Murat KÜÇÜK
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu’nun (OSBÜK) Marmara Bölge Toplantısı, 98 OSB’nin katılımı ile İstanbul’da gerçekleştirildi. Marmara Bölgesi’nin Türk sanayisinin taşıyıcı kolonu olduğunu söyleyen OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, olası deprem tehlikesine dikkat çekti. Kütükcü, “Devlet-sanayici el ele vererek organize sanayi bölgelerimizi olası bir Marmara depremine karşı daha güvenli hale getirmek zorundayız” diye konuştu. Memiş Kütükcü, bölgedeki OSB’lerde 1 milyona yakın kişinin istihdam edildiğinin altını çizen Kütükcü, bu şartlar altında Marmara Bölgesi’nde konut sağlamlığı kadar sanayi alanlarındaki deprem direncinin de konuşulması gerektiğini ifade etti. Kütükcü, “Deprem planlamalarına, OSB’leri ve diğer sanayi alanlarını da dahil etmek zorundayız” dedi. Çözüm için bundan sonraki planlamalarda bölgedeki mevcut yatırımları daha güvenli hale getirmenin ve yeni yapıları daha sağlam inşa etmenin bir görev olduğunu söyleyen Başkan Kütükcü, “Başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi’nin sanayi yükünü hafifletmeye yönelik stratejilerimiz olmalı” dedi.
“Bölgedeki sıkışmayı yeni akslara kaydırmak zorundayız”
Bölgeyi orta-yüksek ve yüksek teknoloji üreten bir sanayi alt yapısına kavuşturmanın Marmara’daki yeni hedef olması gerektiğini aktaran Kütükcü, “Ülkemizin selameti ve ekonomimizin güvenliği için bölgede yaşanan sıkışmayı, planlı bir şekilde daha güvenli olan yeni akslara kaydırmak zorundayız” dedi. Kütükcü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni sanayi akslarındaki yatırım alanlarını, demiryolu ve diğer ulaşım imkanlarını, OSB’lerin iltisak hatlarını, eğitim altyapılarını, sosyal yaşamı kapsayan makro plana ihtiyacımız var.”
Rakamlarla Marmara Bölgesi’nin sanayi gücü
Marmara Bölgesi’ndeki organize sanayi bölgelerinin aynı zamanda Türk sanayisinin lokomotifi olduğuna dikkat çeken Organize Sanayi Bölgeler Üst Kuruluşu Başkanı Memiş Kütükcü, bölgeye dair şu rakamları paylaştı: “Marmara Bölgesi’ndeki 11 şehirde 75’i faal olmak üzere 98 organize sanayi bölgesi (OSB) var. 75 OSB’de 33 bin 724 fabrika üretim yapıyor. 81 ildeki tüm OSB’lerde 67 bin fabrika olduğu düşünüldüğünde toplam fabrikaların yarısının Marmara Bölgesi’nde olduğunu görüyoruz. 81 ildeki tüm OSB’lerde sağlanan 2 buçuk milyon istihdamın 938 bin 633’ü, yani yüzde 37.5’i Marmara Bölgesi’nde. Marmara Bölgesi’ndeki OSB’ler Türkiye’deki tüm OSB’lerdeki toplam üretimin yüzde 33’ünü gerçekleştiriyor.”