Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED), sektörün yaşadığı nitelikli ara eleman sıkıntısının çözümü için meslek liseleriyle gerçekleştirdiği çalışmalarını hızlandırdı. Bu kapsamda YATED yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi iş birliğiyle hayata geçirilen YATED Deniz Motorları Atölyesi, önceki gün düzenlenen toplantıyla basına tanıtıldı. Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Lütfü Cevahir ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, YATED Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Uğur Aksan, YATED Genel Müdürü İbrahim Evliya ile YATED Üyesi Akhan Akkuş da katıldı.
2021 yılında Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi iş birliğiyle hayata geçirilen ‘YATED Deniz Motorları Atölyesi’nde özel olarak seçilmiş öğrencilerin sektöre kazandırılması hedefiyle yola çıktıklarını ifade eden Uğur Aksan, öğrencilere staj, burs ve Erasmus konusunda destek olduklarını söyledi. Öğrencilerin dernek üyesi işletmelerde staj yapma imkanı bulduklarının altını çizen Uğur Aksan, “YATED Deniz Motor Atölyemizde bu sene 12. sınıfa geçen öğrencilerimize Eylül 2023-Haziran 2024 arasında sektör stajları organize edildi. Aynı zamanda öğrencilere burs veriliyor. Geçen yıl en başarılı 5 öğrencimiz de Erasmus hakkı kazanıp şefleri ile beraber Düsseldorf Almanya’ya gittiler” diye konuştu.
Marin elektrik programı yolda
Haydarpaşa MTEL ile marin elektrik elemanı eğitimi programına da gelecek öğretim yılında başlanmasının hedeflendiğine vurgu yapan Uğur Aksan, “Sektörümüzde çalıştıracak teknik personel bulma konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Çok fazla sayıda mühendis var. Ancak ara eleman konusunda istediğimiz seviyede değiliz. Bu nedenle atölyemiz sektörümüzün geleceği açısından çok değerli. Öğrencilerimize sektörümüzü en iyi şekilde tanıtıyoruz. ‘Gelin, bu sektörde çalışın’ diyerek onları eğitiyoruz, öğretiyoruz. Öğrencilerimizin başka yerde işe alınmalarına gerek yok. Çünkü sektörümüzde çok fazla bir açık var” açıklamasını yaptı.
“Yat motorları müfredatta olmalı”
YATED olarak yat motorları konusunun müfredata dahil edilmesini beklediklerini ifade eden Aksan, “Öğrencilerimiz otomekanika altında bir ders alıyorlar, ancak deniz motoru özelinde bir ders yok. Müfredata girebilmek için yapılması gereken adımlar var. Bu kapsamda İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ulaştırma ve Milli Eğitim Bakanlığı’na konuyu taşıyarak çözüme ulaşmasını sağlayacağız. İSO’nun mesleki eğitim alanında gerçekleştirdiği çok önemli projeler de var onlara da dahil olmak istiyoruz” diye konuştu.
Aksan, “Eğer bu tarz okulların sayısı artarsa, kalifiye eleman sorunu çözülürse, sektör olarak çok daha büyük başarılara imza atabiliriz. Üretimde sektör olarak çok ciddi bir noktadayız. Eğer tekne motorları konusunda aşama kaydedebilirsek ihracatımıza da çok büyük katkısı olacak” dedi.
“700 bin teknenin %5’ini ağırlayabiliyoruz”
Devletin bir denizcilik strateji ortaya koyması gerektiğini dile getiren YATED Üyesi Akhan Akkuş, “Akdeniz çanağında 700 bin tekne var. Ancak bizim mevcut marina bağlama kapasitemiz ile sadece yüzde 5’ine hitap edebiliyoruz. Herkesin denizcilik bilincine sahip olması büyük önem taşıyor. Eğer bu bilinç oluşursa hem eğitimde hem de diğer konularda çok daha hızlı bir şekilde ilerleyebiliriz. Bir denizcilik bakanlığı olursa, dünyanın en büyük denizcilik ülkelerinden biri olabiliriz. İhracat gelirimiz de artar” dedi.
“İş garantisi var, maaş 60 bin TL’ye kadar çıkıyor”
Deniz motorları ve yat inşa alanından mezun olanların sektörün birçok noktasında çalışabileceğini ve maaşların da iyi olduğunu ifade eden YATED yetkilileri, şu açıklamayı yaptı: “Teknik konuyu bilerek mezun olan öğrenciler sektörümüzün her alanında çalışma imkanı bulabiliyor. Okulumuzdan mezun olan her öğrenci neredeyse iş garantisi altında. İyi bir ustanın maaşı bugün 30 bin liranın üzerine çıkabiliyor. İyi bir teknisyenin maaşı da 60 bin TL’ye ulaşabiliyor” dedi.