Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Ekim 2023 küresel hava kargo pazarlarına ilişkin verileri yayınladı. IATA’nın raporu, yıllık bazda talebin art arda üçüncü ay daha güçlü olduğunu gösterdi.
Kargo ton-kilometresi (CTKs) cinsinden ölçülen küresel talep, Ekim 2022'ye kıyasla yüzde 3,8 oranında arttı. Uluslararası operasyonlar için talep yüzde 3,5 ile hafif bir gerileme gösterdi.
IATA Genel Müdürü Willie Walsh, ekim ayı hava kargo verilerine yönelik şu açıklamayı yaptı: "Hava kargo talebi ekim ayında yüzde 3,8 artış gösterdi. Bu, art arda üç ay boyunca yıllık bazda büyümeye işaret ediyor ve hava kargoyu 2023'ü yıla başladığından çok daha güçlü bir şekilde bitirme yolunda ilerletiyor. Toparlanan talep, biraz daha güçlenen getiriler ve ticaretteki artış iyi haberler. Ancak talebin hala pandemi öncesi seviyelerin yüzde 2,4 altında olması ve küresel ekonominin gidişatına ilişkin belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle iyimserliğin ihtiyatla dengelenmesi gerekiyor. Bununla birlikte, güçlü bir yılsonu sezonunun devam etmesi, sektörün 2024'te küresel ekonominin alabileceği dönüşleri yönetmesine kesinlikle yardımcı olacak.”
Kargo kapasitesi %13 arttı
Mevcut kargo ton-kilometre (ACTKs) cinsinden ölçülen kapasite, Ekim 2022'ye kıyasla yüzde 13,1 arttı (uluslararası operasyonlar için yüzde 11,1). Bu artışın büyük ölçüde uçak altı kapasitesindeki büyümeyle ilgili olduğu belirtildi. Örneğin uluslararası uçak altı kapasitesi, yolcu pazarlarının gücüyle yıllık bazda yüzde 30,5 arttı.
Endeksler ekonomik zorluğa işaret ediyor
IATA’nın raporunda, ekonomideki çeşitli faktörlerin dikkatle ele alınması gerektiği vurgusu yapılarak şu ifadelere yer verildi:
- Ekonomik faaliyetler ekim ayında yavaşladı. Büyük ekonomilerde (ABD hariç) imalat üretimi ve ihracat siparişleri için Satın Alma Müdürleri Endeksi'nin kritik 50 seviyesinin altında kalması, önümüzdeki ekonomik zorluklara dair açık bir işaret.
- Başlıca gelişmiş ekonomilerde enflasyon, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) açısından zirve noktasından gerilemeye devam ederek ekim ayında ABD ve AB için sırasıyla yüzde 3 ve yüzde 4 arasında gerçekleşti. Ancak Çin'in TÜFE'si bu yıl ikinci kez deflasyona işaret ederek ekonomik yavaşlama endişelerini arttırdı.