ERAY ŞEN
Sektördeki gelişmeleri, profesyonel hayatta mobilyacı olan Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Yücel Bayram ile Adana Marangoz ve Mobilyacılar Odası Başkanı Yalçın Avcı’ya sorduk. ATO Başkanı Bayram, Türkiye mobilya üretiminde 6’ncı sırada olan, 700’ü üretici olmak üzere 1.500’den fazla işletmenin faaliyet gösterdiği şehirde, sektörün en önemli ihtiyacının Mobilya İhtisas OSB olduğunu söyledi. Mobilyacılardan oluşan 140 üyeli bir kooperatif kurulduğunu ve çalışmalara başlandığını belirten Bayram, Bakanlık onayı çıkan Mobilya İhtisas OSB’nin Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nde değer tespit çalışmalarının devam ettiğini, ardından tapusunun verileceğini, projesinin çizilip inşaatına başlanacağını açıkladı. Kürkçüler Mahallesi’nde 960 bin metrekare alanda kurulacak Mobilya OSB ile sektörün rahatlayacağını söyleyen Bayram, belirlenen alana ek 300 bin metrekare yerin daha tahsisi için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
“Mobilya OSB ile ihracat 200 milyon dolara çıkacak”
Mobilya İhtisas OSB kurulduğunda Adana’nın halen 35 milyon dolar olan mobilya ihracatının kısa sürede 200 milyon dolara çıkmasını hedeflediklerini bildiren Bayram, “Şu anda 40 tane üreticimiz dışında, ihracat için gelenlere ürün sergileyecek yer yok. Bu çalışma ile Mobilya OSB’de ne üretiyorsak, ihracatçı görecek. Ayrıca uluslararası havaalanımız kuruluyor. Artık müşteri doğrudan Adana’ya gelecek. Bu çok büyük bir avantaj” dedi. Kalifiye eleman konusunda yaşadıkları sıkıntıya değinen Bayram, “Klasik mobilyada Adana, Türkiye’de bir numara, hatta tek merkez. El oyması üzerine Adana’nın üzerine şehir yok. Ama bir nesil sonra bu da bitecek, çünkü aşağıdan adam yetişmiyor. Bu tarzda üretim yapan firma sayımız 20, aslında daha çok olmalı. Eğitimde bir sıkıntı var. Üniversite mobilya bölümünden gelene, önce beş ay eğitim vermem gerekiyor. Sitede çıraklık okulu var, öğrenci gelmiyor. Bir yandan da Adana’da işsizlik yüzde 19,8 ama eleman bulamıyorum” ifadesini kullandı.
İhracatçılar Adana’dan yükleyip, Güneydoğu’dan çıkarıyor
Adana Marangoz ve Mobilyacılar Odası Başkanı Yalçın Avcı da ihracatta yaşanan başka bir sorunu dile getirdi: “İhracatçı ürünü Adana’dan alıp Gaziantep ve Şırnak’tan dışarıya çıkarıyor. Bunun nedeni Adana’da ihracat vergi iadelerinin geç alınması. Diğer illerde ise daha erken alınabiliyor. Bu nedenle ihracatçı çıkış yapacağı ili seçiyor. Sonuçta Adana’nın ihracatı, olduğundan az görünüyor.”