Bestenigar KARA
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye (TMMT), Sakarya fabrikasında yeni nesil Toyota C-HR modelinin seri üretimine başladı. TMMT Genel Müdürü ve CEO’su Erdoğan Şahin, Toyota’nın, üretimine başlanan C-HR için 308 milyon Euro’luk ek yatırım gerçekleştirdiğini, söz konusu rakamla Japon şirketin Türkiye’deki toplam yatırımının 2,5 milyar Euro’ya ulaştığını söyledi.
Toyota’nın, Avrupa ve Türkiye’de ürettiği ilk Şarj Edilebilir Hibrit (PHEV) otomobili unvanına sahip yeni nesil Toyota C-HR’ın Hattan Çıkış Töreni’nde konuşan Şahin, TMMT’nin 1994’ten itibaren seri üretime ve 2002 itibariyle ihracat faaliyetlerine başladığını dile getirdi. Şahin “Toyota C-HR PHEV ile yeni ihracat pazarlarımız olacak. Artık Avustralya ve Yeni Zelanda’ya da Toyota Türkiye yapımı otomobiller ihraç edeceğiz. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz toplam 50 milyar dolarlık ihracatımızı daha da artıracağız” diye konuştu.
TMMT’nin 5 bini aşkın kişiye istihdam sağladığını ve Sakarya fabrikasındaki yıllık üretim kapasitesinin 280 bin adet olduğunu ifade eden Şahin “Toyota C-HR PHEV projesi ile yıllık 75 bin adet kapasiteye sahip yeni PHEV batarya üretim hattı ve çevreyle dost su bazlı boya hattını da devreye aldık” dedi. TMMT, bu yıl 35 bin-40 bin adet, 2024 için ise 140 bin adet Toyota C-HR PHEV üretimi gerçekleştirmeyi planlıyor. Toyota’nın hacim olarak dünyanın en büyük 10 tesisinden biri olan Sakarya fabrikasında üretilecek modelin yüzde 90’ı ihraç edilecek.
Toyota Motor Avrupa Başkanı Yoshihiro Nakata, C-HR PHEV’in, Toyota’nın Türkiye’deki 12’nci projesi olduğunu söyledi. İlave yatırımın, Toyota’nın üretim çeşitliliğine katkıda bulunacak bir altyapı oluşturduğunu belirten Nakata “PHEV versiyonları ve TMMT’de üretilen bataryaları ile birlikte yeni nesil Toyota C-HR, Toyota’nın 2035 yılında Avrupa’daki Sıfır Karbondioksit hedefi ne de katkı sağlayacak” diye konuştu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, TMMT’nin 2022’de gerçekleştirdiği 3,4 milyar dolarlık dışsatım ile Türkiye’nin en büyük ikinci otomotiv ihracatçısı olduğunu belirtti. “254 milyar dolarlık ihracatımızın aslan payını 31,5 milyar dolarla otomotiv sektörü alıyor. Bu yılın ilk 10 ayında Türkiye’de satılan araçların yüzde 10,5’ini hibrit, yüzde 6,5’i ise elektrikli araçlar oluşturdu” diyen Kacır “TÜBİTAK’la son 21 yılda otomotiv sektörüne 11,8 milyar lira, batarya teknolojilerine ise 2 milyar lira destek sağladık. Bugüne kadar sektöre 2,291 yatırım teşvik belgesi düzenledik; 260 milyar liralık sabit yatırımı teşvik ederek 95 bin yeni istihdamın önünü açtık. Toyota Türkiye’yi de farklı teşvik modellerimizle destekledik” ifadelerini kullandı.
Toyota iç pazarda ilk üçte
Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre Ekim ayında 6 bin 871 binek ve hafi f ticari araç satışı gerçekleştiren Toyota, yüzde 6,8’lik pay ile Türkiye otomotiv pazarının en büyük üçüncü oyuncusu oldu.