Mobilya sektörünün büyük buluşması bugün başlıyor. Dünya mobilya endüstrisinin vitrini, 25 Ocak tarihine kadar IIFF Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı olacak.
Bu iddialı tarifin yapılmasını sağlayan birden fazla neden var. Öncelikle dünyanın en prestijli üç fuarından bir tanesi, Avrupa’nın ise tartışmasız en büyük fuar organizasyonu. İki ayrı fuar merkezinde, toplam 250 bin metrekare alan üzerinde ziyaretçisini ağırlıyor.
TÜYAP Fuar Merkezi ve İstanbul Fuar Merkezi, ortaklaşa bu yıl dördüncü kez dünya mobilya sektörünün karşısına çıkıyor. Ülke genelinde 45 binden fazla üreticiyi ve mobilya derneklerini tek bir çatı altında buluşturan Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) tarafından organize edilen IIFF Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı için her iki fuar merkezine uygun şekilde sektörün alt kategorilerinden firmaların dağılımı gerçekleştirilmiş. TÜYAP Fuar Merkezi, ağırlıklı klasik ve modern ev mobilyacılarına, çocuk ve genç odaları üreten firmalara ev sahipliği yaparken, İstanbul Fuar Merkezi, yatak, döşek, ofis, bahçe ve dünya markalarına ev sahipliği yapacak. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, IIFF için dünya vitrini tabirini kullanmamızın bir nedeni de bin katılımcı firmaya ve bünyesindeki 3 bin markaya ev sahipliği yapacak olması. Yanı sıra 150 bin ziyaretçi, alıcı gelecek ve bu rakamın 20 binini dünyanın 150 ülkesinden gelecek alıcılar oluşturacak.
“Amacımız dünyanın en büyük fuar organizasyonu haline gelmek”
MOSFED Başkanı ve aynı zamanda TİM Başkan Vekili Ahmet Güleç’in ifadesiyle, bu yıl 5 milyar dolar ihracat hedefleyen sektör, 3 milyar doların üzerinde iş bağlantısını IIFF Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı’nda gerçekleştirecek. Tarihçi Fernand Braudel’in “Şehirler, ticaretle yeniden doğar” sözünü hatırlatan Ahmet Güleç, Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı’nın şehrin ekonomisine sunduğu katkıya da değindi. Ahmet Güleç, fuar organizasyonlarının yalnızca mobilya sektörüne hizmet etmediğini dile getirerek, “Tüm derneklerimiz ve alt sektörlerimizle el ele fuarımızı organize ediyoruz. Dünyanın en büyük organizasyonlarından birine imza atıyoruz. Amacımız dünyanın en büyük fuar organizasyonu haline gelmek ve İstanbul’u da mobilyanın merkezi yapmak. Bu etkinliğimiz sayesinde otellerimiz azami ölçüde doluluk yaşıyor, restoranlarımız, hediyelik eşya mağazaları büyük ilgi görüyor. Fuar turisti dünyada en çok harcama yapan gruplar arasındadır. İnşallah, ileriki dönemlerde bu alandaki gelişimimizle İstanbul’a ve tüm Türkiye’ye daha fazla katkı sunacağız” dedi. Türk mobilya sektörü olarak önlerine koydukları ihracat hedefine de vurgu yapan Ahmet Güleç, “Türk mobilya sektörü artık yalnızca üretim kapasitesiyle değil, inovasyon gücü, tasarım kalitesi ve güçlü iş birliği kültürüyle de dünya ticaretinde dikkat çekiyor. 2030 yılı için koyduğumuz 12 milyar dolarlık ihracat hedefi, bu yoldaki kararlılığımızın bir göstergesi. IIFF, bu hedeflere ulaşmamızda stratejik bir role sahiptir” dedi.
Türkiye’nin mobilya üssü konumunu yukarı taşıyacağız
TÜYAP Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü de yaptığı açıklamada fuardaki yeniliklere dikkat çekti. Bütün ürün gruplarında ürün sergilemelerinin yapılacağını kaydeden İlhan Ersözlü, “IIFF, mobilya sektörünün ihracat hedeflerine ulaşmasında büyük bir katkı sağlıyor. Türkiye’nin mobilyada üretim üssü konumunu daha da yukarılara taşıyor. MOSFED’in desteği ve MOS fuarcılıkla birlikte bu kıymetli organizasyonu her yıl gerçekleştiriyoruz. Çok yoğun bir hazırlık süreci yaşadık. IIFF2025 kapsamında yurt dışında bulunan ofislerimiz ve küresel bağlantı ağımız sayesinde yüzlerce ülkeden iş insanını 3000 marka ile buluşturacağız. İstanbul’un en büyük sektörel etkinliğine tüm ilgilileri bekliyoruz” diye konuştu.