İstanbul sanayisindeki üretimin yaklaşık yüzde 60’ını tek başına İkitelli, Esenyurt ve Arnavutköy bölgeleri yapıyor. İlaçtan savunma sanayisine, tekstilden kimyaya, otomotivden demir-çeliğe ülke sanayisindeki üretimin bir kesiti olan İstanbul Üçüncü Bölge, 100 bine yaklaşan doğrudan istihdamıyla üretimin de önemli üsleri arasında yer alıyor. Buna karşın firmaların kapasite artırım taleplerinin karşılanamaması ise bölgede dikey eksenle bir büyüme modelini ortaya koydu. Bölgedeki birçok üretici Trakya bölgesinde yer arayışlarını hızlandırırken, bazıları 2024’ün ikinci yarısındaki görünümde yeni tesislerini başta Tekirdağ’da olmak üzere devreye alma hazırlığında. İstanbul’da yeni sanayi bölgeleri ve ıslah OSB’lerin oluşturulması gerektiğini dile getiren İstanbul Sanayicileri ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (İSİFED) Başkanı Muammer Ömeroğlu, “İstanbul’a en fazla 200 kilometre uzaklıkta yeni sanayi alanlarının ve kümelenmelerin oluşturulması gerekiyor. Bizim arzuzumuz bu OSB’lerin İstanbul’a çok daha yakın merkezlerde yapılması” diye konuştu.
İstanbul’un dünya çapında önemli bir üretim üssü haline geldiğini dile getiren Ömeroğlu, “Diğer yandan sanayide ihtiyaç duyulacak işçi gücüne yönelik bir planlama yapılması gerekiyor. Bunu sadece ekonomik gelişmeler için değil sosyo-politik konudan da ele almamız önemli” dedi.
İstanbul, yüzde 3’lük oranla ülke sanayisinin yüzde 36’sını üretiyor
Öte yandan deprem konusunun İstanbul sanayisinin önemli başlıkları arasında yer aldığını kaydeden Muammer Ömeroğlu, “Bu durum ülke ekonomisi olarak ciddi hasar görmemize neden olabilir” değerlendirmesinde bulundu. Sivil toplum kuruluşu olarak üyeleriyle birlikte ülke yararına pek çok projeye ev sahipliği yaptıklarını kaydeden Ömeroğlu, Almanya’nın sanayi alanlarının toplam yüzölçümüne oranının yüzde 4,4 olduğuna işaret etti. Ömeroğlu, “Fransa’ya baktığımızda bu oran yüzde 1,45. İtalya’da ise yüzde 2,15 olarak yer alıyor” diye konuştu. Türkiye’de sanayi alanlarına ayrılan payın toplam yüz ölçümünde yüzde 0,35’lik orana sahip olduğunu dile getiren Ömeroğlu, “Ülkemizdeki sanayi alanları ise 285 bin hektar. İstanbul bu orandan 9 bin hektar ile yüzde 3’lük pay alıyor. İstanbul bu rakamla ülke sanayisinin yüzde 36’sını üretiyor. Bu oranı artırmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Personel sorunu vardiyalara yansımaya başladı
Bölgedeki bazı tesislerin emek yoğun sektörlerden oluştuğunun altını çizen Muammer Ömeroğlu şunları söyledi: “ Özellikle bazı firmalarımız yasal çerçevede Suriyeli işçiler çalıştırıyordu. Bu kişilerin sınır dışı edilmesiyle mevcut firmalarımız işçi bulmakta zorlanırken, tek vardiyada çalışmaya başladılar. Bölgemizdeki bazı şirketlerin servis araçları durdurulup sınır dışı edilen Suriyeli çalışanları oldu. Personel bulma konusundaki sorunu çözmezsek bu durum ülkemizdeki üretimin aleyhine dönecek.”