Leyla İLHAN
Çevresindeki 10 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli iki depremde eski yapılar kadar son dönemde yapılmış binaların da yıkılması soru işaretlerine neden oldu. Deprem sonrası konut arz ve talebinin durma noktasına geldiğini belirten TURYAP Genel Müdürü Kemal Karadağ, 6 Şubat’tan bu yana yeni ilan girişinin olmadığına dikkat çekiyor. Önümüzdeki dönemde yatırım amaçlı alımlarda yavaşlama olacağını aktaran Karadağ “Sadece ihtiyaç sahiplerinin talebi devam eder. Yatırım amaçlı ev alımının ise kısa vadede fazla olacağını düşünmüyorum” diyor.
“Dayanıklılık raporu”
Yeni dönemde konut arayanların donatı ve aksesuarlardan önce depreme dayanıklılığı sorgulayacaklarını ifade eden Karadağ, birçok firmanın “depreme dayanıklılık raporu” ile satış yoluna gitmesini beklediklerini aktarıyor. Karadağ’ın dikkat çektiği bir başka husus da aslında depreme dayanıklılığın güvencesi olması gereken yapı denetim firmalarının konumu. Yapı denetim firmalarına yetkinin yanında artık sorumluluk da verilmesi gerektiğini dile getiren Karadağ, “Denetimi yapan firmaya sigorta yükümlülüğü getirilerek raporu gerçek anlamda sağlamsa vermesi sağlanabilir” diyor.
Yapı yönetmeliği değişebilir
Satılık gayrimenkul piyasasının durduğunu teyit eden bir başka isim de İstanbul Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı Nizamettin Aşa. Sadece deprem bölgesinden kiralık talepleri geldiğini belirten Aşa, yeni dönemde alıcıların daha detaylı teknik bilgi isteme yoluna gitmesini beklediklerini iletiyor. imar planlarında ve yapı yönetmeliğinde de değişiklik beklediğini ifade eden Aşa, jeologların ve deprem bilimcilerin de yer alacağı yeni düzenlemeye gidilmesi gerektiğini vurguluyor. İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü (İSTEB) Başkanı Ulvi Özcan ise olası İstanbul Depremi endişesiyle İstanbul’da ev arayışının genellikle kentin kuzeyindeki müstakil ya da az katlı binalara kaydığını, imkanı olanların da villa yapmak amacıyla arsa satın almaya başladıklarını kaydediyor.