İZMİR / EKONOMİ
Türkiye’de özel güvenlik sektöründe çalışma yapan tüm paydaşlar İzmir’de buluştu. T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı koordinasyonuyla, İzmir Ticaret Odası ev sahipliğinde 3 gün boyunca devam eden, “Özel Güvenliğin Dünü, Bugünü, Yarını Çalıştayı’nda, sektöre ilişkin tüm konular detaylı bir şekilde masaya yatırıldı.
Çalıştayda konuşan TOBB Özel Güvenlik Hizmetleri Sektör Meclisi Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Gökhan Arıkan, özel güvenlik görevlilerinin kamu ve özel sektördeki maaş eşitsizliklerine dikkat çekerek, kamuda çalışan özel güvenlik görevlilerinin daha yüksek maaş aldığını söyledi. Bu dengesizliğin sektördeki dinamizmi bozduğunu ifade eden Arıkan, “Özel güvenlik görevlilerinin dip maaşının asgari ücretin yüzde 20 üzerinde olmasına dair yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Görünürlüğü artırmak ve özel güvenliğin kimliğini daha belirgin hale getirmek için devletin koyduğu üniformayı bizim de kullanmamızı talep ediyoruz. İnşallah 2025’te tamamen tek tip üniformaya gireriz” dedi.
Yorgancılar: Dönüşüme ayak uydurmak zorundayız
320 bini aşan istihdamı, 1.500’ü aşan sayıdaki şirketi ile ekonominin önemli bir unsuru olan sektörün gelişmesi için elinden gelen katkıyı koyduklarını söyleyen TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Neredeyse 5 milyar Euro’yu aşan bir ekonomik değer söz konusu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizde, bu ihtiyaca istinaden, sektörün güncel konularının görüşüldüğü, gerekli aksiyonların alındığı Özel Güvenlik Hizmetleri Sektör Meclisimizi kurduk. Meclisimiz kısa sürede çok önemli çalışmalara imza attı. Tüm sektörler, fark yaratmak ve faaliyetlerinin sürdürülebilir olmasını istiyorsa, bu dönüşüme uyum sağlamak zorunda” dedi.
Yeldan: Özel güvenlik, toplum güvenliğinde kritik bir paydaş
Toplantının kapanış oturumunda konuşma yapan İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan ise özel güvenlik görevlilerinin toplumun güvenliğinin sağlanmasında kritik bir paydaş olduğuna dikkat çekerek, “Özel güvenlik sektörünün gelişmesinde önemli bir diğer faktör de Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı’nın etkin ve disiplinli çalışmaları. Bugün sektördeki bu profesyonellik, halkımızın güvenliğine katkı sağlayan her bir güvenlik görevlisinin sahada daha etkin ve verimli olmasına zemin hazırlıyor. Hep birlikte, güvenlik alanında daha güçlü bir yapıyı oluşturmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.
Çelik: Akredite edilmeyen çalışamaz
Özel güvenlik sektörünün Türkiye’de 5 milyar dolarlık bir değere ulaştığını belirten İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Başkanı Suat Çelik, günümüzde yaklaşık 1 milyon 16 bin özel güvenlik eğitim sertifikası verildiğini ifade etti. Özel güvenlik hizmetlerinin, kamu güvenliğinin sağlanması konusunda genel kolluk kuvvetlerini tamamlayıcı nitelikte destek hizmetleri olarak tanımlandığını vurgulayan Çelik, belirli uzmanlık alanında akredite edilmeyen veya çalışma izni bulunmayan personelin, özel güvenlik görevlisi olarak çalıştırılmasının mümkün olmadığını belirterek bu durumun, çalıştayın da ana teması olan ve 20. yılı geride kalan 5188 sayılı Kanun ile güvence altında olduğunu bir kez daha hatırlattı.