İSTANBUL / EKONOMİ
Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici, konut kredi faizlerinin düşmesiyle birlikte, pazarda tekrar canlanma öngördüklerini söyledi. Yüksek faiz oranlarının, konut alıcılarının yatırım yapma isteğini baltalarken, tüm doğal dengeleri de bozduğunu dile getiren Çekici, “Faizlerin yönünün aşağıya dönmesiyle birlikte talebin artacağını düşünüyoruz” dedi.
Dengeler için proje satışlarının yani ilk satış rakamlarının yükselmesi gerektiğine dikkat çeken Çekici, “Bunun için de faiz ibresinin aşağı dönmesine ihtiyaç var. Bunun işaretlerini de görüyoruz. Türkiye’de gayrimenkul tercih edilen bir yatırım aracı olmaya devam ediyor. Özellikle konut önemli bir yatırım enstrümanı, emeklilik planı olarak görülüyor. Faizlerde yaşanacak bir miktar düşüşün fiyatları etkileyeceğine, alımların başlayacağına inanıyoruz” açıklamasını yaptı.
Gayrimenkulün Türkiye’de her zaman güvenli bir yatırım aracı olduğunu ve doğru politikalarla bu güven yeniden sağlanabileceğine dikkat çeken Çekici, “Türkiye’nin konut krizine yönelik bütüncül bir politika benimsemesi gerektiği ortada. Bu konuyu sık sık her platformda tekrar ediyoruz. Uzun vadede, kentsel dönüşümün hızlandırılması ve konut sahipliği oranının tekrar yüzde 70 seviyelerine çıkarılması için kamu-özel iş birliği, hatta belli konularda iş bölümü şart” diye konuştu.
“Henüz fiyat artışı oluşmadı”
Emlak pazarlama platformu REOS’un Genel Müdürü Hüseyin Öztürk de Merkez Bankası’nın faiz indirimin henüz fiyatlara yansımadığını belirterek, “Her faiz indirimi sonrasında, konut taleplerinde artış beklenir ancak geçmiş yıllarda, talep artışından önce konut fiyatlarının arttığını görmüştük. RE-OS.com üzerinde yer alan portföyleri incelediğimizde, faiz indirimi dönemine bağlanabilecek fiyat artışı gözlemlemedik. Çünkü 2024 yılını pek iyi kapatmayan gayrimenkul danışmanları, fiyatlar yükselmeden portföylerinin satışla kapanmasını hedefliyor” diye konuştu.
Öztürk, son aylarda artan konut satış adetleri trendinin, özellikle enflasyona kıyasla fiyatı daha az artmış ikinci el konutlar tarafında yükselerek devam edeceğini öngördüklerini belirtti. Konut kredisi faiz oranlarının özellikle aylık yüzde 2.20 altına düşmesi durumunda bu sürecin daha hızlanmasının beklenebileceğini ifade eden Öztürk, “Ancak KKM’den çıkış sürecine bağlı veya mevduat faiz oranlarının negatife dönmesi gibi durumlar, görece ucuz kalmış gayrimenkullere talebi artırabilir” dedi.
Sosyal medya yasağı ‘tekelleşme’ye neden olacak
Emlakçılara yönelik sosyal medya yasağı düzenlemesine de değinen Öztürk, “Emlakçılar birkaç gündür tamamen buna odaklandı. Bu durum ilan portallarında tekelleşmeye neden olacak. İnanılmaz bir fahiş fiyat zaten var ve emlakçıların tek çıkışları sosyal medya da kısıtlanıyor. Oysa tüm dünyada emlak pazarlaması dijital ortamları kullanır ve müşterisine hizmet için de kullanmak zorunda” açıklamasını yaptı.
■ 2024 satışları, 2023’ü geçecek
Neşecan Çekici, konut satış rakamlarının 2024’te 2023’ün üzerinde gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. Çekici, şöyle devam etti: “Son olarak Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı konut satış rakamlarına bakılırsa, Kasım ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 63 artışla 153 bin konut satışı gerçekleşti. Ocak-Kasım dönemine baktığımızda satışların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,4 artarak 1 milyon 265 bine çıktığını görüyoruz. 2024 yıl sonu satış rakamlarının geçen yılın yüzde 17- 18 üstünde olmasını bekliyoruz. Geçen sene hem deprem baz etkisi hem yüksek reel konut fiyatları gerçeği vardı, bu sene ise konutların değeri reelde geçen seneye göre neredeyse hiç artmadı dolayısıyla satışların bu yıl daha iyi olacağını özellikle son 5 ay istatistikleri söylüyor.”