EVRİM KÜÇÜK
Dünyada yıllık tüketimi 31 milyon tona ulaşan ve enerji geçişinin yarattığı taleple kullanımında hızlı artış öngörülen bakır, endüstriyel metaller içinde en iyi fiyat görünümüne sahip metal. Londra Metal Borsası’nın (LME) hafta başında düzenlediği etkinliğe katılanlar temel metallerde en büyük fiyat artışı potansiyelini bakırda görüyor.
Bakırın oyu yüzde 46
LME Semineri’nde yapılan gayrı resmi ankette katılan analistlerin yüzde 46’sı en fazla yükseliş potansiyeli beklentileri sorulduğunda oyunu bakırdan yana kullandı. Bu oran geçen yılki yüzde 53’lük orana göre biraz daha düşük.
LME’de işlem gören altı temel metalin her biri ve çelik için kendi görüşlerini sunan analistlere göre kalay yüzde 36 ile ikinci sıradaki yerini korudu.
Kalay bu yıl yüzde 31 yükseldi
Kalay bu yıl en iyi performans gösteren LME metali oldu. Kalayın tonu yılbaşından bu yana yüzde 30 artarak 33 bin doların üzerinde işlem görüyor. İkinci sırada yüzde 17 artışla ton fiyatı 3.000 doları aşan çinko ve yüzde 16 artarak 9.900 dolara yaklaşan bakır yer alıyor. Uluslararası Kalay Birliği’nden Tom Langston, kalay piyasasının bu yıl 10 bin tonluk bir açık vermesinin beklendiğini, elektronik eşyalarda lehim olarak kullanılan metalin fiyatının bakır fiyatıyla korelasyon içinde olduğunu söyledi.
Alüminyum, ikincil üretim baskısı altında
Gayrı resmi ankette, alüminyuma yüzde 4 oy verilirken, danışmanlık şirketi Harbor Aluminium’dan Jorge Vazquez, özellikle geri dönüştürülmüş metalde büyük bir arz artışının alüminyum piyasasını etkilediğini ve bunun fiyatlar üzerinde baskı yaratabileceğini söyledi. Vazquez, “İkincil alüminyum üretimi artıyor. Önümüzdeki üç yılda herhangi bir kıtlık görmüyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Diğer metallere verilen oylar yüzde 2 ile yüzde 7 arasında değişti.
Morgan Stanley: Önce 9.500’de kalıp, rallide 11.100 doları aşar
Morgan Stanley analisti Amy Gower, Çin’deki bakır talebinin, basında öne sürüldüğü kadar düşüş eğiliminde olmadığını ve yeni madenlerin inşasına yeterli sermaye harcaması yapılmadığını söyledi. Önümüzdeki aylarda bakır fiyatlarının ton başına 9.500 dolar civarında sabitleneceğini, yükseliş senaryosunda ise fiyatların mayıs ayında ulaşılan 11.100 dolar seviyesinin üzerine çıkabileceğini sözlerine ekledi.
Talep, her yıl 1 milyon ton artacak
Madencilik devi BHP küresel bakır tüketiminin 2035 yılına kadar yılda ortalama 1 milyon ton daha artacağını öngörüyor. BHP, yayınladığı bir raporda, küresel bakır talebinin son 75 yılda ortalama yüzde 3.1’lik yıllık büyüme gösterdiğini belirtti. Ancak, büyüme oranı 2021’e kadar geçen 15 yılda yüzde 1.9’a düştü. Raporda, “2035 yılına baktığımızda bu büyüme oranının yıllık yüzde 2.6’ya yükseleceğini öngörüyoruz” ifadelerine yer verildi.
Rapordaki beklentiler şöyle:
- 2023 yılında toplam bakır talebi 31 milyon tona ulaşmış olup, bunun 25 milyon tonu bakır katot, 6 milyon tonu ise bakır hurdasından oluşuyor.
- 2050’de küresel bakır talebinin yıllık yüzde 70 artarak 50 milyon tona ulaşacak.
- 2050 yılına gelindiğinde enerji geçiş sektörü bakır talebinin yüzde 23’ünü temsil ediyor olacak. Mevcut oran yüzde 7.
- Veri merkezleri, 5G, yapay zeka, nesnelerin interneti ve blok zincirini içeren dijital sektör, bakır talebinin yüzde 6’sını temsil edecek. Bugün bu seviye yüzde 1 civarında.
- Ulaşım sektörünün toplam bakır talebindeki payı 2021’deki yaklaşık yüzde 11’den 2040’a kadar yüzde 20’nin üzerine çıkacak.