KEREM ÖZDEMİR
İşletmelerin tüm verilerinin bulutta güvenle işlenmesini, saklanmasını ve erişilebilirliğini sağlayan bulut çözümleri, verimliliğin ölçülmesi, kayıpların azaltılması ve maliyet kontrolü sağlanması açısından büyük avantaj sunuyor. Altyapılarını buluta taşıyanlar, yüksek operasyon ve işletme maliyetlerinden kurtularak, gelecek hedefl erine odaklanabiliyor. Bulut çözümleri, iş performansını iyileştirme yeteneği, hibrit ve ihtiyaca yönelik kullandıkça öde gibi modellerle de yüksek verimlilik arayışlarına çözüm sunuyor. Veri bütünlüğü ve güvenliğini korumaya yönelik yasal düzenlemeler de pazarın büyümesini destekliyor.
Bulutistan Türkiye Genel Müdürü Gökhan Gençtürk, gerçek zamanlı bilgiye bağımlı ve sürekli değişen müşteri taleplerini karşılamak zorunda olan perakende sektörüne özel perakende bulutunun, perakendecilerin operasyonlarını kolaylaştırıp maliyetlerini düşürürken uçtan uca müşteri deneyimine odaklanarak müşteri ilişkilerimi güçlendirebileceğini söylüyor.
Üç farklı coğrafyada altı farklı veri merkezi üzerinden “Tek işimiz bulut” sloganı ile bulut hizmeti veren Bulutistan, Türkiye’nin en büyük 1000 şirketinin 500’üne aynı zamanda Türkiye’nin en büyük 20 holdinginin 16’sına bulut hizmeti veriyor. Geçen aylarda global açılımları çerçevesinde Azerbaycan’da ilk yerel ofisini açan Bulutistan, Azerbaycan’ın en önemli kamu ve özel sektör müşterilerine bulut hizmetleri vermeye de başladı. Bulutistan’ın Türkiye içinde ve dışındaki iddialı büyüme planlarına dikey bulut çözümleri alanındaki adımları eşlik ediyor. Finans, perakende ve kamu bulutları ile işe başlayan Bulutistan’ın sektörlere özel bulut hizmetleri tasarlama yaklaşımının temelinde her sektörün farklı dinamikleri, performans ölçütleri, ihtiyaçları ve regülasyonları olması yatıyor. 2015’te kurulan yeni nesil bir şirket olan Bulutistan dönüşüme hızlı ayak uydurma becerisi ile bu alanlarda etkili sonuçlar yaratıyor. “Özellikle SAP HANA geçişleri özelinde, yatırımını yapmış olduğumuz ve SAP Cloud Altyapı ve Operasyon Sertifikası’na sahip SAP Cloud altyapımız üzerinden bugün pazarın yüzde 50’sinden fazlasına pazar lideri olarak hizmet veriyoruz” diyen Bulutistan Türkiye Genel Müdürü Gökhan Gençtürk, perakende ve e-ticaret bulutu ile ilgili sorularımı yanıtladı.
İstatistiki rakamlar konusundaki farklılıklar, araştırma kuruluşları, güncellik ve kapsanan coğrafyalar gibi etkenlerden kaynaklanıyor. Bulutistan, perakende ve e-ticaret bulutunun da içinde olduğu dikey bulut yapılarını topluluk bulutu olarak adlandırıyor. Bazı yerlerdeki ifade farklılıkları bundan kaynaklanıyor.
PERAKENDE SEKTÖRÜNE ÖZEL BULUT YAPISININ TEMEL ÖZELLİKLERİ NELER?
Perakende sektörü gerçek zamanlı bilgiye çok bağımlı bir sektör. Müşterilerin talepleri ise her geçen gün artıyor ve artmaya da devam edecek. Daha hızlı ve daha fazla satış için sürekli kendilerini geliştirmeleri şart olan perakende şirketlerinin en büyük dostlarından biri bulut teknolojileri. Türkiye’nin en büyük perakende müşterileriyle birlikte çalışan bir şirket olarak, ne kadar yüksek performanslara ihtiyaçları olduğunu çok iyi biliyoruz. Perakende sektörüne özel olarak tasarladığımız perakende ve e-ticaret bulutunun altyapısında, perakende şirketlerinin dijital dönüşüm süreçleri için gereklilik hissettikleri teknoloji yer alıyor.
