Eray ŞEN
Adana’da kuruluş çalışmaları devam eden Kimya Organize Sanayi Bölgesi’nin nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla, meslek okullarında mevcut 3 kimya bölümüne ek olarak 3 bölüm daha açıldı. İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Koçak, haziran ayına kadar birkaç bölüm daha açmak için çalışmaların devam ettiğini söyledi.
“Adana’da 56 bin öğrenciye mesleki eğitim veriliyor”
Koçak, düzenlediği basın toplantısında, 2022 yılında yaptıkları faaliyetler hakkında bilgi verdi. Öğretmenevindeki toplantıda yeni dönem projelerini de anlatan Koçak, Milli Eğitim Bakanlığı’nın önem verdiği konular arasında mesleki eğitimin ilk üç sırada yer aldığını vurguladı.
Koçak, Adana’da Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı; 55 mesleki ve teknik Anadolu Lisesi, 9 çok programlı Anadolu Lisesi, 2 spor lisesi, 1 güzel sanatlar lisesi, kalfalık ve ustalık eğitimi ile mesleki ve teknik kurs programlarının uygulandığı 6 mesleki eğitim merkezi olmak üzere toplam 73 okul ve kurumda, yaklaşık 56 bin öğrenciye eğitim verildiğini açıkladı. Adana’nın, mesleki eğitim yönünden Türkiye’nin en şanslı, en kapasiteli illerinden birisi olduğunu ifade eden Koçak, şöyle devam etti:
“Okullarımız, atölyelerimiz donanım olarak çok iyi durumda. En büyük eksiğimiz ise maalesef öğrenci sıkıntısı. Adana bir sanayi, tarım şehri. Ceyhan bölgesinde kimya alanında yeni bir sanayi sitesi oluşturuluyor. Biz şu ana kadar var olan 3 tane kimya bölümüne ek olarak, 3 tane daha kimya bölümü açtık. Hazirana kadar birkaç tane daha açmayı düşünüyoruz. Bunun sebebi, önümüzdeki süreçte orada açılacak sanayi tesisleri için gerekli teknik elemanları yetiştirmektir. Bunu biz yetiştirmezsek, başka tarafl arda yetiştiriliyor. İşveren bir şekilde, burada çalışacak iş gücünü bulmak durumunda ve buluyor da. Ama şunu düşünüyoruz; sanayisi, tarımı nasıl bu şehrin zenginliğiyse, insanı da aslında öyle bir zenginlik anlamına geliyor. Biz arzu ediyoruz ki; buranın zenginliğinden faydalanacak olan buranın insanı, buranın gençleri olsun.”
Tarım Lisesi öğrencileri üretim yapmaya başladı
Yaşar Koçak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Adana’da yaptığı ‘Tarım Lisesi’nin çalışmalarına da değindi. Okul yerinin, tarıma elverişli olmaması nedeniyle değiştirildiğini söyleyen Koçak, “Bu okulu, spor lisesinin olduğu bölgeye taşıdık ve önümüzdeki günlerde yeni binasının inşaatı başlayacak. Tarım Lisesi’nde halen 28 dönümlük ekim alanı, 5 dönümlük tohumluk siyez buğday alanı oluşturuldu. Sarıçam Belediyesi’nin katkısıyla 4 tane sera kuruldu. Artık saksıda çiçek yetiştirmektense, alana çıkan bir öğrenci topluluğu ile birlikteyiz. Bunlar ilerleyen süreçte, kendi tarım işletmelerinde, şehrin büyük tarım işletmelerinde çalışacak. Daha bilinçli, becerikli bir gençlik olacak” diye konuştu.