MEHMET NABİ BATUK / ŞANLIURFA
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Türkiye’nin ilk hassas tarım yazılımı olarak geliştirilen GAP Hassas Tarım uygulamasının 2’nci fazı Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla düzenlenen törenle devreye alındı. Hassas tarımın daha geniş kitleler tarafından kullanılması ve sürdürülebilir verim artışının bölge ve ülke genelinde yaygınlaştırılması amacıyla geliştirilen uygulama sayesinde uydu teknolojisiyle toplanan veriler algoritmalarla işlenerek tüm dijital platformlardan çiftçinin erişimine açılıyor. Uygulamayla çiftçiye sulama, gübreleme ve zararlı popülasyonu ile mücadelede öneri sistemleri sunuluyor.
GAP’ın verimli topraklarıyla gıda arz güvenliğinin önemli bir merkezi olduğunu vurgulayan Bakan İbrahim Yumaklı, GAP Eylem Planı kapsamında 10,6 milyon dekar alanın sulamaya açılması hedeflerinin üçte ikisine ulaştıklarını kaydetti. Yumaklı, 2032’ye kadar sulama yatırımlarını tamamlayacaklarını söyledi.
Çiftçi, hasat tarihi ve gübre miktarını veriyle belirleyecek
Bakan Fatih Kacır ise önümüzdeki süreçteki en önemli hedeflerinin sulama hedeflerine ulaşılması, sürdürülebilir ve akıllı tarım uygulamalarını yaygınlaştırılması olduğunu ifade etti. Kacır, “GAP Bölgesinde Hassas Tarım ve Sürdürülebilir Uygulamaların Yaygınlaştırılması Projemizin ilk fazında uydu görüntüleri ve hiperspektral bir kamerayla elde ettiğimiz uçuş görüntüleriyle hassas tarım çalışmaları için zengin bir veri seti oluşturduk. Elde ettiğimiz veriler ışığında; çiftçimizin alın terini teknolojinin gücüyle buluşturacak yerli ve milli yazılımımız GAP Hasas’ın ikinci fazını hayata geçirdik. Hassas tarımın sahada uygulanmasını kolaylaştırılacak e-Devlet Platformuna entegre olan yenilikçi ara yüzü tamamlayarak ağustos sonu itibarıyla üreticilerimizin hizmetine sunduk. Artık çiftçilerimiz tarlada ilave bir donanım kullanmadan doğru hasat tarihini, kullanmaları gereken gübre miktarlarını bu yazılım üzerinden belirleme imkanına sahipler” dedi.