BU TEKNOLOJİLERE ÖRNEK VEREBİLİR MİSİNİZ?
Perakende ve e-ticaret bulutu ile perakende sektörünün dijital dönüşümünde ihtiyaç duyulan tüm servisleri bir arada sunuyoruz. Perakende ve e-ticaret bulutu, işletmelerinin veri depolama, envanter işlemleri ve süreçleri, müşteri ilişkileri, satış noktası (POS) sistemleri ve analiz çalışmaları da dahil olmak üzere, tüm faaliyetlerini ideal bir biçimde yönetmelerine olanak tanıyor.
BU TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİN REKABET GÜCÜNE NASIL BİR KATKI SAĞLIYOR?
Perakende ve e-ticaret bulutu ile işletmeler operasyonlarını kolaylaştırırken maliyetleri düşürüyor, uçtan uca müşteri deneyimine odaklanarak müşteri ilişkilerini güçlendiriyor. Hizmetimiz ölçeklenebilir altyapıdan siber güvenlik hizmetlerine, felaket kurtarmadan iş sürekliliği çözümlerine kadar birçok avantaj sağlıyor.
Günümüzün finansal koşullarında maliyet konusu öne çıkıyor. Buradan başlayalım.
Perakende şirketleri, perakende ve e-ticaret bulutu ile işletmelerinin verilerini ve uygulamalarını yerel sunuculardan bulut tabanlı hizmetlere taşıma yoluyla maliyetlerini azaltıyorlar. Donanım, veri izleme, yedekleme gibi hizmetleri, ilk yatırım maliyeti olmaksızın, kapasite optimizasyonu ve personel yönetimi optimizasyonu özelliklerinden faydalanarak kullanıyorlar. Bu taşıma elbette ki aynı zamanda, ölçeklenebilirliğin artması ve erişilebilirliğin kolaylaşmasıyla sonuçlanıyor. Perakende ve e-ticaret bulutunun da arasında yer aldığı topluluk bulutları için TL bazında aylık olarak yıl boyunca uyguladığımız sabit bir fiyat politikası mevcut. Bu politika ile taahhüt gerektirmeyen sözleşmelerimiz aracılığıyla müşterilerimize Türkiye’de gerçek bulut esnekliği sağlıyoruz.
Organize perakendenin toplam perakende içindeki payının yüzde 62’ye ulaşması büyük oyuncuların etkisini
ve ölçeklenmenin önemini artırıyor. Özel indirim dönemleri de kapasite kullanımını sıçratıyor. Bu alana biraz daha değinebilir miyiz?
Ölçeklenebilirlik perakende sektörü için önemli bir ihtiyaç; zira değişken işlem hacmi mevcut bir pazardan bahsediyoruz. Örnek olarak Muhteşem Cuma, Anneler Günü, bayram ve yılbaşı gibi özel günlerde yüksek performans isteyen uygulamalar için çok daha büyük kapasite ihtiyaçları ortaya çıkıyor. Yılda toplamda sadece 15-20 günlük dönem için ihtiyaç duydukları bu kapasiteyi perakende ve e-ticaret bulutumuz üzerinden yüksek erişilebilirlikle alabiliyorlar. Perakende için rakiplerden daha hızlı ve daha doğru müşteri içgörüleri elde etmek de büyük fark yaratıyor. POS sistemleri, müşteri incelemeleri, e-ticaret ve sosyal medya gibi kaynaklardan gelen verileri toplayıp analiz eden perakende ve e-ticaret bulutu ile stratejilerine yön veren pek çok müşterimiz var.
İŞİN FAYDA BOYUTUNUN YANINDA BİR DE GÜVENLİK BOYUTU BULUNUYOR. O TARAFTA NE SUNUYORSUNUZ?
