Hüsniye GÜNGÖR
Coldwell Banker, Century 21 ve ERA gibi global gayrimenkul franchise markalarını Türkiye’de temsil eden MasterTürk Grubu’nun başkanı Gökhan Taş, üç yıldır arz sıkıntısı yaşanan gayrimenkul pazarında suların hala bulanık olduğunu söyledi. Henüz deprem riski yüksek olan bölgelerden daha az riskli bölgelere doğru yoğun bir yönelim olmadığına dikkat çeken Taş “Ama fayın geçtiği söylenen, deprem riski yüksek Eminönü ile Büyükçekmece arasında kalan Bakırköy, Yeşilköy, Zeytinburnu, Avcılar, Tuzla, Pendik gibi bölgelerde gayrimenkuller depremden önce 1-2 günde kiralanıyorken şu an öyle bir talep yok. Deprem riski daha düşük olan İstanbul’un kuzey bölgelerine ise talep yükseldi, su durulduktan sonra daha da artacak” diye konuştu. Ancak Taş’a göre parası olmayan için deprem, alım ve kiralamada hala bir öncelik değil.
6 milyon konutun 2 bininde kiracı yaşıyor
Deprem sonrası İstanbul gayrimenkul pazarını EKONOMİ’nin haftalık İngilizce yayını TR MONITOR’e değerlendiren Taş’a göre, İstanbul’daki olası bir depremde yaklaşık 6 milyon adetlik konut stokunun yüzde 10’u mutlak suretle yıkılırken, 1,5 milyon konut ise büyük hasar alacak. İstanbul pazarındaki 50 bin adet kiralık ile 100 bin adet satılık gayrimenkulün mevcut stokun yüzde 5’i etmediğine dikkat çeken Taş “Resmi bir rakam değil ama tahminimize göre 6 milyon konuttan 2 milyonunda kiracılar yaşıyor” bilgisini verdi.
İstanbul ofis-plaza pazarında doluluk oranları yüksek
Kiralama ve satışlarda depreme dayanıklılık raporunun zorunlu hale getirilmesi gerektiğine inanan Taş “Zemin etüdü yapılmadan hiçbir yere yapı ruhsatı verilmemeli. Pazarcık’ta deprem olacağını herkes biliyordu. Ama TOKİ’nin hiçbir yapısı iki büyük ardışık depremden zarar görmedi” dedi.
Endüstriyel tarafta, özellikle de prefabrik yapılarda çok ciddi bir deprem riski olduğuna dikkat çeken Taş “İstanbul dışındaki yerlerin endüstriyel gayrimenkul ihtiyacı ve talebi artacak. Prefabrik konusunu herkesin çok iyi bilmesi ve incelemesi lazım. Bu onayların çok kolay verilmemesi gerekiyor” dedi.
Ofis-plaza pazarında İstanbul’daki doluluk oranlarının yüksek olduğunu söyleyen Taş “Çok az boş yer var. Şu anda ofis pazarında tadilatlı yer neredeyse sıfır. Tadilatsız olan, içine yatırım yapılacak yerlerde sorun var. Depremden etkilenebilecek bölgelerde ofisi olan şirketler daha sağlam yerlere geçmek isteyecekler. Dolayısıyla oralara bir talep oluşacak ve kiralıkta da satılıkta da bir fiyat artışı yaşanacak” diye konuştu.
Deprem sonrası fahiş fiyat artıranlar sistemden çekildi
Depremin gerçekleştiği 6 Şubat sonrası portföylerindeki gayrimenkullerin neredeyse 3’te birinin fiyatının fahiş derecede yükseldiğini söyleyen MasterTürk Grubu Başkanı Gökhan Taş “Bu listeleri her üç markamızın pazarlamasından çektik. Özellikle depremden etkilenenlerin geldiği Adana, Mersin, Gaziantep, Ankara ve Kayseri’de bunu uyguladık” dedi.
İnşaat ve arsa satışına başlayacak
Bünyesindeki B2B oto ticaret platformu muzayede.com’u yıl sonunda son kullanıcıya açmayı hedefl eyen MasterTürk, Premier Yapı adlı şirketiyle de inşaat işine girecek. Nisan ayı itibarıyla MasterTürk Arsa adı altında özellikle İstanbul dışında arsa satışlarına başlayacaklarını belirten Gökhan Taş “Örneğin 400 dönüm bir arsayı alarak, imarlı hale getirip kat karşılığı verilebilir halde satışını yapacağız. Bir tür gayrimenkul geliştirme yapıp ağa sunacağız” diye konuştu.