Canan SAKARYA
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, otomotiv sektöründe olduğu gibi emlak sektöründe de son dönemde yaşanan spekülatif fiyat sonucu oluşan mağduriyeti ortadan kaldırmak için titiz bir çalışma yürüttüklerini belirterek, ”Araç fiyatlarındaki köpüğü ortadan kaldırarak vatandaşlarımız lehine olumlu sonuçlar elde ettik. Otomotiv sektöründe elde ettiğimiz bu başarıyı spekülatif ilanları engelleyerek kısa süre içinde emlak piyasasında da yakalayacağız” dedi.
Ticaret Bakanı Bolat, Meclis Plan Bütçe Komisyonuna yaptığı bütçe sunumunda fahiş fiyat artışlarına ilişkin yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. 1 Kasım itibariyle ilan platformlarına ilan verenlerin kimlik ve iletişim bilgilerini doğrulama yükümlülüğünün uygulamaya girdiğine dikkat çeken Bolat, konut satış ilanlarında haksız fiyat artışlarına aracılık ederek, haksız ticari uygulamalarda bulunan 545 emlak işletmesine 54.5 milyon lira idari para cezası uyguladıklarını söyledi. 2023 yılında toplam 9 bin 761 firma ve 44 bin 802 ürünün denetlendiğini belirten Bolat, fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen işletmelere 2023 yılında 90 milyon lira, fiyat etiketi, ürün güvenliği, mesafeli sözleşmelerle ilgili denetimlerde 15 Ekim itibariyle toplam 230 milyon lira para cezası verdiklerini kaydetti. Bakan Bolat, ihracatın yılın ilk çeyreğinde 61.5 milyar dolar, ikinci çeyrekte 61.7 milyar, üçüncü çeyrekte ise 64 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, depremin Şubat-Eylül döneminde ihracata etkisinin yaklaşık 6 milyar dolar olarak hesapladıklarını kaydetti. Bolat, dış ticaret açığındaki düşüşün önümüzdeki dönemde de devam etmesini beklendiğini, dış ticaret açığında yaşanacak gerilemenin cari işlemler açığındaki düşüşü de destekleyeceğini ifade etti.
Mal ihracatı kapsamında yaklaşık 18 bin firmaya 26 Ekim itibariyle 6.6 milyar lira destek sağladıklarını ifade eden Bolat, Türk Eximbank tarafından yılın 9 aylık döneminde toplam 29.8 milyar lira destek sağlandığını bu sene sonunda 41 milyar dolar ihracat destek hacmi hedefl ediklerini ifade etti. Bakan Bolat’ın verdiği bilgiye göre, 2022 Mart ayında faaliyete geçen İhracatı Geliştirme AŞ, 25 Ekim itibariyle 11 bini üzerinde ihracatçıya 47.7 milyar liralık kefalet sağladı, yılsonunda itibariyle bu tutarın 55 milyar liraya ulaşması bekleniyor. .
Türk müteahhitlik firmalarının yurt dışında 486 milyar dolar tutarında 11 bin 800’den fazla proje üstlendiklerini kaydeden Bolat, projelerin toplam tutarının gelecek yıl içerisinde 500 milyar doları aşmasını hedeflediklerini söyledi.
19.1 milyar lira değerinde kaçak eşya yakalandı
Gümrüklerde kaçakçılıkla mücadele kapsamında yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Bakan Bolat, 27 Ekim itibariyle toplam 19.1 milyar lira değerinde kaçak eşya ele geçirildiğini belirtti. Bakan Bolat, toplam değeri 3.6 milyar lira değerinde 8.8 ton uyuşturucu yakalandığını söyledi.
4 sektör için karbonsuzlaşma yol haritası tamamlanacak
Sınırda Karbon Düzenlemesi kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Bolat, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile birlikte odalar, birlikler ve OSB’lerde oluşturulan yardım masaları ile firmaların ihtiyaç duyduğu teknik bilgini verildiğini söyledi. Bolat, 2026 yılında başlayacak olan doğrulama ve mali yükümlülüklerin getireceği yüklerin azaltılması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile demir-çelik, alüminyum, çimento ve gübre için sektörel karbonsuzlaşma yol haritalarına ilişkin yaptığı çalışmanın tamamlanmak üzerine olduğunu açıkladı.
Rekabet Kurumu Başkanı Küle: Tüketiciye 67.3 milyar lira katkı sağladık
Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, 2020’den bu yana soruşturma sayısında 2 kat artış, yerinde inceleme sayılarında yaklaşık yüzde 65 oranında artış sağladıklarını, sadece temel gıda ürünlerindeki rekabet ihlallerine son 4 yılda yaklaşık 3.7 milyar TL ceza verdiklerini söyledi. 2023 yılında ise bugüne kadar verdikleri ceza tutarının 2.15 milyar TL’ye ulaştığını belirtti. Küle, yaptıkları çalışmaların tüketici refahı üzerindeki etkilerini ölçmek için OECD kriterleri doğrultusunda yaptıkları analiz hakkında bilgi verirken, 2021-2022 yıllarında, tüketiciye yıllık ortalama 67.3 milyar lira fayda sağladıklarını kaydetti. Küle, Avrupa Birliği ve üye ülkelerde olduğu gibi dijital pazarlara öncül müdahale aracı sağlayan mevzuat değişikliğine ihtiyaçları olduğunu belirtti.