TALİP ÖZTÜRK
Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Aykut Göymen, 25 Ekim Dünya Makarna Günü’ne ilişkin EKONOMİ’ye yaptığı açıklamayla sektörün son durumunu, hedeflerini ve sorunlarını anlattı. Dünya Makarna Günü’nün Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği’nin önerisiyle tüm dünyada 25 yıldır kutlandığını ifade eden Göymen, Türkiye’nin dünyanın en büyük 2. makarna üreticisi olduğunu söyledi. Birinci olan İtalya’nın yıllık üretiminin 3,5 milyon ton, Türkiye’nin ise 2,2 milyon ton olduğunu aktaran Göymen, 2022’de 1 milyon 350 bin ton makarna ihraç ederek dünyada 2. sırada yer aldıklarını bu yıl ise yaklaşık 1,5 milyon ton makarna ihraç etmeyi hedeflediklerini kaydetti.
“En sorunlu pazarlar Avrupa ve ABD’ye rağmen 160 ülkeye ihracat”
Türk makarna sanayicileri olarak 160 ülkeye ihracat yaptıklarını dile getiren Göymen, en sorunlu pazarlarının Avrupa ve ABD olduğunu söyledi. Avrupa’ya yıllık 20 bin ton makarna kotası konulduğunu, ABD’nin ise antidamping uyguladığını belirten Göymen, “Avrupa önümüze demir bir perde çekmiş. 1 milyon 300 bin ton ihracat yapan ülkenin kotası sadece 20 bin. İtalya Avrupa’da serbest, rakibi yok. O yüzden İtalya’nın bin 500 dolara makarna satması kadar doğal bir şey yok. Çünkü Avrupa ülkeleri İtalya’dan başka hiçbir ülkeden makarna alamıyorlar. Avrupa pazarını çıkarırsak ihracat sıralamasında Türkiye birinci. Türkiye 160 tane ülkeye ihracat yapıyor. Amerika Türk makarnasına antidamping uyguluyor. Makarna gönderen meslektaşlarımız da var. Ama çok zor şartlar altında bunu gerçekleştiriyorlar” diye konuştu.
Hiçbir ithal girdi olmadan 1,4 milyar dolar ihracat geliri bekliyoruz
Geçen yıla kadar Türkiye’de üretilen buğdayın ancak ülke ihtiyacını karşıladığı için önce ithalat sonra ihracat gerçekleştirdiklerini söyleyen Göymen, şunları kaydetti: “Geçen yıl çiftinin para kazanması için buğday fiyatlarının düşmemesini istedik. TMO da bu konuda bizi kırmadı. Böyle olunca da çiftçi bu yıl ürününü ekti, tarlasını boş bırakmadı. Bu yıl da TMO özellikle makarnalık buğdayda gelen randevu taleplerine yetişemedi. Hemen dahili işleme rejimini değiştirdiler. Şu an kendi buğdayımızı da ihraç ediyoruz. Makarnalık buğdayda önce ithalat şartı kaldırıldı. Bunun sonucunda tarihimizde uzun bir aradan sonra makarnalık durum buğdayında 1 milyon tonun üzerinde buğday ihracatı gerçekleştirdik. Topraktan çıkan bir ürünün herhangi bir ithal girdisi olmayan bir ürünü götürüp 400 milyon dolar para olarak ülkemize getirdik. 1 milyon 350 bin ton makarna ihracatının karşılığı yaklaşık 2 milyon ton buğday. 1 milyon 350 bin ton makarnayı da kendi buğdayımızla üreterek ihraç edeceğiz. Buradan da yaklaşık 1 milyar dolar gelir gelecek. 1 milyar 400 milyon dolar herhangi bir ithal girdi olmadan devletin, milletin kasasına girmiş olacak. Bu yılda ekin alanlarının çok olacağını düşünüyorum. Mevsim ve iklimsel sorunlardan kaynaklı bir sorun olmazsa önümüzdeki yıl için 1 milyon ton ihracat rakamını 2 milyon tona çıkaracağız. Bizim için önemli olan fiyatların düşmemesi. TMO çiftçiyi korudu. Çünkü çiftçi her zaman para kazandığı zaman ekiyor.”