FİKRİ CİNOKUR / ANTALYA
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meslek Komitesi Sektörel Sorunlar toplantısında Akdeniz bölgesinde hububat ekimi tartışıldı. Bölgelerinde hububat ekiminin biraz geç olduğunu ve tohum sıkıntısı yaşandığını belirten ATB Meclis üyesi Veli Karasu, “Güney Anadolu bölgesinde çiftçi ekime Ağustos ve Eylül aylarında bizim bölgemizden önce davranmış ve tohumunu almış. Para kazanamayıp bir de kuraklık tehlikesi baş gösterince bölgemizde ekim için bir iştahsızlık vardı. Çiftçi ekmeyeceğiz diyordu. Ancak yağmurlar başlayınca ekime başladı. Şu anda çiftçi buğday ekmek için tohumu soruyor.” dedi.
Ülke genelinde hububatta artış var
ATB Meclis Üyesi Murat Köseoğlu da hububat sektörü olarak yılın sonuna gelindiğini belirtti. Ülke genelinde bu yıl hububat ekiminde ciddi artış olduğuna dikkat çeken Köseoğlu, şöyle konuştu: “Bunun nedenlerinden biri Tarım Bakanlığının belirlediği münavebele oldu. Büyük ovalarda yapılan münavebeleye geçildi. Daha önce bizim bölgemiz ekim konusunda bu kadar etkilenmezdi. Çünkü ÇKS’nın çok fazla işlenmediği bir bölge. Yani arazilerimizin parçalı olmasından kaynaklı. Çok fazla destekleme alamıyoruz. Bu yıl sahil bölgesi kuşağında hububatta ciddi artış var.”
Çiftçinin pamuk ekiminden vazgeçtiğine dikkat çeken Köseoğlu, “Pamuk üreticisi para kazanamadığı içim pamuk ekiminden vazgeçiyor, buğdaya yöneliyor. Yabancı otla mücadelede çok sorun yaşıyoruz. Buna mısırda dahil oldu. Mısır çiftçisi de bir miktar buğdaya kaydı. 2025 hasadında ciddi artış bekliyoruz. Bölgesel olarak yeni tohum çeşitlerimizle girdi. Rekoltelerde artış olduğu söyleniyor.” diye konuştu.
“Tohum yetiştiremedik”
ATB Meclis üyesi Ahmet Yılmaz ise çiftçinin ekim konusunda kararsız kaldığına dikkat çekti. Yılmaz, “Ekim döneminde ilk zaman ekim yapılmayacak gibi bir atmosfer vardı. Ancak son bir aydır büyük artış var. Hatta firmalardan tohum yetiştiremedik. Tohum bulamadık, aşırı talep oldu” şeklinde konuştu.