Perakende ve e-ticaret bulutunda üst düzey güvenlik sözü veriyoruz. Perakende pazarından müşterilerimizin iş süreçlerinin güvenliği için ağ güvenliği, veri koruma, kimlik doğrulama ve yetkilendirme, saldırı tespiti ve saldırı engellemeye kadar siber güvenliğin pek çok noktasında risklere karşı önlem aldık. Böylece perakende müşterilerine yüksek performans gereken uygulama ve işlemleri için ölçeklenebilir altyapıdan siber güvenlik hizmetlerine, felaket kurtarmadan iş sürekliliği hizmetlerine kadar 360 derece hizmet sunabiliyoruz. Bulutistan’ın 7×24 etkin müşteri desteği sunan deneyimli destek ekibi, iş sürekliliği başta olmak üzere anlık ihtiyaçlara hemen çözüm geliştiriyor.
BÜYÜK RESME BAKARSAK, BUNDAN SONRASINDA TÜRKİYE’YE KATACAĞINIZ DEĞERİ NASIL TANIMLARSINIZ?
Bulutistan, geliştirdiği çözümlerle her sektörden işletmenin verimlilik arayışlarını karşılıyor. Geliştirdiği yeni nesil teknoloji ve ürünlerle işletmelerin stratejilerine, karar süreçlerine, iş müşteri ilişkilerine rehberlik ederek sürdürülebilir verimliliğin kapısını aralıyor. Türkiye’de üç farklı bölgede altı farklı veri merkezi üzerinden ‘Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalmalı’ mottosuyla bulut hizmetlerini müşterilerine sunuyor. Sadece Türkiye ile sınırlı kalmayıp bölgesel bir oyuncu olmak üzere yurtdışı yatırımlarını da sürdüren Bulutistan; Orta Asya, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgelerinde yeni ofisler açarak hizmet kapsamını genişletiyor.
Dijital dönüşüm, bulut bilişimi hızlandırıyor
Dünyada hız kazanan dijital dönüşüm, bulut bilişim çözümlerine duyulan ihtiyacı da artırdı. Artan talep, küresel bulut pazarının büyüme yolculuğunu hızlandırdı. Statista’nın verilerine göre, küresel bulut pazarının 2023 sonunda 525,6 milyar dolara ve yıllık yüzde 13,8’lik bileşik büyüme oranıyla 2027’de 881,8 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Pazar doygunluğunun ise henüz yüzde 25’ler seviyesinde olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de henüz olgunlaşma aşamasında olan pazarın 500 milyon dolar civarında olduğu, bir iki sene içerisinde pazarın 1 milyar dolar seviyesine ulaşacağı öngörülüyor. Türkiye’deki KOBİ’lerin yüzde 75’inden fazlasının henüz bulut çözümü kullanmadığını düşünüldüğünde pazarda daha alınacak çok fazla mesafenin olduğu görülüyor.
Sektörlerin kendi ihtiyaçlarına özel altyapılardan hizmet alma eğilimleri gittikçe güçleniyor çünkü tek bir çözüm artık herkese uymuyor. Bu nedenle sektörlere özel çözümler üretmek gerekiyor. Topluluk bulutu ihtiyacı da buradan çıkıyor. Bulutistan da topluluk bulutu vizyonunu sürekli geliştirmeyi hedefliyor.
Perakende sektörü hızla bulutlanıyor
Perakende sektörü büyük bir dijital dönüşümden geçiyor ve kuşkusuz bulut teknolojileri bu geçişte son derece önemli bir rol oynuyor. Küresel perakende bulut pazarının boyutu, 2022’deki 27,1 milyar dolardan, 2023’te yüzde 16,9’luk bileşik yıllık büyüme oranıyla (CAGR) 31,68 milyar dolara yükselmiş durumda. Bu büyümenin 2027’de yüzde 16,7’lik bir artışla 58,67 milyar dolara çıkması bekleniyor. Perakende işletmeleri, rekabetçi kalabilmek ve müşteri taleplerini karşılamak için yeni yaklaşımlara ihtiyaç duyarken dijital ticaretin potansiyelini ortaya çıkarmak için modern bulut tabanlı çözümlerden ve hizmetlerden büyük ölçüde yararlanan yeni teknolojilere ve yeni bir dijital mimariye de ihtiyaç duyuyor.