Kurulu kapasitenin 3 milyon ton olduğu makarna sektöründe 23 firma faaliyet gösteriyor. Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (MÜ- SAD) Başkan Yardımcısı Fatih Doğan, geçen yılki 1,99 milyon tonluk üretimin bu yıl da yakalanmasını beklediklerini söyledi. Doğan geçen yıl 1,33 milyon ton ihracat yapan sektörün, bu yıl Ocak-Eylül döneminde ise 926 bin ton ihracat yaptığı bilgisini verdi.
Üretim ve ihracattaki artışı tüketimde göremediklerini belirten Fatih Doğan, doğal ve sağlıklı bir ürün olan makarna tüketiminde Türkiye’nin dünyada ikinci sırada yer aldığını aktardı. Doğan, savaş kaynaklı gıdaya yönelik algının değişmesine rağmen Türk makarnasının ihraç fiyatının hak ettiği yere gelemediğini bildirdi.
Afrika ve Güney Amerika pazarlarının bir bölümünde, makarna üretiminde ekmeklik buğday kullanımına izin olduğuna dikkat çeken Doğan, İtalya ile kalite anlamında bu pazarlara gönderilen ürünlerde bir farklılık olmadığını kaydetti. Gıda güvenliği anlamında dünyanın en önde gelen ülkesi sayılan Japonya’ya bile makarna ihraç edildiğine değinen Doğan, “Dolayısıyla kalite anlamında bir sorunumuz yok. Ancak İtalya ile aramızdaki en büyük fark ‘marka’. Biz markaya yatırım yerine fiyat ile uluslararası pazarlarda yer almaya çalışıyoruz” dedi.
“İtalya yaklaşık bin 500 dolara biz, 699 dolara satıyoruz”
Bu durumun yanlışlığını MÜSAD olarak her fırsatta dile getirdiklerini söyleyen Fatih Doğan, “Bugün İtalya bizimle aynı kalitede ürettiği makarnayı Trademap verilerine göre yaklaşık bin 500 dolar ortalama fiyat ile satarken biz 699 dolar bandında ortalama fiyat ile satıyoruz. Maalesef Türk makarna sektörü bugün fasoncu algısına sahip” ifadelerini kullandı. Doğan, pandemiyle birlikte başlayan, Rusya- Ukrayna savaşıyla devam eden tedarik zincirindeki bozulmaların yanı sıra enerji ve lojistik maliyetleriyle, dünya genelindeki enflasyonist sürecin de sektör açısından sıkıntı yarattığını vurguladı.
“Katkı maddesi kullanmaya başlayanlar da var”
Türkiye’de mevzuat gereği makarna üretiminde yüzde 100 durum buğdayı kullanımının zorunlu olduğunu söyleyen Doğan, buna karşılık kurala uymayan ve bunu değiştiren firmaların olduğunu anlattı.
“Maalesef iş bununla da kalmadı, ekmeklik buğdayın yanında da son dönemde bazı katkı maddelerinin de kullanıldığına tanıklık ediyoruz” diyen Fatih Doğan, fiyat avantajı nedeniyle üretimde ekmeklik buğday kullanımını ve böylesine doğal bir üründe olmaması gereken katkı maddelerinin kullanılmasını temel bir sorun olarak gördüklerini vurguladı.
Makarnalık buğday olarak bilinen durum buğdayı yerine ekmeklik buğdaydan makarna üretilmesinin kaliteyi düşürdüğünü dile getiren Fatih Doğan, “Ayrıca, tüketicilerimizi yanıltmakta ve haksız rekabet yaşanmasına neden olmaktadır” şeklinde konuştu.
“Makarnada ekmeklik buğday kullanımı tespit edilebilecek”
Doğan, MÜSAD ve üyelerinin hedeflerinin tüketicilere mevzuata uygun kaliteli ve sağlıklı ürün sunarken ihracatı da kaliteli ve markalı ürünle artırmak olduğunu söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu konuda önemli bir çalışması bulunduğu bilgisini veren Doğan, çalışma tamamlandığında makarnada ekmeklik buğday kullanımına ilişkin resmi bir analiz metodu uygulanabilir hala geleceğini kaydetti. Fatih Doğan, bu çalışmayı sektör açısından son derece güzel bir gelişme olarak nitelendirdi ve “MÜSAD olarak bu konuda Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz” dedi.