Osman KILIÇ
Kimya sektörünün ihracatı nisan ayında, geçtiğimiz yıla göre yüzde 27,7 oranında düşüşle, 3,3 milyar dolardan, 2,4 milyar dolara geriledi. İKMİB Başkanı Adil Pelister, “Gerilemenin sebebi petrol fiyatlarındaki düşüş, gübre ihracatındaki kısıtlama ve küresel ekonomi politikaları sebebiyle talepteki durgunluk” dedi. TKSD Genel Sekreteri Derya Erçıkan ise Avrupa’daki küçülmenin sektörün ihracatına olumsuz yansıdığını ifade etti.
Birçok sektöre hammadde sağlayan kimya sektörünün ihracatı önceki aya göre 500 milyon dolar civarında bir düşüş kaydetti. Mart ayında 2,9 milyar dolar ihracat gerçekleştiren sektör, nisan ayında 2,4 milyar dolarlık ihracat yaptı. Her ne kadar ihracatta ikinciliğini korusa da sektörün bir önceki yıla göre ihracatında da düşüş yaşandı. Sektör, geçtiğimiz yılın aynı döneminde 3,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirmişti. Böylece kimyacının ihracatı geçtiğimiz yıla göre yüzde 27,7 düşmüş oldu.
İhracat rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği) Başkanı Adil Pelister, “Nisan ayında ihracatımızda biraz gerileme yaşasak da en çok ihracat yapan ikinci sektör konumumuzu koruyoruz. Nisan ayındaki gerilemenin sebebini genel olarak petrol fiyatlarındaki düşüş, gübre ihracatındaki kısıtlama ve küresel ekonomi politikaları sebebiyle talepteki durgunluk olarak ifade edebiliriz” açıklamasında bulundu. Geçen yılın nisan ayında 110 dolar civarlarında olan petrol fiyatının bu yıl nisan ayında 80 dolar civarına düştüğüne dikkat çeken Pelister, “Buna rağmen ilk 4 aylık ihracatımız 9,8 milyar dolara ulaştı. Son 12 aylık ihracatımız yaklaşık yüzde 12 artışla 32 milyar doları geçmiş durumda” dedi.
“Avrupa’daki küçülme de ihracatı etkiliyor”
“Avrupa Birliği’nden resesyon sesleri geliyor” yorumunda bulunan TKSD (Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği) Genel Sekreteri Derya Erçıkan, “Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri kavgası ve ABD’deki ucuz LNG/shale oil ile ABD’nin yeni politikası ile devreye giren Hint şirketleri Avrupa Birliği’nde cirit atıyor. Aslında globalde Hint etkisi başladı. Çin’e karşı Hindistan… ABD global şirketleri de küçülüyor. Avrupa Birliği’nde de işten çıkarmalar var. BASF’ta da 3000 civarı işten çıkarma söz konusu. Dow globalde 1000 kişi işten çıkarıldı ve bunun 700’ü AB ülkelerinden. Dolayısıyla ihracat birkaç yönden etkilendi” ifadelerine yer verdi. Erçıkan, döviz kurunun düşüklüğü ve dolar bazında yüksek işçiliğin de ihracatta rekabeti düşürdüğüne vurgu yaptı. Ayrıca ambargolar sonrası Türkiye’nin Rusya’ya da ihracatının arttığını bildiren Erçıkan, Rusya pazarında da artık Çinli’lerin ağırlığı aldığını dile getirdi.
“Yılın ikinci yarısında ihracat artacaktır”
Önümüzdeki süreçte mayıs ayı itibariyle sanayide kullanılan doğalgaza gelen indirimlerin de katkısıyla üretim ve ihracatın artmasını beklediklerini bildiren Pelister, “Bunun yansımalarını hemen olmasa da ilk yarı sonrası görebileceğimize inanıyorum” değerlendirmesine yer verdi.