MAHİR SOLMAZ/DİYARBAKIR
Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifl er Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, Doğu ve Güneydoğu’da aralarında Diyarbakır OSB’nin de olduğu üç yeni tütün işleme tesisi sayesinde yaş tütünün bu bölgelerde tarladan direkt fabrikaya gideceğini söyledi. 2024 yılında devlet izni ile 26 ilde 113 ilçede 2301 köy ve mahallede çiftçiler ile 120 bin ton sözleşmeli tütün üretimi gerçekleştirdiklerin belirten Solgun, 48 ülkeye 53 bin ton tütünü ise ihraç ettiklerini dile getirdi.
Diyarbakır, Batman ve Muş’ta yeni kurulan tütün işleme tesisleri sayesinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da tütün ekim izni olan illerde tütün üretiminde ciddi artış beklediklerini dile getiren Şeyhmus Solgun, “Oryantal üretiminde dünya birincisiyiz. Yine dünyada tek başına içilebilir özelliğe sahip olan Türkiye tütünüdür. Geçen yıl 120 bin ton üretim yaptık ve 48 ülkeye 53 bin ton ihracat gerçekleştirdik. Bu yıl Diyarbakır, Batman ve Muş’ta yeni yatırımlar devreye giriyor. Bu yatırımlar sayesinde bu illerdeki üretim kapasitemiz artacak. Bu artış ile birlikte 2025 yılında 140 bin ton tütün üretimi hedefl iyoruz. Bunun da 60 bin tonunu ihraç edebiliriz” dedi.
“Yerli tütün kullanım oranı yüzde 45’e çıkarılmalı”
Şeyhmus Solgun, Türkiye’de özellikle 10 ilin tütününün düşük nikotin ve yüksek şeker nedeni ile dünya pazarında yoğun talep gördüğünün altını çizerken, Türkiye tütününün dış pazarlarda tür ve çeşitlilik açısından marka değerinin çok yüksek olduğunu belirtti. Solgun, “Yerli tütün kullanım oranının artmasının Türkiye ekonomisine olan katkısı her geçen gün artıyor. 28 Ekim 2020 tarihinde yayınlanan 7255 sayılı kanunla tütün mamulü üreticileri 2022 yılı için yüzde 17, 2023 yılı için yüzde 21, 2024 yılı için yüzde 25 ve 2025 yılı için yüzde 30 yerli tütün kullanmak zorundalar. Cumhurbaşkanımız bunu yüzde 45’e kadar artırmaya yetkili. Talebimiz bu oranın Cumhurbaşkanımız tarafından yüzde 45’e çıkarılmasıdır. Yerli tütün kullanım zorunluluğu Türk tütününü zirveye taşıyacaktır. Ülkemize ciddi bir katma değer oluşacaktır” ifadesini kullandı.
“Yeni tesislerle üretim, planlamaya uygun artacak”
Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifl eri Diyarbakır Başkanı ve MAF Tabacco fi rma ortağı Mehmet Ali Sağır, faaliyete geçirdikleri yeni tütün işleme tesisleri ile birlikte bölgenin tütün üretiminin devlet planlamasına uygun şekilde artacağını söyledi. Sağır, Diyarbakır OSB 3. Etapta 2 bin 500 metrekaresi kapalı toplam 17 bin 500 metrekare alanda teknolojik bir tesis kurduklarını belirterek, şu bilgileri verdi: “Tesisimizde yaş tütün geldiği zaman kurutacağız, işleyip paketleyip ihracata göndereceğiz. Çiftçilerimizle sözleşmeli üretim yapmak için imzalar atıyoruz. Çiftçilerimizde bu durumdan çok memnun. Bu tesisimizde sadece Diyarbakır’a değil, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun tamamına hizmet edeceğiz. Sözleşme imzaladığımız çiftçilerimizin birçoğu uzun yıllar aradan sonra tekrar tütün ekeceklerini söylüyor. Birlik olarak hedefi miz tütünde dışa bağımlılığı azaltmaya çalışmaktır.”