YENER KARADENİZ/İSTANBUL
Toptan tekstilin İstanbul’da hem üretim hem de dağıtım merkezi olan ve 3 bini aşkın üyesi ile tekstilde örnek kümelenme projeleri arasında yer alan Giyimkent’te doluluk oranı yüzde 100’e ulaştı.
Giyimkent Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Cevizli, 1,1 milyar dolarlık ihracata imza atan LC Waikiki’nin de genel merkezinin bölgede bulunduğunu belirterek söz konusu şirket hariç tutulduğunda bölgenin yıllık 750 milyon dolar ihracata imza attığını belirtti. Tekstil ve konfeksiyon sektörüne yönelik değerlendirme ve Giyimkent’teki son durum ile ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Cevizli, bölgenin Türkiye’de tekstil sektörünün kalbinin attığı yer olarak tanımladı ve hem ihracat hem de iç pazarda önemli bir konumda yer aldığını söyledi. Bunun nedenini üretim merkezlerinin satış ofisleri için bölgeyi tercih etmelerine ve bu nedenle önemli bir pazarlama ve satış alanı haline geldiklerini dile getiren Cevizli, ‘‘496 bin metrekare alan üzerine kurulu Giyimkent’te yaklaşık 3 bin işyeri bulunuyor. Doluluk oranı ise yüzde 100. İstanbul ve Anadolu’da üretim yapan firmalar ihracat ofisleri için burayı tercih ediyor. Özellikle Ortadoğu, Avrupa, Balkan Ülkeleri ve Türki Cumhuriyetlere ve hatta Güney Afrika’ya kadar 105 ülkeye ihracat gerçekleştiriliyor” dedi.
LCW ile birlikte toplam İhracat 2 milyar dolar
“Türkiye’nin neresinde üretirseniz üretin, satacağınız yer Giyimkent olsun” sloganını paylaşan Cevizli, “İşçilik maliyetleri İstanbul’da Anadolu’ya kıyasla daha yüksek. O nedenle üretim üsleri Anadolu’ya taşınırken üretimin yurt dışına daha kolay ve hızlı ulaşması için de Giyimkent’i bir üs olarak belirledik. Yurt dışındaki alım heyetlerini buraya getirip firmalar ile buluşturuyoruz. Tüm bu gelişmelerin etkisi ile yıllık 750 milyon dolar ihracat bölge şirketlerimiz tarafından gerçekleştiriliyor. Bölgemizde LC Waikiki de bulunuyor. Onun ihracatı da dahil edildiğinde bu rakam 2 milyar doları buluyor” ifadelerini kullandı.
Cevizli, sektörde yaşanan sorunlara da değindiği konuşmasında enerji ve işçilik maliyetlerinin son dönemde yükselmiş olması nedeniyle sektörde daralma yaşandığını belirterek, 2025 yılında sektörün eski günlerine döneceğini belirtti. Artan maliyetler nedeni ile geride bıraktığımız dönemde Mısır gibi ülkelerde üretim tesisi açan firmalar olduğunu da söyleyen Cevizli, ‘‘Giyimkent’ten Mısır’a üretim için giden bir iki firmamız var ama kısa vadede buradaki kaliteyi, modayı yakalamaları mümkün görünmüyor. Türkiye rekabet için global firmalar ortaya çıkarmalı. Yurt dışında da üretim yapılabilir ama üretilen ürünün ihracatının Türkiye üzerinden yapılması gibi üçüncü bir yol izlenebilir’’ diye konuştu.
■ İhraç fazlası ürünler için çadır kuruyor
Stok maliyetlerine katlanmamak ve enflasyon ile mücadeleye destek vermek amacı ile “indirim çadırı” kurulan bölgede söz konusu hizmet 2025 yılında da devam edecek. Muzaffer Cevizli, “Talebin durgun olduğu dönemlerde ihracat fazlası oluşuyor. Ve şirketlerimiz yine durgunluk nedeni ile bu dönemlerde bu ürünleri değerlendiremiyor. İhraç fazlasını eritmek amacıyla tüketicilerin de daha uygun şartlarda alışveriş yapmalarına destek olmak için Giyimkent’te 830 metrekare alanda bir indirim çadırı kuruyoruz. Hem uluslararası hem de yerel birçok markanın ürünleri burada zararına varacak oranda indirimler ile tüketiciler ile buluşuyor” dedi. Talepte yaşanan daralmanın etkileri konusunda ise Cevizli, “Hem iç hem de dış piyasada daralma var. Bundan etkilenmememiz mümkün değil. İç piyasada yüzde 15 daralma söz konusu iken bu oran yurtdışında yüzde 10 seviyesinde. Bavul ticaretinde ise yüzde 80’e kadar çıkıyor düşüş oranı” şeklinde konuştu.