Gayrimenkul Fuarı ve Zirvesi bu yıl 15’inci kez kapılarını açtı. İstanbul Hilton Bosphorus Otel’de 17 Mart’a kadar devam edecek fuara 2,4 milyar dolarlık büyüklüğe sahip yabancı fonlar da katılıyor. Fuar öncesi bilgi veren JNR Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Haktan Öztunalı, başta A plus gayrimenkul projelerin satışının yapıldığı bir organizasyon olarak yola çıkan fuarlarının bugün aynı zamanda uluslararası network’ün sağlandığı bir yapıya kavuştuğunu söyledi. 4 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilen organizasyona 42 firmanın 410 proje ile katıldığını aktaran Öztunalı, “İstanbul, Kıbrıs, Antalya başta olmak üzere Dubai, Karadağ, New York ve Miami projelerini satan firmalar fuarda yer alıyor” dedi.
Yurtdışında depremin sanki tüm Türkiye’de yaşandığı gibi bir algı oluştuğunu belirten Öztunalı, buna rağmen fuara Kazakistan ve Körfez ülkelerinden 140 civarında broker’ın beklendiğini söyledi. Ayrıca 2,4 milyar dolarlık 77 yatırımcı fonu getirmeyi başardıklarını da ifade eden Öztunalı, “Bu yatırımcılar fuarda B2B görüşme yapacaklar. Böylece ülkemize ve sektöre moral vermek istiyoruz” diye konuştu.
Türkler sağlam ev arayışında
Bu yıl sağlam yapı arayışındaki Türk ziyaretçilerin de fuara daha fazla katılımını beklediklerini kaydeden Öztunalı, “Özellikle şehirde nasıl daha sağlıklı bir köy hayatı yaşarız sorusunu soruyorlar. Bu amaçla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın köy evleri projesi çok önemli” diye konuştu. Fuarda zirve de yapacaklarını belirten Öztunalı, zirve bölümünde ise yabancı yatırımcıların Türkiye’deki alımlarını masaya yatıracaklarını söyledi. Öztunalı şöyle konuştu: “Burada yabancının konut alarak vatandaş olma bedeli olan 400 bin doların yeniden artırılması, vatandaşlığın nasıl değerli hale getirilebileceği ve yabancı düşmanlığı adının nasıl değiştirilebileceğini de konuşacağız.”
“Yabancı yatırımcı değil göçmen sorunu var”
Toplantıda konuşan Arap-Türk İş Adamları ve Yatırımcıları Derneği ve Altın Türk Real Estate Yatırım Başkanı İsmail Altın ise, yabancıların konut fi yatları üzerindeki etkisine değindi. Konut fi yat artışının sebebinin yabancılar olmadığını belirten Altın, “Türkiye’de yabacıların aldığı konut miktarı yüzde 4,5 civarında. Konut fi yatlarının artış sebebi öncelikle arz eksikliği, enflasyon ve döviz kurundaki artışa bağlı emtia ve girdi maliyetlerinin yükselişi” dedi. Altın, son Merkez Bankası Konut Fiyat Endeksine göre hiç yabancıya konut satışı olmayan Kırklareli, Denizli, Burdur, Isparta, Adana gibi şehirlerde endeksinin Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleştiğine dikkat çekti. Türkiye’nin aslında yabancı yatırımcı değil göçmen sorunu olduğunu belirten Altın, “Dolayısıyla yabancıya satış yapmayacağız söylemleri doğru değil. Alınan tedbirler ve depremden sonra dönüşlerin hızlanmasıyla bu sorunumuz azalacak. Yatırımcının önünü açılacağını düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.