Doğan Selçuk ÖZTÜRK
Emlak ilan sitelerine getirilen yeni düzenleme, emlak sektöründe memnuniyetle karşılandı. Sektör temsilcileri, fiyatları yukarı yönlü tetiklediği için başıboşluktan şikâyetçi olduklarını, ilan veren emlakçıların yetki belgesi zorunluluğunun sektöre düzenleme getireceğini belirttiler.
İlan sitelerinde gerçeği yansıtmayan ilanlarla fiyatların şişirilerek enflasyonun körüklendiğine ve vatandaşların mağdur edildiğine dair şikâyetler üzerine Ticaret Bakanlığı harekete geçmişti. 31 Ağustos 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile ikinci el gayrimenkul ticaretinde yeni dönem 2 ay sonra başlıyor. Düzenlemeyle başkalarına ait taşınmazların satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek veya tüzel kişilerin uymakla yükümlü oldukları hususlara ilaveler yapıldı. Yapılan değişikliklerle daha şeffaf ve güvenilir bir ikinci el piyasa oluşturulması hedefleniyor.
Buna göre, ilan siteleri ilanı veren gerçek kişinin adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası ya da yabancı kimlik numarası ile telefon numarasını; tüzel kişinin unvan ve telefon numarasını üyelikten veya ilanın yayımlamasından önce doğrulamak zorunda. Doğrulanmış bilgilerin güncelliğini korumak ve bu bilgileri saklamak da ilan sitesinin yükümlülüğünde. Böylece veri güvenliğini sağlamak amaçlanıyor. Ayrıca ilan sitesi ilana konu taşınmazın ilan veren üyeye veya bu üyenin gerçek kişi olması halinde birinci ve ikinci derece kan hısımlarına veya eşine ait olduğunu ya da ilanı veren üyenin ilana konu taşınmaz sahibi tarafından yetkilendirildiğini ilanı yayımlamadan önce doğrulayacak. Bununla da yetkisiz ilanların engellenmesi amaçlanıyor. Bunun yanı sıra, piyasa yapısını bozucu veya tüketiciyi yanıltıcı ilanları önlemeye yönelik tedbirleri alacak, etkin ve sürdürülebilir rekabet şartlarının ve tüketicinin korunması amacıyla Bakanlıkça alınan tedbirlere uyacak.
EKONOMİ gazetesine açıklamalarda bulunan sektör temsilcileri yapılan yönetmelik değişikliğinden memnun.
İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizameddin Aşa:
2018 yılında çıkarılan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte bazı değişikliklere gidildi. Yönetmelik çıkmadan önceki çalıştayda dile getirdiğimiz bazı hususlar daha sonra taslaktan çıkarılmıştı. Sahibi sıfatıyla ilan veren gerçek kişilerin kimliklerini ve taşınmazın mülkiyet belgesini doğrulamaları gerektiğini önceden söylemiştik. En çok suistimal ve dolandırıcılık bu şekilde yapılıyordu. İlan veren emlakçıların yetki belgesi olmasının zorunlu olduğunu ifade etmiştik. Zamanla haklılığımız kanıtlandı. Düzenlemeyi olumlu buluyoruz. Yönetmeliğin uygulamasının Bakanlığımız tarafından yakından takip edileceğini ve caydırıcı cezalar verileceğini umuyoruz. Denetime de talibiz, daha etkin bir denetim mekanizması için kamu tüzel kişiliği olan odalarımızın da kullanılması lazım.
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam:
Bu düzenlemenin ilan sitelerine çekidüzen vereceğine inanıyoruz. Fiyatları yukarı yönlü tetiklediği için başıboşluktan şikâyetçiydik. Zamanlaması çok iyi oldu. Bugün Ticaret Bakan Yardımcımız Mahmut Gürcan ile görüştük. Kendisinin de tensipleriyle Bakanlık temsilcileriyle oturup daha detaylı çalışmalar yapacağız. Kendisine özellikle verilen ilandaki rakamın çok kısa sürede değiştirilmemesi, eğer fiyatta bir değişiklik yapılacaksa bir aydan önce yapılamaması gerektiğini ifade ettik. Veri paylaşımıyla ilgili düzenlemeyi de çok olumlu değerlendiriyoruz. Dijital yönetim tarafında ise ilanların bir havuzda toplanmasını, akredite bir şirket tarafından süzgeçten geçirilerek temiz hale getirilen ilanın yayına alınmasını öneriyoruz.
RE-OS.com Genel Müdürü Hüseyin Öztürk:
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan son yönetmelik değişikliği, bizce piyasa için pozitif bir müdahale olmuştur. İlan portallarında, doğrudan mülk sahibi statüsünde yayınlanan satılık veya kiralık gayrimenkul ilanları üzerinde pek çok sorun bulunmakta. Olmayan gayrimenkul ilanları üzerinden yapılan dolandırıcılıklar, çifte satış veya kiralamalar, günlük veya tatil evleri gibi kategorilerdeki bazı ilanlar sebebiyle mağduriyetler oluşabilmekte. Yönetmelikle, bizzat mülk sahibinin veya yakınlarının ilan vermesi konusunda, ilan portallarına gelen yükümlülükler belirtildi ve alınacak tedbirlerle ilgili “yer sağlayıcı” lara iki aylık süre tanındı. Burada tek endişemiz, mülk sahiplerinin “yakınlar” olarak tarif edilen kısmında suistimaller olma ihtimalidir. Bu konunun da ileride, e-devlet üzerinde yapılacak yazılım geliştirmeleri ve izinli veri taşıma entegrasyonları ile çözüleceğini düşünüyoruz.