Okan ALTAN
Elektrikli otomobil değer zincirinde çok ciddi rekabetçi olmayı başaran Çinli elektrikli araç üreticileri, IAA Mobility otomobil fuarında boy gösterisi yaparken; Avrupalı otomobil üreticilerinin yepyeni bir mücadeleye girişmelerine neden oldular. Münih fuarında bu yılki etkinlikteki katılımcıların neredeyse yarısı Asya’dan olurken, 2021’e kıyasla iki kat daha fazla Çinli şirket katılımı dikkat çekti. Alman otomobil endüstrisinin güçlü konumunu gösteren eski otomobil fuarları, artık dünyanın dört bir yanından, özellikle de Çin’den gelen ileri teknoloji sahibi oyuncularla dengelerin değiştiğini akla getiriyordu.
Avrupalıların tam elektrikliye geçişinde stresler büyürken, Çin’de bir tam elektriklinin ortalama fiyatı 30 bin Euro’nun biraz üzerinde ve Avrupa’da bu rakam yaklaşık 50 bin Euro’nun altına çekilemiyor.
BMW CEO’su Oliver Zipse, “Avrupalı üreticiler bu direncin karşısında duramayabilir” derken; Mercedes-Benz CEO’su Ola Kallenius da, elektromobiliteye giden yolda bir maraton başlattıklarından bahsediyor ve, “Bu yarışta taktiksel esnekliği korumak için stratejik netliğe sahip olmak önemli” diyor.
Çin’in uygun fiyatlı elektrikli araçlar geliştirmedeki liderliğini ortadan kaldırmak için bir mücadele verdiklerini anlatan Renault CEO’su Luca de Meo da, “Bu bir savaş olmalı. Çinli BEV üreticileri, elektrikli otomobil değer zincirinde açıkça çok rekabetçiler. Çinlilerin bizden bir nesil önde olduğunu düşünüyorum ve çok hızlı bir şekilde yetişmemiz gerekiyor” diye konuşuyordu.
BEV satışları Avrupa’da ilk yedi ayda yaklaşık yüzde 55 artışmış ve yaklaşık 820.000 araca ulaşarak tüm otomobil satışlarının yaklaşık yüzde 13’ünü oluşturmuştu. Bu gelişen Avrupa BEV pazarını hedefl eyen Çinli otomobil üreticilerinin tümü, Münih fuarında adeta gövde gösterisi yaptılar.
Fakat, Mercedes, tam elektrikli olarak yeni kompakt otomobil serisi Concept CLA Sınıfı elektrikli sedanı tanıtarak, Çinlilere karşı ellerinde yeni kozları olacağını gösterdi.
Çinliler kalite ve teknikte Almanlarla yarışıyor
Volkswagen Grubu da, tasarımı ve tekniği yeni ID neslinin başlayacağını ve ID.2’nin GTI gibi performans modellerle elektrikli dünyada da güçlü olacaklarını işaret ediyor. Cupra markasının DarkRebel gibi örnekleriyle de, çok güçlü tasarımlarla ilgi çekmeyi planlıyorlar.
Fakat, tüm batarya tedarik zincirinin kontrolünü elinde tutan Çin’in makroekonomik kapasitesiyle, örneğin; VW ile Jetta markasının yeni ekonomik elektrikli modellerini geliştiren Xpeng’in Münih’te G9 ve G6 SUV’ları ve P7 gibi büyük sedanı ile Almanya ve Fransa pazarlarına 2024’ten itibaren gireceğini duyurması, Avrupa’yı nasıl işgal etmek istediklerine de büyük bir işaret!..
Diğer yanda Türkiye’ye de önümüzdeki ay gelecek BYD de, fuarda Seal U crossover’ını ve Seal sedan’ını sergilerken, kalite ve teknikte Alman premium’ları kadar “iyi” olduklarını duyuruyordu.
Böylece; Çinli BEV üreticilerinin gelişiyle tam elektrikli satışları domine edecekleri endişelerini artırırken de, yerel otomobil üreticilerinin fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini de düşündürüyordu. Evet; bazıları henüz 10 yaşında olan Çinli markaların Avrupa’nın küresel pazardaki 100 yaşına basmış otomobil üreticileri için önemli bir risk oluşturduğunu artık görebiliyoruz.