Birçok alana hammadde sağlayan madencilik, modern toplum için kritik önem taşıyor. Madencilik, binaların ve altyapının inşasından elektronik ve yenilenebilir enerji teknolojisinin oluşturulmasına kadar modern yaşamın neredeyse her alanını destekliyor. Dünya çapında ekonomilerin şekillenmesinde kritik bir dayanak noktası olan madencilik endüstrisinin Türkiye ekonomisi için de önemi büyük. Özellikle Türkiye’nin dış ticaretinde ihracata direkt ve dolaylı katkı sağlıyor.
TÜİK verilerine göre 2023 yılında 105 milyar 997 milyon dolar dış ticaret açığı verdik. İhracatın ithalatı karşılama oranı geçen yıl yüzde 70,7. Madencilik sektörü ise dış ticarette adeta gizli kahraman rolünü üstleniyor ve ülke ekonomisine dolaylı katkısı ise giderek artıyor. Madenlerin, toplam ihracatın içinde payı yüzde 2,25 olmasına rağmen, toplam ihracatta yüzde 67 paya sahip olan demir-çelik, otomotiv, savunma sanayi gibi 11 temel sektöre hammadde girdisi sağlıyor. İhracatın büyümesine önemli katkı yapan madencilik sektörünün hedefleri de büyük.
Türkiye’nin 3,5 trilyon dolarlık yer altı maden potansiyeli bulunuyor. Türkiye’nin 100-130 milyar dolar arasında değişen dış açığının 30 milyar doları altın olmak üzere 60 milyar dolarlık bölümü madenlerden oluşuyor. Buna karşın yıllık maden ihracatı ortalaması 6.5 milyar dolar seviyesinde.
Madencilik sektörü gelecek 5 yılda maden ihracatında 15 milyar dolara ulaşmayı hedefliyor. Sektör temsilcileri, 100 milyar dolar maden ihracatının hayal olmadığını belirtiyor.
İhracatta Çin ithalatta Rusya öne çıkıyor
Maden ihracatında öne çıkan ülkelerin başında Çin, ABD, Bulgaristan, Hindistan, İspanya, İtalya geliyor. Maden ithalatında da Rusya Federasyonu, Kolombiya, Avusturalya, Brezilya, ABD öne çıkıyor.