Amerika Birleşik Devletleri (ABD) İstanbul Başkonsolosu Julie A. Eadeh, Türkiye ekonomisinin 21. yüzyılda henüz faydalanılmamış çok büyük bir potansiyel barındırdığını söyledi. Türkiye-ABD İş Zirvesi’nde konuşan Eadeh “ABD ve Türkiye dijital devrimi benimsedi. Bu gelişme, iki ülke arasında bilgi teknolojisi, biyoteknoloji ve yenilenebilir enerji gibi alanlarda benzeri görülmemiş iş birliği fırsatlarını da beraberinde getiriyor” diye konuştu. Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) ev sahipliğinde bu yıl ikincisi düzenlenen Türkiye-ABD İş Zirvesi, 14 Aralık’ta İstanbul’da gerçekleştirildi. Zirvede konuşan Eadeh, canlı ve sürdürülebilir bir ekonomi inşa etmek için Türkiye’de faaliyet gösteren ABD merkezli işletmeler ile Türk şirketleri ve KOBİ’leri her zaman destekleyeceklerinin altını çizdi.
AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı (YKB) Tankut Turnaoğlu ise, 130’u aşkın üyesi ile AmCham Türkiye’nin, Türkiye’yi küresel pazarlara taşıyan güç olma hedefiyle faaliyet gösterdiğini belirtti. Dernek olarak Türkiye’ye yapılan 60 milyar doları aşkın yatırımı temsil ettiklerini ifade eden Turnaoğlu “AmCham Türkiye olarak Türkiye’deki mevcut ABD yatırımlarını korumak ve artırmak, Türkiye’nin Amerikan şirketleri için Avrasya, Ortadoğu ve Güney Avrupa’ya yönelik bölgesel bir merkez olmasını desteklemek, ekosistemimizdeki KOBİ’lerin küresel değer zincirine daha fazla katılımını sağlamak, yeteneklerin dünya çapında geliştirilmesine katkı sağlamak ve Türkiye’nin iklim değişikliği, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme programlarına yönelik entegrasyonuna aktif destek sağlamak önceliklerimiz arasında” diye konuştu.
ABD “Uzak Ülkeler Stratejisi”ne dahil oldu
Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, AmCham Türkiye’nin 10 milyar doları aşkın ihracat ve yaklaşık 100 bin kişilik istihdamı temsil eden yapısı ile firma beklentilerini kamu ve ABD tarafına aktarmada büyük bir rol oynadığını söyledi. Tuzcu “13 çeyrektir kesintisiz olarak büyüyen Türkiye ekonomisi 2022’de yüzde 5,5, üçüncü çeyrekte yüzde 5,9’luk büyüme kaydetti. Uluslararası kurumlar, Türkiye ekonomisinin önümüzdeki dönemde büyümeye devam edeceğini ifade ediyor” dedi. Uluslararası ticarette yavaşlamaya değinen Tuzcu, birçok ABD merkezli firmanın üretim merkezini Türkiye’ye taşıdığını hatırlattı. Tuzcu, “Bu kapsamda Bakanlık olarak Uzak Ülkeler Strateji’mize ABD’yi de ekledik” dedi.
İkili ticaret 10 ayda 25 milyar doları aştı
ABD, Türkiye’nin en büyük ikinci ihracat ve beşinci büyük ithalat pazarı. İki ülke ticaret hacmi bu yılın ilk 10 ayında 25,34 milyar dolara ulaştı. İhracatta mücevher, makine ve kara taşıtları; ithalatta ise mineral yakıtlar, yağlar, demir ve çelik, makinalar ile mekanik cihazlar öne çıkıyor.