Duygu GÖKSU
İMEAK Deniz Ticaret Odası(DTO) İzmir Şubesi Meclisi Ağustos ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, bölgedeki limanlarda elleçlenen yük miktarının artarak devam ettiğini belirterek limanların tıkanmaması için acil ve köklü müdahaleler yapılması gerektiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu toplantısında demiryolları ile liman ve üretim merkezleri bağlantılarının güçlendirilmesinin en temel konular arasında yer alacağı açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Öztürk, “Altyapı geliştirme ve iş yapma süreçlerini kolaylaştırma kararları doğrultusunda altyapısı büyük ölçüde tamamlanmış Kemalpaşa Lojistik Merkezi’nin üstyapısının yapılarak faaliyete geçmesi, TCDD İzmir Alsancak Limanı’nın içine kadar giren demiryolunun daha etkin kullanılması, Aliağa bölgesinde atıl kalan demiryolu ağının rantabl hale getirilmesi ve Kuzey Ege Çandarlı Limanı Projesi’ne demiryolunun ulaştırılması gerekiyor” diye konuştu.
“Acil ve köklü müdahale şart”
İZKA’nın hazırladığı Aliağa Limanları Arka Alanı Ulaşım Raporu’nun, Aliağa bölgesiyle ilgili çarpıcı verileri içerdiği açıklamasını yapan Yusuf Öztürk, Aliağa limanlarında elleçlenen 80 milyon ton yükün yüzde 61’i trafiğe çıkarken, bu yükün sadece yüzde 2,4’ü demiryolu ile taşınıyor. Üstelik 2033’te elleçlenen yükün 137 milyon tona ulaşması bekleniyor. Bölgede karayoluyla taşınan liman ve sanayi hedefl i toplam yük miktarı günlük 175 bin tona, kamyon sayısı ise günlük 8 bin 800’e ulaşıyor. Bu veriler bize, bölgemiz limanlarının tıkanmaması için acil ve köklü müdahaleler yapılması gerektiğini gösteriyor” açıklamasını yaptı.
“Enflasyon uzun vadeli planlara engel”
Enflasyon iş dünyasının önünü görmesine, uzun vadeli plan yapmasına engel olduğunu vurgulayan Öztürk, “Lojistik sektöründe yakıt fiyatlarından dolayı anlık fiyat uygulamasına geçildiğinden bahsediliyor. Turizm sektörü de rekor kıran ziyaretçi sayısına rağmen, artan maliyetlerle baş edemiyor. Tüketici Güven Endeksi’ndeki gerileme de, iç pazardaki daralmanın sinyalini veriyor. Önümüzde Kur Korumalı Mevduat’ın tasfiyesi, finansmana erişim gibi bir dizi kritik konu var. Eylül ayında açıklanacak Orta Vadeli Program ve Ekim’de açıklanacak 12. Kalkınma Planı ile geleceği daha net planlayabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.