Ağır Ticari Araçlar Derneği (TAİD) verilerine göre, çekici ve kamyonu kapsayan ağır ticari araç pazarı, mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 6 artarak 3 bin 910 adet olarak gerçekleşti. Geçen ay çekici satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20 artarak 2 bin 18 adet, 16 ton ve üstü kamyon satışları ise yüzde 14 oranında azalarak bin 393 adet ve 16 ton altı kamyon satışları da yüzde 25 oranında yükselerek 499 adet oldu.
Böylece, 2025 yılı ocak-mart döneminde ağır ticari araç pazarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,8 oranında azaldı. İlk çeyrekte, satılan toplam ağır ticari araç sayısı 7 bin 812 adet oldu. Çekici satışları, ilk çeyrekte geçen yıla göre yüzde 24 oranında azalarak 3 bin 585 adet olurken, 16 ton ve üstü kamyon satışları yüzde 26 oranında azalarak 3 bin 11 adet oldu. 16 ton altı kamyon satışları da yüzde 10 oranında azalarak bin 216 adede geriledi.
EKONOMİ gazetesine konuşan TAİD Başkanı Burak Hoşgören, ağır ticari araç pazarının ilk çeyrek performansına yönelik değerlendirme yaparak, “Ocak-Mart dönemindeki genel düşüşe rağmen, mart ayı verileri olumlu bir tablo ortaya koydu. 2025 Mart ayında, geçen yılın aynı ayına göre çekici satışları yüzde 20, toplam araç satışları ise yüzde 33 oranında arttı” dedi.
Yılın ilk çeyreğinde geçmiş 10 yılın ortalamalarına kıyasla daha iyi bir tabloyla karşı karşıya olduklarına dikkat çeken Hoşgören, “10 yıllık ortalamalarda ilk üç ayda 1 bin 543 adet çekici ve bin 22 adet 16 ton üzeri kamyon satışı gerçekleşirken, 2025’te her iki kategoride de satışlar yüzde30’un üzerinde arttı” dedi. yıl geneli için sektörde temkinli iyimserliğin hakim olduğunu belirten Burak Hoşgören, ağır ticari araç pazarının 2025 yılında geçen yıla göre biraz daha düşük, ancak 10 yıllık ortalamaların üzerinde seyretmesinin beklendiğini belirterek, “Ekonominin seyrinin bu öngörüde belirleyici olacak” diye konuştu.
Diğer yandan, Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) verilerine göre, bu yılın ilk çeyreğinde kapasite kullanım oranları, en düşük kamyon grubunda oldu. Kamyon grubunda ilk çeyrekte kapasite kullanım oranı yaklaşık yüzde 47 oldu. İhracat pazarlarındaki daralmada da üretimdeki düşüşte etkili oldu.
Treyler satışları düştü
Çekici pazarının aksine semi- treyler pazarında mart ayında satışlar düştü. TAİD verilerine göre, geçen ay treyler satışları yıllık bazda yüzde 2 azalarak 805 adet olarak gerçekleşti. Bu yılın ilk çeyreğinde ise, semi-treyler satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 47 oranında arttı ve bu dönemde 2 bin 514 adet çekici satışı gerçekleşti.
Yerli payı azalıyor
Otomobil ve hafi f ticari araç pazarında olduğu gibi ağır ticaride de yerli payı azalıyor. Yılın ilk çeyreğinde 7 bin 812 adetlik kamyon ve çekici satışının yapıldığı pazarda, yerli araçların payı yüzde 62 olarak gerçekleşti. İlk çeyrekte, 4 bin 851 adet yerli üretim kamyon ve çekici satışı yapılırken, ithal markalar ise 2 bin 961 adette kaldı. 2024’ün ilk çeyreğinde ise 10 bin 121 adet kamyon ve çekici satışı gerçekleşmiş, bu rakamın yaklaşık yüzde 68’i i yerli araçlardan oluşmuştu.
Yeşil dönüşüm ve dijitalleşme öncelik olacak
TAİD Başkanı Burak Hoşgören, geleceğin ağır ticari araçlar alanında da teknolojinin hızla geliştiği, yeşil dönüşümün ve dijitalleşmenin ön plana çıktığı bir dönem olacağına dikkat çekti. Geçen ay TAİD başkanlığına ikinci kez seçilerek güven tazeleyen Hoşgören, sektörü geleceğe taşımak adına sürdürülebilir çözümlerle sektöre katkı sağlamayı öncelikli hedefl eri arasında tutuklarını vurguladı. Hoşgören, “Sektörün içinde bulunduğu zorlu koşullar ve küresel ekonomik belirsizliklere rağmen, TAİD olarak güçlü bir dayanışma içinde, tüm üyelerimizle birlikte gelişmeleri takip edip, çözüm odaklı projeler üretmeye çalışacağız. Hem ülkemiz hem de küresel düzeydeki etkinliğimizi artırarak, sektörümüzün sürdürülebilir gelişimini destekleyecek projeleri hayata geçirmeyi hedefl iyoruz. Gelecek dönem, yalnızca TAİD için değil, tüm ağır ticari araç sektörü için bir dönüm noktası olacak. Biz de bu dönemde, tüm paydaşlarımızla birlikte, daha güçlü bir sektör ve daha sağlıklı bir ekonomi için katkılarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. TAİD Başkanı Burak Hoşgören konuyla ilgili olarak; “Sektörün gelişimi için yürütülen sürdürülebilirlik çalışmaları, hem üretim süreçlerini hem de taşımacılık hizmetlerinin genel maliyetlerini etkiliyor ve yeni fırsatlar yaratıyor. Üreticiler olarak sürdürülebilir politikaları benimseyerek yeni teknolojiler ve çözümler geliştiriyoruz. Ticari araç kullanıcıları da bu sayede çevreyi koruyan bir yaklaşımla geleceğe hazırlanıyor” diye belirtti.