Aysel YÜCEL
Dünya çapında 65 ülkede 150 lojistik merkezi bulunan Barsan Global Logistics’in küresel yöneticileri, şirketin İstanbul’daki merkez ofisinde EKONOMİ’nin sorularını yanıtladı. Global CEO Uğur Aksu, Global CFO Buğra Sözüçetin, Avrupa CEO’su Tolga Günel, Uzakdoğu Bölge Yöneticisi Çağatay Çendik ve Orta Doğu ve Afrika Bölge Yöneticisi Fuat Üs, küresel pazarlardaki riskleri ve fırsatları değerlendirirken, Barsan’ın yeni hedeflerini açıkladı.
Barsan Global Logistics, çoğu Türk gençlerinden oluşan 5 bine yakın çalışanı ile ABD'den Asya'ya, Avrupa'dan Orta Doğu'ya uzanan geniş bir coğrafyada entegre lojistik hizmeti veriyor. Barsan Global, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere 100’den fazla ülkeye hizmet götürüyor. 2022 yılını 800 milyon dolar ciro ile kapatan şirket, navlundaki düşüşe rağmen, taşıma hacimlerini bu yıl yüzde 35’in üzerinde artırdı. Barsan, bu yıl da benzer bir ciro hedefliyor.
Yaygın ofis ağının avantajını yaşayacak
Barsan Global Logistics Global CEO Uğur Aksu, şirket olarak her üç ayda bir bölgesel yöneticilerle belirlenen bir lokasyonda toplandıklarını ifade ederek, aralık ayı buluşmasında 2024 hedefl erini gözden geçirdiklerini aktardı. Dünyanın yüzde 99’una ulaşır hale gelme hedefi ile yurt dışı yatırımlarını sürdürdüklerini hatırlatan Aksu, 2023 yılında küresel çapta 10 yeni ofis açtıklarını söyledi. Aksu, Avrupa ve Türkiye gibi önemli pazarında 2024’te ekonomide daralma beklentisi olmasına karşın, şirket özelinde gelecekten yıldan umutlu olduklarını ifade etti. “Çünkü dünyanın her yerine dağılmış bir şirketiz. Bazı ülkelerin yaşadığı krizler farklı pazarda avantaj doğurabiliyor. Biz de bu fırsatları değerlendirmeye odaklandık” diye konuştu. Uğur Aksu, aynı zamanda Barsan’ın ABD bölge yönetiminden de sorumlu. Şirketin bugün ABD’de 14 ofisi bulunuyor.
Uzakdoğu’dan parsiyel taşımalara başlıyor
Barsan’ın bu yıl gerçekleştirdiği son ofis yatırımı Vietnam’da oldu. Böylece şirket Vietnam’da ikinci ofisini açtı. Barsan’ın en genç bölgesi Uzakdoğu. Barsan Uzakdoğu Bölge Yöneticisi Çağatay Çendik, Nisan 2023’te sorumluluğunu üstlendiği bu bölgede 15 ülkede ofisleri olduğunu belirtti. Bu ofislerin 12’si son 5 yılda açılmış. 200 çalışanıyla faaliyet gösterdiği bu pazarda Barsan, geçen yıl biz 20 bin TEU’ya ulaşarak kendi rekorunu kırmış. Şirket ayrıca, bu bölgeden parsiyel taşımalara da başlıyor. Çağatay Çendik, “Çin’den Türkiye’ye haftalık taşımalara başlıyoruz. Yakın zamanda Güney Kore ve Hindistan’dan da Türkiye’ye de bu hizmeti vereceğiz” dedi.
Barsan, Uzakdoğu-ABD, Uzakdoğu- Avrupa arasında da parsiyel taşıma yapmayı planlıyor. Çağatay Çendik, son dönemde ağırlıklı olarak Güney Asya’ya odaklandıklarını belirterek, “Çünkü Güney Asya’ya özellikle Çin’den kayan bir hacim var. Vietnam’da ikinci ofisimizi yeni açtık ve IATA belgemizi aldık bu ülkede. Barsan, önümüzdeki dönemde Asya’da 9 ülkede depo yatırımı planlıyor. Şirket bu pazarda özellikle üç ülkede büyük potansiyel görüyor. Vietnam, Endonezya ve Malezya’nın Çin’in hacimlerini kapmaya başladığını ifade eden Barsan yöneticileri, son dönemde Japonya ve ABD gibi güçlü yabancı yatırımcıların bu pazarda aktif hale geldiğini vurguladı. Bu ülkelerde işçilik maliyetlerinin ucuz olduğunu belirten Barsan yetkilileri, özellikle 2050 yılına kadar bu ülkelerde GSMH’lerin katlanmasının beklendiğine işaret etti.
Avrupa’da sürdürebilirliğe odaklandı
Barsan’ın en fazla ofisinin bulunduğu bölge, Türkiye’nin de en önemli ihracat pazarlarından olan Avrupa. Şirketin Avrupa’da 33 ülkede yaklaşık 50 ofisi bulunuyor. Sadece Almanya’da 9 ayrı şehirde ofisi var. Barsan, bu bölgede bir yandan ofis yatırımı konusunda belli bir doygunluğa ulaşırken, diğer yandan Avrupa’daki daralma da şirketin yatırım rotasını farklı azarlara kaydırmış durumda. İş dünyasında yönetim kadrolarında önemli görevler üstlenen ve Barsan’a yaklaşık bir yıl önce dahil olan Barsan Avrupa CEO’su Tolga Günel, bu bölgede yatırımların odağında sürdürülebilirlik olduğuna vurgu yaparak, “Avrupa’da demiryolu operatörleri ile işbirliklerini artırarak intermodal taşımacılıkta biraz daha büyümek istiyoruz. Diğer yandan ilk olarak Almanya’da filomuza elektrikli araçlar katmayı planlıyoruz” dedi. Şirket, elektrikli TIR’lar ile Almanya içi ve Avrupa gibi sınır ülkelerde hizmet vermeyi planlıyor.
