CNC takım tezgâhlarının satışı ve servisi üzerine 1987 yılından beri hizmet verdiklerini belirten Mega Elektronik İş Geliştirme Uzmanı Onur Öztaşkın, 2019’dan itibaren MegaRob markası ile Robotlu CNC Otomasyon Sistemleri imalatına giriş yaptıklarını söyledi. MegaRob ile ülkemizin önemli ihtiyaçlarından ‘nitelikli ara eleman’ açığını azaltmayı ve sanayicilerin küresel pazarda rekabetçi hale gelmesini hedefl ediklerini dile getiren Onur Öztaşkın, asli hedefl erinin ise yüksek teknolojik ürün ihracatı olduğunun altını çizdi. MegaRob’u tamamı Türk mühendisler tarafından yazılan MegaSoft yazılımı ile beslediklerini aktaran Öztaşkın, böylece makine ve robot hazırlık sürelerini minimuma indirgediklerini belirtti ve şöyle devam etti: “Bu yazılım, firmaların zamandan tasarruf sağlayarak üretimlerinde verimlilik artışı sağlamasına yardımcı olur. MegaRob’un hedefl ediği verimlilik artışıyla sanayi üreticileri daha fazla katma değerli ürün üretebilir ve ölçek ekonomisini yakalayarak maliyetlerini düşürüp küresel pazarda rekabetçiliğini artırıp güçlendirebilir.”
Robotik üretim zorunlu hale geldi
Robotik üretimin istihdama zarar vereceği yönündeki görüşün aksine, bugün talebi karşılamak için nitelikli otomasyon sistemlerinin zaruret haline geldiğine vurgu yapan Öztaşkın, “İnsan kaynağında yaşanan problemler sebebiyle nitelikli otomasyon sistemleri, talaşlı imalat yapan firmalar için bir gereksinim haline geldi. MegaRob otomasyon sistemimiz ve MegaSoft yazılımlarımızla sanayicimize insan kaynağında yaşadığı sıkıntıları azaltmayı hedefl iyoruz. MegaRob ile kullanıcılar tezgahlarını operatör olmadan 3 vardiya olarak çalıştırabilir, sistemin içinde bulunan MegaSoft yazılımı sayesinde robot programlama bilgisine ihtiyaç duymadan hızlı bir şekilde yeni parça ayarı yapabilirler. Üretimde oluşan dinamik ihtiyaçlara karşılık sağlanan bu esnek sistem; nitelikli işgücünün katma değerli iş gereken alanlara zaman ayırmasını sağlar, böylelikle firmalar insan kaynağında yaşadığı olumsuzlukları minimum seviyeye indirgeyebilir” şeklinde konuştu.
“Yeni pazarlara odaklandık”
İhracata ilişkin değerlendirmelerde bulunan Onur Öztaşkın, bölge sayısını ve satış adetlerini artırarak ülke ekonomisine pozitif yönde katkı sağlamayı istediklerini belirtti. Eylül ayında Avrupa’nın en büyük makine fuarı olan EMO Hannover Fuarı’na katılım sağladıklarını hatırlatan Öztaşkın, önümüzdeki dönemde de çeşitli yurt dışı ihtisas fuarlarına katılım göstereceklerinin altını çizdi. Özellikle Avrupa ve Amerika’da maliyetlerin çok yüksek olmasında dolayı nitelikli otomasyon yatırımlarının zorunlu hale geldiğinin altını çizen Öztaşkın, bu durumun Türkiye’deki firmalara avantaj sağlayacağını söyledi. Personel açığını azaltmanın yanı sıra üretimde verimliliğe odaklanıp üretim süreçlerini iyileştirmeye ve Türkiye imalatçılarının küresel arenada rekabet gücünü artırmaya odaklandık.