıkı bir mücadele veriyor. Değişen jeopolitiğin yarattığı fırsatlardan en iyi şekilde yararlanıyorlar ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden faydalanıyorlar. Kuzey Kore’nin silah endüstrisi Ukrayna’daki savaşla güçleniyor, güneydeki rakibinin durumu ise daha da iyi. Bu alanda ihracatını en çok artıran Güney Kore, sıralamada 9’uncu. Hedefleri ise 2027’ye kadar dünyanın 4’üncü silah ihracatçısı olmak.”
Kuzey Kore ve Güney Kore yükselişte
ABD, Rusya, Fransa, Çin ve Almanya dünya silah ihracatın dörtte üçünden fazlasını gerçekleştiriyor. Ancak değişen jeopolitiğin yarattığı fırsatlardan yararlanan yeni silah üreticileri, üst sıralara tırmanıyor. Kuzey Kore’nin silah endüstrisi, Ukrayna’daki savaşla güçlenirken son 5 yılda dokuzunculuğa kadar yükselen Güney Kore, 2027’de dördüncü büyük olma hedefinde.