Bakir kalan Afrika’da fırsat kolluyor
Barsan’ın büyüme fırsatlarını değerlendirdiği diğer iki bölge ise Orta Doğu ve Afrika, Barsan Orta Doğu ve Afrika Bölge Yöneticisi Fuat Üs, şirkette 10. yılını geride bırakmaya hazırlanıyor. Bu bölgenin merkezi Dubai’de bulunuyor. Yaklaşık 150 kişinin çalıştığı bu bölgede yıllık 10 bin TEU’luk taşıma hacmine ulaşılmış durumda. Fuat Üs, Avrupa’daki resesyonun firmaları farklı seçenekleri değerlendiremeye yönelttiğini belirterek, “Afrika ve Orta Doğu güzel bir seçenek insanlar için. Afrika’nın değişik yerlerinde depo yatırımı yapmaya devam edeceğiz. Güney Afrika ve Mısır’ı düşünüyoruz. Fas’ta bir depomuz var. Afrika’da biraz daha büyümeyi düşünüyoruz. Nijerya’ya ve Gana’ya dokunmayı planlıyoruz. Kenya da olabilir. Afrika biraz daha bakir kalmış bir alan. Oralara dokunmak istiyoruz” diye konuştu.
Orta Doğu turizmle büyüyecek
Barsan’ın Orta Doğu’da Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkelerde yatırımları bulunuyor. 150 çalışanıyla hizmet verdiği bölgede Barsan, yıllık yaklaşık 10 bin TEU’luk taşıma yapıyor. Fuat Üs, Türk şirketlerinin son dönemde Dubai ve Katar’a ilgisinin arttığını belirterek, “Piyasada para sıkıntısının olduğu bir dönemdeyiz. Katar ekonomik anlamda son dönemde öne çıkan ülkelerden biri. Sadece 1 ayda Dünya Kupası için harcadıkları parayı Rusya-Ukrayna savaşının etkileriyle LPG satışı ile çıkarmış bir ülkeden bahsediyoruz. Arap ülkeleri, petrol ve kimyasal ürünlerin ticaretiyle gelen bu zenginliğin sürdürülebilir olmadığının farkında" dedi. Üs, bu ülkelerin turizmle büyümeye odaklandığını, hatta kumarhane yatırım planları da olduğunu belirterek, bu gelişmelerin Türk firmalarına bu pazarlarda yeni fırsatlar sunacağını söyledi.
“DİPTEN DÖNÜŞ BAŞLADI”
Barsan Global Logistics Global Global CFO Buğra Sözüçetin, küresel ekonomide dipten dönüşün sinyallerini aldıklarını belirterek şu açıklamayı yaptı: “New York Merkez Bankası’nın Tedarik Zinciri Basın Endeksi, ABD ekonomisine dair önemli sinyaller veriyor. En son 2008 krizi sonrası oluşan dibi Mayıs 2023’te gördü endeks. Mayıstan bu yana çıkış başladı. Ayrıca ABD-Çin ilişkileri ve Rusya’nın 2024’ün ikinci yarısında eski haline geleceğini düşünüyoruz. Çıkış trendi başladı. ABD ithalatı dibi gördü ve Ekimden yüzde 1, kasımda yüzde 7 arttı.”
TÜRK GENÇLERİ EĞİTİYOR, GLOBALE TAŞIYOR
Barsan, öğrenci ve gençlere verdiği fırsatlarla da öne çıkıyor. Üniversitelerin çeşitli bölümlerinden mezun olmuş iyi yabancı dil bilgisi olan gençleri yetiştirmek üzere işe alıp, bu gençleri eğitimlerinin tamamlanmasından sonra yurt dışı şirketlere gönderiyor. Beyaz yakalı yaş ortalaması 33-34 olan Barsan Global’in yurt dışındaki tüm lojistik merkezleri altyapıdan yetişen gençlere emanet. Barsan Global bu yönetim şeklini en az dünya genelindeki yaygınlığı ve elde ettiği ciro kadar önemsiyor. Barsan Global Lojistik, eğitim ve gelişime verdiği önceliği 19 Mayıs 2023 tarihinde Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda İzmir’de açılan Barsan Academy ile katlayarak devam ettiriyor. Bugün 210 çalışanı ile hizmet veren Barsan Academy, gençleri geleceğe hazırlamak ve potansiyellerini yükseltmek için çalışıyor. Barsan Academy, farklı üniversitelerden mezun olan gençlere lojistik sektöründe başarılı bir kariyer sahibi olma fırsatı sunarken, nitelikli eğitmenler ve uygulamalı eğitim programları ile onları yarının liderleri olarak yetiştiriyor. Eğitim alan gençler, yurt dışı ofisler de dahil yeni pozisyonlarında işe başlıyor.