Konut Fiyat Endeksi (KFE) martta aylık yüzde 5,4 ve yıllık yüzde 132,8 artışla 809,3 seviyesinde gerçekleşti. Böylece 2023 Ocak’ta yüzde 153, şubatta yüzde 141 artan konut fiyatları yüzde 132 artışa gerilemiş oldu. TCMB tarafından Mart 2023 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi verileri açıklandı. Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan KFE, martta bir önceki aya göre yüzde 5,4 artarak 809,3 seviyesinde gerçekleşti. KFE, martta yıllık bazda yüzde 132,8 artarken, reel yükseliş yüzde 55,4 oldu. Üç büyük il için KFE değişimine bakıldığında, martta bir önceki aya göre İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 4,7, 6,5 ve 6,1’lik artış görüldü. Geçen yılın aynı ayına göre ise İstanbul’da yüzde 127,3 Ankara’da yüzde 135,2 ve İzmir’de 133,4’e yükseldi.
İstanbul’daki yavaşlama Türkiye’deki yavaşlamaya işaret
Leyla İLHAN
Merkez Bankası mart ayı Konut Fiyat Endeksi’ne göre mart ayında konut fiyat artış hızında yavaşlama gözlenirken, İstanbul’da ki yavaşlama Türkiye ortalamasının üstünde oldu. Sektör temsilcilerine göre İstanbul’daki yavaşlama, Türkiye’deki fiyatların yavaşlayacağı işareti olarak yorumlandı. Öte taraftan mart verilerine depremde etkisi de damgasını vurdu. Verilere göre Batı Karadeniz ve Trakya’da Türkiye ortalamasının üzerinde fiyat artışları görüldü. Yükselişler deprem nedeniyle güvenli ve yaşamaya daha uygun bölge arayışına bağlandı.
İstanbul’da fiyat düşerse Türkiye’de de düşer
İGD Kurucu Ortağı Dr. Ahmet Büyükduman
Konut fiyatlarındaki artış baz etkisinden kaynaklandı. Şubat ayında fiyatlar yüzde 8 artmıştı. Şimdi aylık 4-5 civarına geri gelmiş durumda. Önümüzdeki aylarda da bu civarda sürmesini bekliyoruz. Mart ayında İstanbul’daki artışlar Türkiye ortalamasının altında kaldı. İstanbul’daki değişimler önemli. Çünkü Türkiye genelindeki fiyatların oluşmasında belirleyici. İstanbul’da fiyatlar düşerse ya da çıkarsa diğer iller de onu takip edecek. İstanbul’daki artışın diğer illerin altında kalmasıyla, konut fiyatlarındaki ilk düşüş işaretini İstanbul vermiş oldu.
Deprem etkili oldu
Anadolu Yakası Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Melih Tavukçuoğlu
Mart ayında deprem etkisi görüldü. İstanbul’daki yükselişin diğer illerin altında kalmasında deprem etkili oldu. Deprem korkusu ve yaşam koşullarının daha uygun olmasından dolayı Batı Karadeniz ve Trakya’ya bir yönelme oldu. Türkiye genelinde konut fiyatları işçilik ve konut maliyetleri arttığı sürece yükselmeye devam edecek. Betonun metreküpünün 2 bin TL olduğu bir ortamda üretici nasıl üretsin. Dolayısıyla fiyat artışını durdurmak ve üretimi artırmak için bu iki kalemdeki artışın durdurulması lazım.
İstanbul’da fiyat artışının gidecek yeri kalmadı
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya
Mart ayında en yüksek fiyat artışları Batı Karadeniz ve Trakya bölgesinde yaşandı. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ için kesinlikle deprem diyebiliriz. Çünkü Kırklareli’ndeki konut satışları depremden sonra çok hızlı arttı. Zonguldak, Bartın, Karabük’te ise Karadeniz gazı gibi kamu projelerinin yanı sıra deprem, iklim değişikliklerinden korunma ve bölge halkının yeniden dönüşü de etkili olmuş olabilir. İstanbul’un Türkiye ortalamasının altında kalmasının nedeni ise İstanbul’da artık artışların gidecek alan bulamamasından kaynaklandı. Artışlar nedeniyle İstanbul’da işlem adetleri azaldı. İlk defa nisan ayında 13 bin adete gelen bir işlem görüldü. İstanbul’da satış adetleri 17 bin-20 bin adetleri arasında olurdu.