HANDAN SEMA CEYLAN
Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (DOSİDER), 7 Aralık’ta kuruluşunun 30’uncu yılını İstanbul’da düzenleyeceği bir zirve ile kutlayacak. DOSİDER Başkanı Ekrem Erkut, “Evimizde ya da iş yerimizde yapacağımız her bir derecelik düşüş, yüzde 6 tasarruf sağlıyor” şeklinde konuştu. Türkiye’nin ve global arenada boy gösterip burada üretim yapan 30 doğalgaz sanayicisini bir araya getiren DOSİDER, 30’uncu yılını kutlamaya hazırlanıyor. “Cumhuriyetimizin 100. yılında 30. yılımızı kutlamanın gururunu yaşayacağız” diyen DOSİDER Başkanı Ekrem Erkut, “Bizim 30 üyemiz var 10 üyemiz global isimler. Sektörün yüzde 95’ini temsil ediyoruz. 30’uncu yılımızı İstanbul’da 7 Aralık’ta gerçekleştireceğimiz bir zirve ile kutlayacağız. 25’inci yılda ‘Mesleki Eğitim’ ana temasıyla kutlamış ve eğitime destek vermiştik. 30’uncu yıl hedefimiz ‘Sürdürülebilir Isıtma için Yüksek Verim, Güvenli Teknoloji ve Çevreci Gelecek’ oldu” şeklinde konuştu.
Erkut, Türkiye’nin yıllık doğalgaz tüketimi 55 milyon metreküp tüketimi olduğunu bunun yüzde 25’inin konut ve ticari bina ısıtmasına gittiğinin altını çizerek, doğalgaz tasarrufu ile ilgili, şunları söyledi: “Tüketiciler, evlerinin kapı, cam, duvar ve çatı izolasyonu yetersiz ise bunları acilen çözmeliler. Örneğin çatınızdaki ısı kaybınız yüzde 20 civarındadır. Ayrıca radyatörlerinize taktıracağınız termostatik radyatör valfleri ile tam ve kesin bir tasarruf sağlamış olursunuz. Binalarda mantolama ile izolasyon yaptırma imkanı olmayan kullanıcılar evlerindeki her bir radyatörün arkasında mutlaka ısı yansıtıcı paneller koymalı. Oda sıcaklığınızı ölçen, yöneten oda termostatları ve termostatik radyatör vanaları kullanımı ile tasarruf sağlanabilir, oda sıcaklığında her 1 derece düşürmek yüzde 6 yakıt tasarrufu sağlar. Bir diğer husus, Ülkemizde 2018 yılı Nisan ayında yürürlüğe giren, Energy Related Products – ErP (Enerji ile ilgili ürünler) yönetmeliği ile AB ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de sadece ‘yoğuşmalı cihaz’ların arzı sağlanıyor. Bu cihazlar doğal gaz tüketimi ve faturalarına yüzde 25-30 oranında düşüş olarak yansıyor.”
Sektörün ihracat kilogram değeri 4,3 dolar
Erkut, “Geçtiğimiz sene İSİB verilerine göre iklimlendirme sanayi ihracatının 6,7 milyor dolar olduğunu belirten Erkut, ısıtma sistem ve elemanları grubu 1,45 milyar dolar ihracat kapasitesi ile iklimlendirme sanayi ihracatı içinde yüzde 21,5 seviyesinde bir paya sahip” diyerek, “Bu yılın ilk 9 aylık döneminde iklimlendirme sanayi ihracatı 5,4 milyar dolar oldu. Isıtma sistem ve elemanları grubu 1,1 milyar dolar ihracat kapasitesi ile sektör içindeki payı yüzde 20 oldu. Sektörün kilogram birim fiyatı 2021 yılında 3,8 dolar/ kg iken 2023 yılında 4,3 dolar/ kg’a ulaştı. Ürettiğimiz kombilerin yaklaşık 1 milyon adedini yurt içi, 1,5 milyon adedini yurt dışına yolluyoruz. Panel radyatörlerde yaklaşık 5-6 milyon metretülü yurt içine, 8-10 milyon metretülü yurt dışına yolluyoruz” ifadelerini kullandı.
Türkiye nüfusunun % 82’si doğalgaza erişebiliyor
Derneklerinin amacının sektördeki ilgili tüm kamu ve özel kuruluşları bir araya getirerek bir “Gaz Birliği” oluşturulmasına öncülük etmek olduğunu kaydeden Erkut, “DOSİDER’in üyelerinin 13 Ar-Ge Merkezi var. 2022 yılı sonunda 81 il ve 743 ilçe ve beldeye doğal gazın ulaşmıştı. Bu yıl 800 üzerinde ilçe ve beldeye daha doğal gazın kullanımına geçmiş olacak. Yurt genelinde 72 adet doğal gaz dağıtım şirketi lisans bölgesinde 19,4 milyon abone var. 2022 sonu itibari ile Türkiye nüfusunun yüzde 82’si doğal gaza erişebiliyor. Yine 2022 yılı sonu itibari ile doğal gazı aktif olarak kullanan nüfus yüzde 71’e 60 milyon kişiye ulaştığını görüyoruz. 2026 sonunda 71 milyon kişinin doğalgaz kullanacağı öngörülüyor. Dolayısıyla bizim için çok önemli bir enerji kaynağı. Daha çok önem vermeliyiz” şeklinde konuştu.