Ticaret Bakanı Ömer Bolat, fahiş fiyat artışları ve piyasa dengesizliklerine yol açan uygulamalarla ilgili çalıştıklarını belirterek, “Otomotiv piyasasında aldığımız tedbirlerle tedarik zincirinde başlayan süreçteki sıkıntılar büyük ölçüde sona erdirildi. Emlak piyasasında da işbirliği yapıyoruz ve sektördeki çürük elmaları ayıklama gayreti içindeyiz” dedi. Bakan Bolat, ihracat desteklerinin de iki katına çıkacağını belirtti. Bu arada Bolat, ihracat pazarlarının çeşitlendirilmesine yönelik arayışlar çerçevesinde İstanbul’da bir Afrika ülkelerine yönelik zirve de yapılacağını açıkladı.
Ankara Ticaret Odası Meclis Toplantısına katılarak bir konuşma yapan Bolat ihracatın öneminin arttığını vurgulayarak, “Önümüzdeki yıl bakanlığımızın bütçesi de ihracat desteklerimizle iki katından fazla artırılıyor. Finansman konusunda İhracatı Geliştirme AŞ, ihracat kredisi için kefalet veriyor. Bunun yanında da Eximbank kaynaklarını yüzde 40 artırdık, 70 milyar liralık bir kredi finansmanı ortaya çıktı. Hazine ve Maliye Bakanlığımız ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankamız ihracat için finansman noktasında bütün azami desteği sağlıyor. Temmuz ve eylülde iki kademede günlük ihracat reeskont kredilerini 10 katı artırarak günlük 100 milyon doların üzerinde bir limiti tahsis ettiler.” dedi. Bolat, İstanbul’da ekimde Türkiye Afrika Ticaret Forumu düzenleyeceklerini dile getirerek, ATO üyelerini foruma davet etti.
Fahiş fiyatlara müdahale
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, fahiş fiyat, haksız ticari uygulamalar ve stokçulukla ilgili olarak denetimlerin yoğunlaştığını da belirterek şunları söyledi:
“Bu konuda kanunların bizlere verdiği yetkileri en hızlı ve titiz bir şekilde kullanıyoruz ve bundan çekinmeyeceğiz. Amacımız, ticaret düzgün ve dürüst bir şekilde yapılsın, alıcının da tüketicinin de satıcının da kazanacağı makul fiyatlarda ve istikrarlı bir iç piyasa ortamını, rekabetçi bir ortamı sağlamak. İnternette ilan sitelerinde fiyat şişirme manipülasyonları birçok sektörde can yakıyor. Bu ilanlar konusunda yönetmelikler çıkardık, bu ilanlarla alakalı ağır cezai müeyyideler uygulayacağımız yönetmelik değişikliği yaptık. Bunların etkisini görmeye başladık. Otomotiv piyasasında ikinci elde yüzde 10-15’e varan düşüşler var. Birinci elde artık stoklar ortaya çıkarılmak zorunda kalındı. Emlak sektöründe de uzun bir süredir fiyatlarda aşırı bir şişme yok. Diğer gıda ve marketlerle alakalı da yoğun denetimlerimizi yapıyoruz.”
“Ankara’ya serbest ticaret bölgesi talep ediyoruz”
Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran da faaliyette olan 19 serbest ticaret bölgesine 5 bölge daha ekleneceğini hatırlatarak, bunlardan birinin Ankara’ya kurulmasını istedi. Baran, Ankara’nın raylı ulaşım sistemleri ve yolların kesişme noktasında olması nedeniyle Türkiye’nin ortasında bağlantı noktası niteliği taşıdığına dikkati çeken Baran, “Gelişen üretim kapasitesi, organize sanayi bölgeleri ve teknokentleriyle üretim hacmi kadar katma değeri, yani niteliğini de artıran bir şehir.” diye konuştu. Gürsel Baran, yeşil dönüşüm ve sayısal dönüşüm için KOBİ’lere destek mekanizması oluşturulması gerektiğini de vurguladı.