VEYSEL AĞDAR / İSTANBUL
Her sene Ramazan ayına yakın kuru gıdada fiyatlarında artış yaşandığını kaydeden Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, bu yıl Ramazan ayı sonuna kadar fiyatlarda bir artış beklemediklerini söyledi. Reis, “Çünkü eskiden kumanya talepleri piyasada fiyatları yukarı yönde hareket ettirirdi. Şimdi kumanya talepleri erken alındı, hazırlandı. Anlık talep artışı olmayacağına göre fiyatlar yatay seyreder” dedi.
Kuru gıdada yıllık bazda en yüksek fiyat artışının yerli kırmızı mercimek ve pirinçte yaşandığını vurgulayan Reis, üretim bölgelerinden alınan bilgiye göre kırmızı mercimekte fiyat artışının daha çok ürünün eksik olduğu düşüncesinden kaynaklandığını söyledi. Reis şöyle devam etti; “Aslında piyasada ürün yok değil. İthal ürün de var. Mayıs ayı sonu gibi kırmızı mercimek hasadı da yapılacak. Güneydoğu’da ekilen kırmızı mercimeğin geçen seneye göre ekim alanlarının da arttığı söyleniyor.”
Kuru gıdada fiyat artışı enflasyonun altında
Fiyat artışlarında tarımsal girdi maliyetlerinin önemli olduğunu vurgulayan Reis, “TÜİK tarafından 21 Ocak’ta açıklanan Kasım 2024 verilerine göre son 1 yılda üreticinin gübre, zirai ilaç ve enerji olmak üzere girdi maliyeti yüzde 32,92 artmış. Tarım Ürünleri Üretici fiyat Endeksi artışı ise yüzde 37. Yalnızca kırmızı mercimekte fiyat artışı girdi maliyetinin üzerinde. Yıllık fiyat artışına baktığımız zaman yerli kırmızı mercimekte yüzde 58, pirinçte yüzde 29, nohutta yüzde 23, pilavlık bulgurda yüzde 17, yeşil mercimekte yüzde 16, fasulyede de yüzde 4 artış var” dedi.
Mehmet Reis, kırmızı mercimek haricinde gıda fiyatlarında artışın enflasyon artışının altında kaldığını söyledi. Reis şöyle devam etti: “Ocak ayı yıllık tüketici enflasyonu yüzde 42,12. Ama gıda enflasyonuna baktığınızda yüzde 41,76. Yerli ürün kırmızı mercimekteki yüzde 58’lik artış haricinde pirinç ve bakliyatta gıda fiyatları yüzde 41,76 olan gıda enflasyonun altında olduğunu görüyoruz. Yaş sebzemeyve grubunun daha çok fiyat arttı. Bu da olmazsa daha da aşağı çıkabilirdi.”