İmam GÜNEŞ
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) iş birliğiyle düzenlenen Texhibition İstanbul Kumaş ve Tekstil Aksesuarları Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı. Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Texhibition İstanbul’da 400’den fazla katılımcı Türk firma yer alırken, fuara 100’den fazla ülkeden 25 bin sektör profesyonelinin katılması bekleniyor.
Dokuma, örme, denim kumaş, suni deri ve tekstil aksesuarlarını tek çatı altında toplayan fuarın açılışına Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul Valisi Davut Gül, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, İTO Başkanı Şekib Avdagiç ve İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz katıldı.
“Finansmana erişimde şikayet olmayacağını ümit ediyoruz”
Fuarın açılışında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dünya ticaretinde ciddi bir artışın olmadığını, büyümenin yüzde 3 veya altında gerçekleşeceğini, Türkiye’nin ise yılsonunda yüzde 4,5 büyüme hedeflediğini kaydetti. Kabinede 100 günün tamamladığını söyleyen Bolat, şu açıklamaları yaptı: “Eximbank’ın sermayesini 70 milyar TL’ye çıkardık. Daha önce reeskont kredilerinin günlük limitini 5 kat artışla 300 milyon TL’den 1,5 milyar TL’ye yükselten TCMB, geçtiğimiz günlerde aldığı yeni kararla bu limiti 3 milyar TL’ye çıkardı. Böylece ihracatçılarımıza sağlanan kredi limitinde 1 buçuk ay içinde 10 kat artış gerçekleşti. Artık bu konuda şikâyet olmayacağını ümit ediyoruz. 2024 bütçesinde de ihracat desteklerimizi iki katından fazla artıracağız. Hazine ve Maliye Bakanlığımızdan bunun sözünü de aldık. Bakanlık olarak, firmalarımıza birçok farklı kalemde ihracat destekleri sunuyoruz. Hepinizi bu desteklerden yararlanmaya, hep birlikte Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında daha fazla üretim yapma, daha fazla ihracat gerçekleştirme ve daha fazla istihdam yaratma noktasında gayretlerinizi artırmaya davet ediyorum.”
İki sektör 60 milyar dolara ulaşabilir
Bugün Türkiye tekstil ve hazır giyim sektörlerinin küresel oyuncu olduğunu aktaran TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Üretimde marka ülkeyiz. Yıllık 32 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiriyoruz. Bunun 20 milyar doları ticaret fazlası. Aynı zamanda iki sektörde 1 milyon 100 bine yakın insanımızı istihdam ediyoruz. Dolayısıyla bu sektörlere gözümüz gibi bakmalıyız. Bir taraftan da üretim gücümüzü dünyaya daha fazla tanıtmanın yollarını bulmalıyız. Bu ülkenin tekstil ve hazır giyimde toplamda 60 milyar dolarlık ihracata ulaşma potansiyeli bulunuyor. Firmalarımızla, birliklerimizle, devletimizle el ele vererek, istişare ederek ve ortak akılda buluşarak bu potansiyeli harekete geçirebiliriz” ifadelerini kullandı.
Texhibiton fuarını sadece Avrupa’nın değil dünyanın referans fuarı haline getirme konusunda çalışmaları çok dikkatli bir şekilde yaptıklarına değinen Şekib Avdagiç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Birkaç sene içinde fuarımızın gerçekten referans fuarı olacağı konusunda eminiz. Önümüzdeki sezon yapılacak ilk fuarımızın da bugüne göre yüzde 60 büyüyeceğini öğrenmiş olmak bizi ayrıca mutlu ediyor. Bugüne kadar katma değerli ihracat anlayışımızı tekrar gözden geçirmemiz gereken bir dönemdeyiz. Ancak rekabetçiliğimizi artırmamız için iki önemli konu öne çıkıyor. Yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde yeşil dönüşümle ilgili gerekli adımlar atmazsak özellikle karbon vergisi uygulaması gündeme geleceği için burada ciddi bir sorunla karşı karşıya kalmamız söz konusu.”
“Finansman erişim sorunu 2 aya biter”
Yeni ekonomi yönetiminin ihracatı ve ihracata yönelik yatırımı önceleyen hamlelerini memnuniyetle takip ettiklerini belirten TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Reeskont kredi hacminin bir buçuk ayda 10 kat artırılmasını ihracata verilen önemin ve ihracatçımıza olan güvenin bir göstergesi olarak değerlendiriyoruz. Finansmana erişim sorunlarının 2 aya kadar biteceğini düşünüyorum. İhracatçımız artık finansman arayışıyla zaman kaybetmek yerine daha fazla üretime ve ihracata odaklanabilecek. Elbette bu adımların zor bir süreçten geçen ihracatımıza da pozitif yansımaları olacak” açıklamasını yaptı.
Hedef, en büyük 3 ihracatçı ülke arasına girmek
En son mart ayında düzenlenen ve 1 milyar dolarlık ticaret hacmi yakalayan Texhibition İstanbul’un, yeni iş birliklerine zemin hazırladığının altının çizen İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, şunları söyledi: “Fuarımız ile Türk tasarım gücünü ülke sınırlarının ötesine taşımayı hedefliyoruz. Fuarımız, katılımcı ve ziyaretçi sayısı bakımından Türkiye’nin en büyük tekstil fuarı haline geldi. Texhibition Fuarımızı gelecek nesillere aktaracağımız ve tüm dünyada referans olacak bir fuar haline getirmeyi amaçlıyoruz. Tekstil sektörü olarak yılda 50 milyar dolar üretim, 13 milyar dolar ihracat gerçekleştiriyoruz. Dünyanın en büyük beşinci, AB’nin en büyük ikinci tedarikçisiyiz. Türkiye genel ihracatı, dünya ihracatından yüzde 1 pay alıyorken, tekstil sektörümüz yüzde 3,5 oranında pay alıyor. Hedefimiz ise dünyanın en büyük ilk üç ihracatçı ülkesinden biri olmak. Bunun için ihracatımızı 3 milyar dolar daha artırmalı, katma değerli ihracata yönelmeliyiz.”