Mehmet KAYA
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TOKİ kanalıyla yaptırılacak 250 bin dar gelirli, 100 bin orta gelirli grubu için planlanan konutlarda çevreci teknolojilerin kullanılmasına yönelik girişim başlattı. Edinilen bilgilere göre konutların üretimi sırasında bu tür teknolojiler zorunlu kılınacak. Konutların ayrıca sıfır atık ve enerji verimliliğine uyumlu olması da amaçlanıyor.
Kullanılacak teknolojilerden en önemlilerinden birinin, daha az karbon salımı içeren “yeşil beton” olarak adlandırılan perlit katkılı betonun kullanılması olduğu belirtildi. Binalar ayrıca ısı yalıtımlı, büyük şehirlerde su depolamalı olarak planlanacak. Kullanımı artan elektrikli araçlar için de otoparklarında şarj istasyonu kurulması için uygun olarak inşa edilecek. İnşa edilecek konutların öncelikli olarak deprem yönetmeliğine uygun olarak planlanması ve inşası sağlanacak. Her ili tarihi, kültürel ve bölgesel özellikleri yanında, iklim şartları da göz önünde bulundurularak, kaliteli bir yaşam sunması amaçlanarak tasarlanacak. Bakanlığın ayrıca daha az karbon salımı sağlayan katkılı beton kullanılması yönünde çalışma başlattığı kaydedildi. Perlit katkılı bu tür betonların daha çevreci olduğu belirtiliyor. Perlit, ses ve ısı yalıtımında kullanılması yanında, beton üretiminde bağlayıcı niteliği de bulunuyor. Türkiye, perlit madeni üretimi açısından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri durumunda.
Konutların ayrıca, ısı yalıtımı yapılarak inşa edilmesi de sağlanacak. Yalıtımlı binalar, yalıtımsız binalara kıyasla bölgesel özelliklere göre değişmekle birlikte yarı yarıya yakıt tasarrufu sağlayabiliyor.
Elektrikli araç için şarj istasyonu olacak
Sosyal konutların büyük çaplı site olarak inşa edilebildiği yerlerde ise çevre sulama amaçlı kullanılmak üzere yağmur sularının depolanmasına yönelik sistemin kurulması da zorunlu tutulacak. Toplu yaşam alanlarının su ve elektrik giderlerinde en fazla tasarruf sağlayacak teknolojileri kullanması da sağlanacak. Yapılacak konutların elektrikli araçlar için şarj istasyonu kurulacak şekilde tasarlanması da zorunluluklar arasında bulunuyor. Bakanlık daha önce yeni inşa edilecek binalarda zorunlu otopark adedi 20 ve üzeri olanların en az 1 adet olmak üzere yüzde 5 oranında elektrikli şarj üniteleri içermesi şartı koşmuştu. Yapılacak sosyal konutların bu yönetmeliğe uygun şekilde hızlı ve normal şarj (DC-AC) ünitesine sahip olması sağlanacak.